.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

"Ριζοσπάστης": «Προίκα» όλα τα «φιλέτα» στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα

Στο δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" που αφορά τη συζήτηση στη Βουλή του νέου Ρυθμιστικού Αττικής - Θεσσαλονίκης, δεν εντοπίζεται το "φιλέτο" της Φιλαδέλφειας! Μάλλον εγώ είμαι περίεργος, και στο επόμενο δημοσίευμα θα υπάρχει...


ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 30 Μάη 2014

Την τελική ευθεία έχει πάρει η ψήφιση του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς από χτες το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια. Πρόκειται για ένα άκρως αντιλαϊκό κατασκεύασμα, το οποίο προκειμένου να προσαρμόσει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους βουνά, δάση, παραλίες, τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, κάθε τι που μπορεί να «βγάλει χρήμα».



Εντελώς ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την Αττική (αντίστοιχα μέτρα προωθούνται και στη Θεσσαλονίκη), προωθείται και περιγράφεται λεπτομερώς η παράδοση κάθε ελεύθερου χώρου της στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα:
  • Δεν υπάρχει χωρική ενότητα στην οποία να μη θεσπίζονται μικτές ή «καθαρές» ζώνες επιχειρηματικής δραστηριότητας με «αναπτυξιακούς πόλους» σε περιοχές όπως ο Ελαιώνας, η νότια πύλη του Πειραιά, ο δυτικός Πειραιάς, τα Καμίνια, η λιμενοβιομηχανική ζώνη Κερατσινίου, ο Φαληρικός Ορμος, μεγάλες λεωφόροι όπως Συγγρού, Ιερά Οδός κ.ά.
  • Προωθείται η νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων δημόσιας και δασικής γης (π.χ. η Τεχνόπολη στις παρυφές της Πάρνηθας, η εκχώρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σε διάφορα Μall κ.λπ.). Ορεινοί όγκοι της Αττικής όπως Πεντέλη, Αιγάλεω κατατάσσονται ως Περιφερειακά Πάρκα στα οποία επιτρέπονται επιχειρηματικές χρήσεις! Ο Υμηττός χαρακτηρίζεται ως κοινό πάρκο αναψυχής!
  • Παραδίδεται το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Αττικής σε μονοπωλιακούς ομίλους με το Ελληνικό και το Φαληρικό Δέλτα βέβαια να είναι τα σχετικά φιλέτα.
Γίνεται ειδική αναφορά για επενδύσεις στην περιφέρεια για υδατοκαλλιέργειες, που σημαίνει παράδοση κάθε κολπίσκου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ομως εκεί που αποκαλύπτεται πλήρως ο αντιλαϊκός, επιθετικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου και το γεγονός ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ότι δεν υπάρχει αναλυτικό σχέδιο για την πυροπροστασία, για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, συνολικά έργα για την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Δεν υπάρχει ούτε αναφορά για την αντιμετώπιση των τεράστιων κινδύνων για ατυχήματα μεγάλης κλίμακας σε περιοχές όπως το Πέραμα, την Ελευσίνα, το Θριάσιο Πεδίο που περιέχουν εγκαταστάσεις εταιρειών πετρελαιοειδών και διυλιστήρια!

Για τα «μάτια του κόσμου» γίνεται μια γενικόλογη αναφορά για «διασφάλιση πράσινων χώρων στην Αττική», όταν παραδίδει στους ιδιώτες κάθε πνεύμονα πράσινου.

Εξίσου προκλητικό είναι ότι μια σειρά ζητήματα πάνω στα θέματα αυτά θα ρυθμιστούν με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να υπόκεινται δηλαδή ούτε στον υποτυπώδη έλεγχο της Βουλής.

Σπ. Χαλβατζής: Χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον;
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι: «Τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική γης συνολικότερα, η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου πρέπει να απαντήσουν στο πολιτικό ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον", δηλαδή είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό.

Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ο χωροταξικός σχεδιασμός εντάσσεται και υποτάσσεται, αντικειμενικά, στους νόμους της αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι άρρηκτα δεμένος με την τάση της εμπορευματοποίησης της γης, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στο πλαίσιο της ΕΕ».
Τόνισε επίσης ότι «ο μοναδικός χωροταξικός σχεδιασμός στην Αττική που μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει κοινωνική ιδιοκτησία στη γη, κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, σε καθεστώς εργατικής λαϊκής εξουσίας».

Κάλεσε, τέλος, όλους τους εργαζόμενους μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να απορρίψουν το απαράδεκτο Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή συνολικά της βάρβαρης πολιτικής.
 

8 σχόλια:

  1. Υπαρχουν δυο λεξεις που θελω να πιστευω οτι δεν τις προσεξες.
    "Εντελως ενδεικτικα" για την Αττικη......
    Αν θελεις με τις δημοσιευσεις σου να αποπροσανατολισεις τους αναγνωστες σου και να κατηγορησεις το ΚΚΕ δεν τα καταφερνεις. Ο Συριζα εχει συμφωνησει με τον μεγαλοεπιχειρηματια και με την συναινεση του Βασιλοπουλου που την δευτερη κυριακη σπεκουλαρισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατανοώ την ενόχληση, αν και δεν είναι δικαιολογημένη. Όταν δεν έχει κανείς να απαντήσει ή να δείξει κάτι από αυτό που λείπει… προφανώς ενοχλείται! Αλλά η επίθεση δε νομίζω πως είναι ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι προτιμότερη η σιωπή! Ατυχώς το ΚΚΕ στις διάφορες εκδοχές του, κατά την κρίση μου, υπολείπεται δραματικά του παλιού καλού εαυτού του ή αυτού που θέλει να εκπροσωπεί.

      Στις ελάχιστες αναφορές του στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ και των παρεπόμενων του, εκτός από τη σαφή προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος, δεν τόλμησε να αναφέρει το όνομα Μελισσανίδης! Λες και δεν υπάρχει πρόσωπο πίσω από τα συμφέροντα! Προς τι η αποσιώπηση και ο γενικός χαώδης προσδιορισμός με τη λέξη συμφέροντα;

      Από την αριστερά έχω απαιτήσεις. Αν μου πείτε ότι δεν πρέπει θα το ακούσω με προσοχή, αλλά θα πρέπει να μπω στον πειρασμό να σας εξαιρέσω από το χώρο. Αν μου πείτε ότι πρέπει, αλλά να κάνω πως δεν καταλαβαίνω όταν πρόκειται για το ΚΚΕ, δε θα συμφωνήσω. Αν μου πείτε ότι θα υποστώ τις συνέπειες των επιλογών μου, κανένα πρόβλημα.

      Το τι έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Δύναμη Πολιτών», το έχω γράψει προ πολλού και επανειλημμένα. Αντίθετα εσείς αν και η λογική λέει ότι θα έπρεπε να το είχατε κάνει σημαία, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα ζητήματα, κάνατε το αντίθετο! Η απάντηση στο γιατί, βαραίνει εσάς.

      Το περισσότερο που άκουσα ήταν η μη θέση της υποψήφιας Δημάρχου σας, όταν στην κεντρική εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όχι μόνο δεν άκουσα να λέει οποιαδήποτε δική σας θέση, αλλά έθεσε το ερώτημα, ποια θέση ισχύει του ΣΥΡΙΖΑ ή της «Δύναμης Πολιτών» του Βασιλόπουλου ή της Δούρου; Σπεκουλάροντας όμως, όπως θα λέγατε αν αφορούσε άλλους, το συνδυασμό σας δεν ανέφερα πουθενά τίποτα! Ούτε για αυτό, ούτε για άλλες αδύνατες πλευρές που εντόπισα στις τοποθετήσεις των ομιλητών σας, και σε αυτή και σε άλλες εκδηλώσεις.

      Θα μπορούσα να γράψω και άλλα περιστατικά για το πόσο «μασάτε» τα λόγια σας όταν πρόκειται για το Μελισσανίδη, κι εννοείται πως αν θέλετε θα το κάνω. Αν ενδιαφερόμουν να κατηγορήσω το ΚΚΕ θα μπορούσα να το είχα κάνει. Θα μπορούσα να το κάνω και τώρα. Το θέμα είναι γιατί όταν είστε κάπου αδύναμοι, πρέπει να βλέπετε φαντάσματα και να γίνεστε επιθετικοί!
      Έχω ανεβάσει του κόσμου τα δημοσιεύματα που αφορούν και επικρίνουν το ΣΥΡΙΖΑ, από πού προκύπτει ότι θέλω να επιτεθώ στο ΚΚΕ! Δυο αυτούσια δημοσιεύματα ανέβασα που σχετίζονται με την επικαιρότητα του γηπέδου και του νέου ρυθμιστικού σχεδίου. Σε αυτά έκανα την επισήμανση μου, σε ότι για μια ακόμη φορά διαπίστωσα να λείπει.

      Πρόσεξα λοιπόν τις δυο λέξεις, αλλά πάλι έτυχε και σε αυτό το ρεπορτάζ να λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα Μελισσανίδης και δάσος Φιλαδέλφειας. Εσείς πείτε το τυχαίο. Εγώ θα πω δε νομίζω…

      Εννοείται πως υπάρχει απεριόριστος χώρος για να εκθέσετε τις απόψεις σας, ακόμη κι ανώνυμα. Μπορούν να είναι όσο θέλετε επικριτικές για οποιονδήποτε, και για μένα!

      Διαγραφή
    2. Εγω δεν θα γραψω εκθεση ιδεων.. Οταν αναφέρει το κειμενο τις λεξεις εντελως ενδεικτικα δειχνει ξεκαθαρα οτι αναφερεται σε λιγες απο τις παραπολλες περπτωσεις. Ο καθενας εχει δικαιωμα να ασκει την κριτικη του οπου νομιζει ομως στην προκειμενη περιπτωση το οτι δεν αναφερει την Φιλαδελφεια δεν λεει κατι.
      Αν τωρα εσυ αισθανθηκες την αναγκη να απολογηθεις για κατι που εκανες η δεν εκανες απευθυνσου εκει που πρεπει. Εγω εκπροσωπω μονον το εαυτον μου.
      Το ΚΚΕ ποτε δεν αναφερεται ονομαστικα σε μεγαλοοικονομικους παραγοντες. Ουτε τον Κοκκαλη αναφερει ουτε τον Λατση ουτε τον Βαρδινογιάννη, εκτος αν μιλαει και περνει θεση για συγκεκριμενο γεγονος. Για το ΚΚΕ οι καπιταλιστες δεν εχουν ονομα. Δεν υπαρχει κακος και λιγοτερο κακος καπιταλιστης. Τωρα η μη αναφορα στο ονομα Μαλισσανιδης αν για σενα κρυβει κατι πες και σε μας να μαθουμε.

      Διαγραφή
    3. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις του Γιώργου Βαρδινογιάννη, πρώην προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στο δελτίο ειδήσεων του «mega»
      14/07/11

      Ο κύριος Γ. Βαρδινογιάννης, πριν από αρκετά χρόνια είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της οποίας προέβη σε γενικές καταγγελίες (γνωστές στο μεγαλύτερο βαθμό) σχετικά με τα κυκλώματα που κυριαρχούσαν τότε στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ισχυρίστηκε ότι έχει φάκελο με στοιχεία. Η Αλέκα Παπαρήγα του ζήτησε να δώσει τα στοιχεία αυτά στο ΚΚΕ για να τα αξιοποιήσει, καθώς και να τα δώσει και στα άλλα κόμματα. Πράγμα, όμως, που ο Γ. Βαρδινογιάννης δεν έκανε.

      Από τότε και μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ με πληθώρα παρεμβάσεων, εντός και εκτός Βουλής, κατήγγειλε και αντιπάλεψε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συνέβαλλαν καθοριστικά στο να θεριέψει ακόμα περισσότερο τα νοσηρά - εγκληματικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ, του «στοιχήματος» και των εγκληματικών συμμοριών. Διαρκώς και σταθερά κατήγγειλε τη συγκάλυψη αυτών των φαινομένων, όχι μόνο από τις ΠΑΕ, τις κυβερνήσεις και γενικότερα τους μηχανισμούς του συστήματος. Καταγγελίες κατά προσώπων δεν έκανε, γιατί δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία.

      Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί του Γ. Βαρδινογιάννη, ότι όλα τα κόμματα ήξεραν την κατάσταση και σιώπησαν, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ είναι εντελώς ανυπόστατη.

      Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει σταθερά όχι στις ΠΑΕ, απαιτεί την κατάργησή τους και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Λέει όχι στην εμπλοκή του ποδοσφαίρου και οποιουδήποτε άλλου αθλήματος στο «Στοίχημα» και στο τζόγο. Είναι το κόμμα που με το που ξέσπασε το πρόσφατο μεγάλο σκάνδαλο των «στημένων παιχνιδιών» και των εγκληματικών κυκλωμάτων, προειδοποίησε τους φιλάθλους ότι πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια και το μυαλό, γιατί πίσω από τις μεγάλες διακηρύξεις και τις έρευνες επιχειρείται μια μεγάλη συγκάλυψη και μια ψεύτικη εξυγίανση ενός ποδοσφαίρου που είναι εντελώς σάπιο και θέλει γκρέμισμα.

      Διαγραφή
    4. Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ

      09/09/09

      ... Για τη φοροδιαφυγή. Να συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή λέει η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ λέει 5 χρόνια δεν έκανες τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Για να δούμε, ποιοι φοροδιαφεύγουν; Καταρχήν το πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή ή οι φοροαπαλλαγές; Είναι το τζάμπα χρήμα στους μεγάλους;

      Γιατί να φοροδιαφύγει ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης; Αφού έχει αμύθητα κέρδη. Αφού έχει επιχειρήσεις παντού, σε όλο τον κόσμο. Ό,τι θέλει δηλώνει στην Ελλάδα ή θα δηλώνει ένα μέρος στην Ελλάδα."

      Πηγή και για τα δύο κείμενα: ΚΚΕ

      Διαγραφή
  2. Σημερινή τοποθέτηση του Σπύρου Χαλβατζή στη Βουλή για το γήπεδο της ΑΕΚ κατονομάζει τον επιχειρηματία Πηλαδάκη!

    Ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής μίλησε ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, του οποίου οι... θέσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια: «Το γήπεδο της ΑΕΚ να ανήκει στο Κράτος, με βάση το παραχωρητήριο που δόθηκε. Σε ποιον θα ανήκει τώρα; Ποιος θα καθορίζει την λειτουργία του; Ποιες ανάγκες θα έχει και θα εξυπηρετεί; Υπάρχουν παραδείγματα: Λάρισα. Κατασκευάστηκε γήπεδο και με χρήματα του Κράτους, σήμερα επειδή ανήκει σε επιχειρηματία, Πηλαδάκης αν θυμάστε, τόσο η ομάδα όσο και τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν. Σε δημόσιο χώρο είναι, και τώρα είναι ιδιόκτητο. Η ιδιοκτησία είναι το κύριο θέμα στην ΑΕΚ. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει και τα στρέμματα για το άλσος, να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαφανιστούν. Λέει για το 10%. Κάποιοι σε blogs λένε για αλλαγή θέση ή κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ. Προεκλογικά έλεγε άλλα, πήγαινε στα κεραμίδια. Μετά τα... κατάπιε, και λέει ότι λέει η συγκυβέρνηση. Δεν μας εκπλήσσει τίποτε, προσαρμόζεται στο κεφάλαιο. Λέμε «ναι» στο γήπεδο, το δικαιούται ιστορικά η ΑΕΚ. Όχι να ανήκει σε επιχείρηση, όπως λένε στην πρόταση τους στο νομοσχέδιο. Το έχουμε κάνει γνωστό. Το 81 και το 82 τα καταψηφίζουμε».

    πηγή το ρεπορτάζ του aek365.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν κατανομαζει τον Μελισσανιδη αρα τα εχει βρει μαζι του. Αυτο εννοεις;
    Γιατι δεν το καταγγελλεις και αφηνεις να το υποθεσουμε;
    Παντα αναφερεται στο μεγαλο κεφαλαιο ομως στο συγκεκριμενο θεμα της φοροδιαφυγης ανεφεραι τον Λατση και τον Βαρδινογιαννη.
    Γιατι δεν ειπε για τον Μελισσανιδη;
    Πραγματικα με εκπλησσεις αρνητικα. Πηρες δυο κειμενα αποσπασματικα . Το πρωτο ειναι απαντηση στον Βαρδινογιαννη. Το δευτερο εισηγητικη ομιλια και αναφερει παραδειγματα.Το τριτο αναφερει το Πηλαδακη και οχι τον Μελισσανιδη.
    Τελειωσε.... κατι παιζει μεταξυ ΚΚΕ και Μελισσανιδη.
    Δεν εισαι και στην καλυτερη φορμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ποια ανάγκη σε κάνει διαρκώς, χωρίς να κάνω έστω υπαινιγμό, να δηλώνεις ότι δεν έχεις σχέση με το ΚΚΕ. Στη θέση σου βέβαια, μπορεί να έκανα κι εγώ το ίδιο…

      Με ρωτάς τι εννοώ κι αμέσως μετά καταλήγεις σε συμπέρασμα! Τι νόημα έχει η ερώτηση; Απλά για να «χτίσεις» πάνω στο παραμύθι σου, όσα επιθυμείς να μου αποδώσεις.

      Κι εμένα με εκπλήσσεις αρνητικά, αν και η αλήθεια είναι όπως προκύπτει από τις επιδόσεις σου, δε θα έπρεπε… Ανάρτησα κάποια κείμενα απλά για να σου αποδείξω, ότι το ΚΚΕ αντίθετα με τον ισχυρισμό σου, λέει ονόματα! Θα μπορούσα να αναρτήσω 150 παρόμοια κείμενα, αλλά δε θα είχε νόημα.

      Έχει ενδιαφέρον όμως η διάκριση που κάνει το ΚΚΕ κατά τον ισχυρισμό σου, ότι όταν πρόκειται για καπιταλιστές δεν αναφέρουμε το όνομα τους! Κι ο Καραμανλής «νταβατζήδες» τους έλεγε, κι άλλοι πολλοί επίσης δεν τους κατονομάζουν!

      Διαγραφή