.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ: ΥΦΕΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΓΑΛΛΙΑ

ΕΥΡΩ, ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (14/8) τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία του Γερμανικού ΑΕΠ, κατά το Β' τρίμηνο του 2014. Σε σχέση με το με το α' τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο τα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ και το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από το αρχικό 0,8% στο 0,7%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ σημειώνει αναιμική αύξηση κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (οι εκτιμήσεις βρίσκονταν στο 1,5%). 
 
Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, το ΑΕΠ εμφανίζεται στάσιμο στο β' τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που επίσης ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Τα στοιχεία συμπαρασύρουν τις προσδοκίες για το 2014 στο Παρίσι. Ο στόχος για ανάπτυξη 1% φέτος είναι πλέον σχεδόν άπιαστος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη Monde την Πέμπτη, ενώ και το έλλειμμα αναμένεται  να διαμορφωθεί υψηλότερα των αρχικών στόχων, εξαιτίας της χαμηλότερης ανάπτυξης. Αντί του αρχικού 1% για φέτος, «η γαλλική ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 0,5%, και τίποτε δεν μας επιτρέπει να στην παρούσα φάση να περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ανάνπτυξη του 1% για το 2015», ανέφερε ο Σαπέν.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το μεσημέρι της Πέμπτης. Την εικόνα των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης συμπληρώνει το -0,2% της Ιταλίας που είχε ανακοινωθεί προ ημερών. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των «17» στο δεύτερο τρίμηνο βρίσκονταν περί του +0,1%.

Αυτό το οικονομικό τέλμα σε επίπεδο Ευρωζώνης αποκαλύπτει ξεκάθαρα πως το ευρώ και οι πολιτικές λιτότητας, οι οποίες είναι χρήσιμα εργαλεία για ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες όπως η Γερμανία, δημιουργούν πολλαπλασιαστικά προβλήματα και αδιέξοδα, τα οποία λειτουργούν και ως μπούμερανγκ. Από την άλλη πλευρά, για τις οικονομίες περιφερειακών χωρών το ευρώ και οι πολιτικές μνημονιακής λεηλασίας αποτελούν βαριές αλυσίδες, ενώ ειδικά η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση.

Επιπρόσθετα, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες υλοποιούνται στα πλαίσια ενός ευρύτερου οικονομικο-στρατιωτικού σχεδιασμού της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, θα επιφέρουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στις ίδιες τις οικονομίες που τις επιβάλουν, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της επιθετικής πολιτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των χωρών.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου