.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ο Χρήστος Τσερπάνης πρωταγωνιστής επί μία 20ετια και πλέον στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και ντοκουμέντα 2

Για το Παλαί Γαλατσίου που χτίστηκε στο Άλσος Βεΐκου και απεγνωσμένα προσπαθούν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες εδώ και χρόνια...

 
Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Ν.Ιωνίας-N. Φιλαδέλφειας, Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου , Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης
 
24/3/2000      Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
 
 Την Πέμπτη 30/3/2000 η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Νομαρχίας Αθηνών, συνεδριάζει για να αποφασίσει επί της προσφυγής που κατέθεσαν περιβαλλοντικοί σύλλογοι των όμορων Δήμων του Κτήματος “Ομορφοκκλησιάς” (Βεϊκου), στην έδρα της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, Κουμουνδούρου 37.
 
            Με την προσφυγή τους οι πολίτες ζητούν να επιβεβαιωθεί ο δασικός χαρακτήρας τμήματος του “Κτήματος” έκτασης 168,5 στρεμμάτων, όπου εκεί έχει χωροθετηθεί το παλαί ντε σπορ για το άθλημα του πινγκ-πονγκ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
 
                        Παραλλήλως οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί σύλλογοι μαζί με 120 επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές του ΕΜΠ, δημοσιογράφους και πολίτες της Αττικής, που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων στην Αττική με εξώδικο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γ.Γ.Αθλητισμού ζητάνε :
 
“Την αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας σχετικής με την ανέγερση του Γυμναστηρίου Πινγκ-Πονγκ στη δασική αυτή έκταση, μέχρις ότου κριθεί οριστικώς και αμετακλήτως η προσφυγή μας ενώπιον της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας για να επιβεβαιωθεί ότι η έκταση είναι δασική”.
 
Οι πολίτες και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι έχουν διακηρύξει δημοσίως ότι “Θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια ώστε να εφαρμοστούν το Σύνταγμα, η Δασική Νομοθεσία και οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που προστατεύουν την εν λόγω έκταση”.




2004 …… εναντίον “Κτήματος Ομορφοκκλησιάς (Βεϊκου)”
 
Του Βασίλη Ζαφειράκη
 
Εξώδικη πρόσκληση επέδωσαν στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής και τη Γ.Γραμματεία Αθλητισμού οι τέσσερις περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κινήσεις πολιτών των όμορων Δήμων του Κτήματος “Ομορφοκκλησιας” (Βεϊκου).
 
Με την εξώδικη ζητάνε την αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας σχετικής με την ανέγερση του Γυμναστηρίου Αντισφαίρισης (Πινγκ-Πονγκ) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε τμήμα του δασικού, αναδασωτέου κτήματος “Ομορφοκκλησιάς” (Βεϊκου), μέχρις ότου κριθεί οριστικώς και αμετακλήτως η προσφυγή που κατέθεσαν οι πολίτες ενωπιον της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας και την επιβεβαίωση ότι η έκταση είναι δασική.
Επισημαίνουν σε ότι αν κριθεί ότι “η έκταση των 93,5 στρεμμάτων που έχουν χωροθετηθεί για το Παλαίτε Σπορ, είναι δασική, τότε η χωροθέτηση και η ενδεχόμενη απαλλοτρίωση της θα είναι ανευ αντικειμένου”.
 
Την εξώδικο συνυπογράφουν όλοι οι Δήμαρχοι της Ν.Ιωνίας (1975-2000), δημοτικοί σύμβουλοι της Ν.Ιωνίας και του Γαλατσίου, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αττικής, δημοσιογράφοι, ερευνητές και καθηγητές του ΕΜΠ και πολίτες της Αθήνας οι οποίοι αγωνίζονται για την προστασία των ελευθέρων χώρων. Από την Ν.Ιωνία ο νυν Δήμαρχος κ.Περτσεμλίδης και οι πρωην κ.κ. Μπουρδούκος (1990-98), Γκότσης (1986-90) και Δομνάκης (1975-86). Από τους Καθηγητές και Ερευνητές του ΕΜΠ οι κ.κ. Γ. Σαρρηγιάννης, Γ. Πρωτονοτάριος, Μπελαβίλας, Πορτάλιου. Από το Γαλάτσι οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μ. Πρωτονοτάριος, Ν. Χατζούδης, Γ. Γρατσίας και ο νυν κ. Μ. Ασφης. Από τις δημοτικές κινήσεις η Δημοκρατική Ενότητα, δια του κ. Ν. Xωριανόπουλου και η δημοτική κίνηση “Συνπολίτες” δια της κ. Αστήθα.Από το “Δίκτυο των Κινήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς” τα μέλη της Γραμματείας κ. Σπανόπουλος, Τότσικας, Τσακίρης και Ξυδάκης. Από δε τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των Ελευθέρων χώρων της Αθήνας ο κ. Σκλαβούνος.
 
Επι πλέον οι πολίτες υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν έχει τελεσιδικήσει δικαστικώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπερ του δημοσίου, με τη χωροθέτηση αυτή δίνεται το “δικαίωμα” στους κληρονόμους Βεϊκου να διεκδικήσουν δισεκατομμύρια ως αποζημίωση από την απαλλοτρίωση της έκτασης με συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες. Η χωροθέτηση αυτή, τελικώς, θέτει “βόμβα” στις μέχρι τώρα θετικές δικαστικές εξελίξεις για το δημόσιο συμφέρον.
 
Τα παραπάνω οι εκπρόσωποι των συλλόγων και κινήσεων τα έκαναν γνωστά (15/3/2000) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την άλλη μέρα οι περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα.
 
Να μερικοί τίτλοι: “Μπλόκο κατοίκων στο Ολυμπιακό Εργο Πινγκ-Πόνγκ” (Εξουσία), “Παράνομη η χωροθέτηση του Πίνγκ-Πόνγκ στο Κτήμα Βεϊκου” (Αυγή), “Εξώδικο για την ανέγερση Γυμναστηρίου στο Κτήμα Βεϊκου” (Βήμα), “Διαμαρτυρία για το Κτήμα Βεϊκου” (Βραδυνή), “oχι Γυμναστήριο στο Κτήμα Βεϊκου” (Ελευθεροτυπία), “Εξώδικο σε ΥΠΕΧΩΔΕ και ΓΓΑ για το Παλε του Πινγκ-Πογκ στο Γαλάτσι” (Ωρα για Σπόρ).
 
Είναι τουλάχιστον ακατανόητη η επιμονή ιδιαιτέρως του Υφυπουργού Αθλητισμού και του Δημάρχου Γαλατσίου (χωρίς μάλιστα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου!!) να επιμένουν στη χωροθέτηση του Γυμναστηρίου σε δασική έκταση, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της Ν.Ιωνίας με σχετικές αποφάσεις του συμπορεύεται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επι πλέον ο Δήμος Ταύρου υιοθετεί την εναλλακτική πρόταση του ΕΜΠ για την περιοχή του Αθλητικού κέντρου στο Ρουφ (ιστορικό άξονα της οδού Πειραιώς), αναβαθμίζοντας την περιοχή.
 
Εν τω μεταξύ την ημέρα της συνέντευξης η γραμματεία της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Γεωργίας ειδοποίησε τους πολίτες ότι η προσφυγή τους θα συζητηθεί στις 30/3/2000.
 
Να σημειώσουμε ότι πριν τέσσερα χρόνια στον ίδιο τμήμα της δασικής αυτής έκτασης είχε εκδοθεί άδεια για τη λειτουργία ελικοδρομίου υπερ της μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας Σαραντόπουλος ΑΕ. Τελικώς μετά από τις καταγγελίες των πολιτών η παράνομη άδεια ανακλήθηκε.
 
Τέλος στη συνέντευξη τύπου οι οργανώσεις των πολιτών δήλωσαν ότι “θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, ώστε να εφαρμοστούν το Συνταγμα, η δασική νομοθεσία και οι αποφάσεις του ΣτΕ που προστατεύουν την εν λόγω δασική έκταση”.
Β.Ζαφειράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου