.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τη ΜΑΝΑ μου στηρίζω κι ανάλογα ψηφίζω!

Πέτρος Κυρίμης, Γερμανία Μάνα Μητριά

Έλεγα κι εγώ δεν μπορεί, οι παλαίμαχοι είναι άνθρωποι με ευαισθησίες, βγαλμένοι μέσα από την ιστορία της ΑΕΚ, κάποιος θα βρεθεί να εκφράσει την αγωνία του, το άγχος του, την ανησυχία του για την τραγική κατάσταση στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Τελικά η μόνη αγωνία που εκφράστηκε στην κοπή της πίτας των παλαιμάχων, ήταν αυτή που αφορούσε την ημερομηνία γέννησης του δημοσιογράφου και υπεύθυνου τύπου της ΚΑΕ ΑΕΚ Γιώργου Νικολάου. Να ζήσει χίλια χρόνια ο άνθρωπος και να φαίνεται πάντα νεότατος όπως τώρα, δεν είναι εκεί το θέμα. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με αυτούς που δηλώνουν αγάπη και έρωτα για την ΑΕΚ. Τι εννοούν, τι καταλαβαίνουν και πως εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα;


Όταν ξεκίνησε η πολύ όμορφη εκδήλωση των παλαίμαχων, άκουσα τον παρουσιαστή της βραδιάς κ. Ανδρέα Δημάτο να λέει ότι η φετινή κοπή της πίτας συμπίπτει με μια εποχή που η ΑΕΚ βρίσκεται σε τροχιά ανάτασης σε όλα τα επίπεδα. Σκέφτηκα πως ή εγώ ή κάποιοι άλλοι είναι στον κόσμο τους. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εκδήλωση, μου ήρθε μήνυμα στο κινητό σχετικό με την παραίτηση του κ. Ανατολιωτάκη από την προσπάθεια σωτηρίας του μητρικού σωματείου, με σαφείς αναφορές στην μη είσπραξη των δικαιωμάτων της Ερασιτεχνικής από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Λίγο αργότερα οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την πίτα των παλαίμαχων έψαχναν μάταια να βρουν το κ. Ανατολιωτάκη για να κάνει μια προγραμματισμένη βράβευση. Την επόμενη μέρα μαθαίνω ότι η τριμελής επιτροπή σωτηρίας του τμήματος Στίβου της ΑΕΚ, μη μπορώντας να βρει πεδίο συνεννόησης με τη διοίκηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια και πλέον η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη… Ότι ο Ανδρέας Ανδρεάδης, αρχηγός της ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η ομάδα αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να διαλυθεί επειδή δεν διαθέτει 3.000 ευρώ για να πληρώσει άμεσες ανάγκες της…  Ότι ο Χριστόφορος Μπακαούκας  και ο Γιώργος Παπαδόπουλος χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, μας είπαν ότι κάποιοι θέλουν να διαλύσουν το τμήμα Χάντμπολ της ΑΕΚ. Όπως καταλαβαίνετε κατέληξα ότι κάποιοι άλλοι είναι στον κόσμο τους, όχι εγώ.

Άραγε… Είναι υπεύθυνοι οι ψηφοφόροι της… Αναγέννησης, για την διάλυση του αγαπημένου μας τμήματος Χάντμπολ; Είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι ψηφοφόροι με το χαρτάκι, για την εξολόθρευση της περιβόητης ΑΕΚ της καρδίας; Είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι ψηφοφόροι για τη γενικά τραγική εικόνα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ;

ΝΑΙ, είναι υπεύθυνοι. Είναι συνυπεύθυνοι, ηθικοί αυτουργοί της φρικτής κατάστασης στην Μάνα ΑΕΚ. Είναι συνένοχοι. Και για να μην νομίζετε ότι καταδικάζω τους άλλους για να ηρεμήσω εγώ, θα σας πω ότι και εγώ νιώθω υπεύθυνος και συνυπεύθυνος και κατά μία έννοια συνένοχος για όλα αυτά που γίνονται, χωρίς την ψήφο μου αλλά με την ανοχή μου. Νιώθω κι εγώ συνένοχος που κάνω λίγα, που συνηθίζω, που δεν τολμώ όσο πρέπει, που συμφιλιώνομαι με την φρίκη. Που δεν έχω γίνει μέρος σε ένα τσουνάμι που θα σταματήσει ΤΩΡΑ, τον εφιάλτη. Που βαριέμαι να αντιμετωπίσω την επιχειρηματολογία των λοβοτομημένων, που προτιμώ να έχω την ψυχική μου ηρεμία σιωπώντας ανά διαστήματα, παρά να τους πετάω την πραγματικότητα στα μούτρα.

Αλλά τουλάχιστον εγώ δεν τους ψήφισα. Ούτε τους στήριξα. Ούτε είχα ποτέ την αφέλεια να πιστέψω ότι τα συμφέροντα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ θα τα υπερασπιστούν μια κάστα από μικρούς και μεγαλύτερους επιχειρηματίες. Δεν έδωσα την έγκρισή μου στη διαδικασία σμίκρυνσης της ΑΕΚ στα πλαίσια της εμπορευματοποιημένης επιβίωσης των τμημάτων. Εννοείτε ότι όλα αυτά καθόλου δεν μειώνουν την ευθύνη και την οργή μου. Το ξέρω φίλε μου ότι θυμώνεις με αυτά που διαβάζεις και θα ήθελες να βροντήξεις την γροθιά σου στο πληκτρολόγιο και να μου πεις: «Ρε μπαγλαμά, εγώ δηλαδή που ψήφισα τα παλικάρια της Αναγέννησης, έδωσα έγκριση για να διαλυθεί το Χάντμπολ; ή για να βαρέσει κανόνι το τμήμα του Βόλεϊ;» Συγγνώμη φίλε, αλλά η απάντηση είναι ΝΑΙ. Έμμεσα έδωσες τέτοια έγκριση.

Δεν γνώριζε κανείς από αυτούς που ψήφισαν Αναγέννηση, ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός ήταν άψογα στελεχωμένος για να στηρίξει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της ΠΑΕ; Δεν γνώριζε ότι υπακούοντας στις ορέξεις των επιχειρηματικών κύκλων δεν μπορείς να υπερασπιστείς ρομαντικές καταστάσεις ερασιτεχνικών τμημάτων; Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει διαβάσει, ακούσει, ότι στην ομάδα του Ολυμπιακού που η ΠΑΕ μεσουρανεί και έχει αλώσει πλήρως τη διοίκηση του ερασιτέχνη, η κατάσταση είναι ανάλογη και συντηρούνται με εράνους και δωρεές; Περίμενε κανείς από όλους αυτούς που ψήφησαν Αναγέννηση, ότι κάποιος από τους επικεφαλείς του συνδυασμού καίγεται για τα ερασιτεχνικά τμήματα; Αν το περίμενε κάποιος, τότε μάλλον και ο ίδιος θα έχει αναγνωρίσει πόσο λάθος έκανε. Και κάτι άλλο: πόσο εμπιστοσύνη μπορεί να έχεις σε κάποιον που σου πληρώνει τη συνδρομή για να τον ψηφήσεις;

Αφού λοιπόν η ΑΕΚ είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας. Αφού για κάποιους είναι ολόκληρη η ζωή τους, εγώ δεν θα καταδικάσω την άποψη που θέλει κάποιον να ψηφίζει με κριτήριο την ΑΕΚ. Αν έτσι κρίνεις φιλαράκο μου μαγκιά σου, όμως να ξέρεις ότι η ψήφος, η έγκριση, η αποδοχή αλλά και η ανοχή σε πολιτικές, λογικές και τακτικές που αποδεδειγμένα πια δολοφονούν την ΑΕΚ, πλέον θα είναι ανήθικη πράξη. ΤΕΛΟΣ. Δεν δικαιούται κανείς να επικαλείται άγνοια ή αφέλεια. Η παραμικρή πράξη και κίνηση του καθενός μας έχει αντίκτυπο σε ένα ματωμένο κοινωνικό σύνολο. Φυσικά αυτό ισχύει και για όλους εμάς που δεν εγκρίνουμε, αυτό το αίσχος.

Τα δάκρυα, ο σπαραγμός για τα τμήματα της Ερασιτεχνικής που διαλύονται είναι ψεύτικα, όταν την ίδια ώρα επιλέγεις «σωτηρίες» από δολοφόνους της ΑΕΚ. Οι φιλανθρωπίες του τύπου «ένα ευρώ επιπλέον στα εισιτήρια του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ», είναι για να διώξεις τις ενοχές σου. Η ευκολοπιστία σου σε ειδήσεις του τύπου, έρχεται η αναγέννηση του ποδοσφαιρικού τμήματος που θα φέρει την αναγέννηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, είναι για να καλμάρεις τις τύψεις σου, αφού γνωρίζεις πολύ καλά ότι αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν.

Το τέρας που σκότωσε το Χάντμπολ, το τρέφεις εσύ. Το τέρας που μετατρέπει σε εξαθλιωμένους ζητιάνους τους αθλητές του Βόλεϊ το μεγαλώνεις εσύ. Το τέρας που έχει μετατρέψει σε άστεγους γυρολόγους, όλα τα τμήματα της ΑΕΚ, το κανακεύεις εσύ. Αυτό το τέρας ποτέ δεν έκρυψε το φρικαλέο πρόσωπό του, ούτε την τρομερή κραυγή του. Φαίνεται από χιλιόμετρα και από… δεκαετίες. Δεν θέλει και δεν μπορεί να κρυφτεί. Το τέρας αυτό το έχει γεννήσει το πιο άδικο σύστημα που επινόησε ο αρρωστημένος νους του ανθρώπου, για να δημιουργεί αδύναμους, να τους τιθασεύει και όποτε χρειάζεται να τους σκοτώνει, για να ανατροφοδοτείται, θυσιάζοντας τα πάντα για την υπέρτατη αξία του, το κέρδος. Το τέρας αυτό ή το σκοτώνεις, ή σε σκοτώνει. Όσο αργούμε τόσο το χειρότερο για όλους. Αργά η γρήγορα, θα σκοτώσει, ακόμη και μένα που διαφωνώ μαζί του, αλλά και σένα που νομίζεις ότι επειδή έχεις πάει μαζί του, θα τη γλιτώσεις. Ακόμα και σένα που αναγνωρίζεις πόσο απαίσιο είναι αυτό τέρας αλλά έχεις πάει μαζί του για το καλό της ΑΕΚ… εντάξει εσένα μπορεί να σε φάει τελευταίο, αλλά θα σε φάει, να είσαι σίγουρος! Καλό τέλος, μελλοθάνατε, εμείς οι υπόλοιποι θα ψηφίσουμε με κριτήριο το καλό της ΑΕΚ και μόνο, θα ψηφίσουμε με κατεύθυνση το τέλος του τέρατος που τόσα χρόνια ξεσκίζει τις σάρκες της ΑΕΚ!
ΥΓ. Η ΑΕΚ δεν είναι μια πραγματικότητα φυσική ή υπερφυσική. Είναι μια κοινωνική αξία. Είναι δηλαδή το επιστέγασμα ορισμένων κοινωνικών φανερωμάτων. Κι αυτή η εκτίμηση δεν άγεται στην ατομική αίσθηση και κρίση ούτε σε καμία απόλυτη αρχή παρά σε έναν υπερατομικό κανόνα, που τον δημιουργεί, τον επιβάλλει και τον μεταβάλλει η ίδια η κοινωνική εξέλιξη.
Παναγιώτης Αλιατάς

πηγή: aek-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου