.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

"Ριζοσπάστης": Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Ούτε σε αυτό το δημοσίευμα ο "Ριζοσπάστης" έμαθε, ή εντελώς ενδεικτικά ανακάλυψε πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φιλέτο στρεμμάτων δάσους στη Φιλαδέλφεια!

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω οτιδήποτε σχετικό έχει γραφτεί και δεν το βρήκα μόνος μου...



ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τρίτη 3 Ιούνη 2014

Αντιρρήσεις εκφράζουν ακόμα και φορείς που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου είχαν κληθεί να τοποθετηθούν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, μαζικών οργανώσεων, εκπρόσωποι δήμων κ.ά.



Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι άκρως αντιλαϊκό, καθώς προσαρμόζει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παραδίδοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους βουνά, δάση, παραλίες, τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, καθετί που μπορεί να του εξασφαλίσει κέρδος.

Τρανταχτή απόδειξη πως πρόκειται για ένα επιθετικό, για το λαό, νομοθετικό κατασκεύασμα, είναι το ότι από τους δεκάδες φορείς που είχαν κληθεί στη χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή, μόνο οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Φωκίωνας Δεληγιάννης και Μανώλης Μπαλτάς, αντίστοιχα, έδωσαν στην κυβέρνηση τα συγχαρητήριά τους για το Ρυθμιστικό, γιατί, όπως αποκαλύφθηκε από τους ίδιους, κάθε του άρθρο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις δικές τους προτάσεις! Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αυτό που τους ικανοποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι προσκλήθηκαν και μετά τη σύνταξη του νομοσχεδίου, για να το επανελέγξουν!

«Ο ΣΕΒ είχε τονίσει την ανάγκη για νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο καθώς το παλιό είναι ξεπερασμένο. Οι νέες ρυθμίσεις είναι πιο συνεκτικές, ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα για βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής», ανέφερε ο Φ. Δεληγιάννης, ενώ ο Μ. Μπαλτάς πρόσθεσε ότι το νέο Ρυθμιστικό «δεν έχει κόμπλεξ, δεν είναι φοβικό, μιλάει για την πραγματική οικονομία»!

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε μεταξύ άλλων για το νέο Ρυθμιστικό ότι χαρακτηρίζεται «από έλλειψη σχεδιασμού και πλήρη επικράτηση των δυνάμεων της αγοράς». Αν δεν ήταν πλήρης και ήταν μερική δε θα τον πείραζε.

Εντελώς ενδεικτικά το Νέο Ρυθμιστικό σε ό,τι αφορά την Αττική προβλέπει ότι:

-- Δεν υπάρχει χωρική ενότητα στην οποία να μη θεσπίζονται μεικτές ή «καθαρές» ζώνες επιχειρηματικής δραστηριότητας με «αναπτυξιακούς πόλους» σε περιοχές, όπως ο Ελαιώνας, η νότια πύλη του Πειραιά, ο δυτικός Πειραιάς, τα Καμίνια, η λιμενοβιομηχανική ζώνη Κερατσινίου, ο Φαληρικός Ορμος, μεγάλες λεωφόροι, όπως Συγγρού, Ιερά Οδός κ.ά.
-- Προωθεί τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων δημόσιας και δασικής γης. Ορεινοί όγκοι της Αττικής, όπως Πεντέλη, Αιγάλεω, κατατάσσονται ως Περιφερειακά Πάρκα στα οποία επιτρέπονται επιχειρηματικές χρήσεις!
-- Παραδίδεται το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Αττικής σε μονοπωλιακούς ομίλους, με το Ελληνικό και το Φαληρικό Δέλτα βέβαια να είναι τα σχετικά «φιλέτα».

Και βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει αναλυτικό σχέδιο για την πυροπροστασία, για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, συνολικά έργα για την κάλυψη λαϊκών αναγκών γιατί αυτά δεν έχουν κέρδος για το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει ούτε αναφορά για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας σε περιοχές που περιέχουν εγκαταστάσεις εταιρειών πετρελαιοειδών και διυλιστήρια, όπως Πέραμα, Ελευσίνα κ.ά.

6 σχόλια:

  1. Και εδω αναφερεται το "εντελως ενδεικτικα"
    Παρεπιμπτοντως ψαχνω αλλα δεν βρισκω καποιο σχολιο σου στην "τυχαια" συναντηση Γρεντζελια Παπαλουκα και Βασιλοπουλου 4 μερες πριν την δευτερη Κυριακη.Αν εχεις κατι δειξτο μου σε παρακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εδώ αναφέρεται το «εντελώς ενδεικτικά», και γι΄ αυτό το λόγο επαναλαμβάνω στο σχόλιο μου την έκφραση. Αυτό που προσθέτω τώρα, είναι πως ψάχνω αλλά ούτε ενδεικτικά βλέπω πουθενά να δίνεται στα συμφέροντα το όνομα που αντιστοιχεί, όπως κάνετε σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις!

      Για τη συνάντηση που αναφέρεις έλαβα γνώση από άλλους ιστοχώρους. Αν είχε πέσει στην προσωπική μου αντίληψη, και πάλι δε θα ανέβαζα τίποτε. Δεν ήξερα ότι το ΚΚΕ ασχολείται με παραπολιτικά, ή βρίσκει κάτι επιλήψιμο στην επικοινωνία μεταξύ πολιτικών προσώπων και μάλιστα μερικές μέρες πριν το β΄ γύρο. Διαφορετικά θα έπρεπε να είχα επικρίνει πολλούς από εσάς γιατί σε πολλές περιπτώσεις μιλάγατε με αντιπάλους.

      Ενδιαφέρον καινούριο στοιχείο σε σχέση με το ΚΚΕ φυσικά, βρίσκω τις προσωπικές επιθέσεις, σε αντικατάσταση των πολιτικών αντιπαραθέσεων!
      Με εντυπωσιάζει επίσης ότι το τοπικό ΚΚΕ ξέφυγε από την πολιτική αρχών και ξέπεσε σε αντιγρετζελισμό! Θα ήθελα να δω λοιπόν πότε και που αναφερθήκατε εσείς σε αυτή τη… μείζονος σημασίας συνάντηση!

      Εννοείται πως υπάρχει απεριόριστος χώρος για να εκθέσετε τις απόψεις σας, ακόμη κι ανώνυμα. Μπορούν να είναι όσο θέλετε επικριτικές για οποιονδήποτε, και για μένα!

      Διαγραφή
    2. Το οτι δεν δημοσιευσες τα δυο σχολια μου επιβεβαιωνει οτι ειπα. για σενα.

      Διαγραφή
    3. Ως σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο που δεν έχει δημοσιευτεί στο μπλογκ μου. Έχεις δίκιο να διαμαρτύρεσαι και το εννοώ. Αν δε διαμαρτυρόσουν μάλιστα με αυτό το σχόλιο, δε θα έψαχνα στα ανεπιθύμητα όπου είχαν πάει αυτόματα τα δυο προηγούμενα σχόλια σου. Έχει συμβεί μερικές φορές ακόμη και δεν ξέρω πως γίνεται. Μπορείς να καταλάβεις από τις απαντήσεις που σου έδωσα μόλις εντόπισα τα σχόλια σου, ότι δεν είχα κανένα λόγο να μη τα δημοσιεύσω.

      Ευχαρίστως να συνεχίσουμε το διάλογο, η δέσμευση ότι υπάρχει απεριόριστος χώρος φυσικά ισχύει!

      Διαγραφή
  2. Θεωρω οτι αν το ΚΚΕ ασχολειτο με το τι γραφει ο καθε Μανωλης Καμπουρης στο blog του θα του απαντουσε με την υπογραφη του φαρδια πλατια. Θα σου επαναλαβω οτι εκπροσωπω μονον τον εαυτον μου και δεν ειμαι ουτε καν μελος.
    Ειναι αστειο ομως να θεωρεις παραπολιτικη. και ουσιαστικα ανευ σημασιας την συναντηση Γρεντζελια του κατεξοχην εκπροσωπου του βαθεως ΠΑΣΟΚ καταδικασμενου στην συνειδηση του προοδευτικου φιλαδελφειωτη, με τον υποψηφιο της παραταξης που ειχε κανει σημαια τον αντιγρεντζελισμο και κατορθωσε μαλιστα να βγαλει δημαρχο στηριζομενη. σε αυτον. Αν λοιπον αυτη η συναντηση δεν σε προσβαλλε σαν φιλαδελφειωτη τοτε οι κολοτουμπες δεν ειναι αποκλειστικο φαινομενο του Συριζα . Εκτειθεσαι ομως με τις απαντησεις θελωντας να αντεπιτεθεις. Γιατι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και το ΚΚΕ κεντρικά δεν ασχολείται και σωστά με το τι γράφει ο κάθε Μανώλης Καμπούρης. Γι΄ αυτό έχει τοπικές οργανώσεις, στελέχη και μέλη για να το κάνουν, αν θέλουν…

      Πρέπει να σου πω ότι γράφεις αστεία πράγματα για όποιον γνωρίζει την πραγματικότητα της πόλης. Και καταλαβαίνω ότι κακώς δε σχολίασα τις προεκλογικές ομιλίες που περιείχαν σημαντικές ανακρίβειες. Μπορούμε και από δω όμως μέσω αυτού του δημιουργικού διαλόγου. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μαθαίνεις την τοπική πολιτική ιστορία, και να μη πέφτεις σε ατοπήματα.

      Ο Γρετζελιάς χαρακτηριστική περίπτωση Πασόκου Δημάρχου ναι, βαθύ ΠΑΣΟΚ δε νομίζω. Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας έμεινε παρά τις προσπάθειες του να κατέβει βουλευτής, ή να γίνει πιο πρόσφατα Γενικός Γραμματέας στην τότε Νομαρχία.

      Πρέπει να σου πω λοιπόν ότι όταν ακόμη ο Γρετζελιάς ήταν Δήμαρχος στην τελευταία θητεία του, δυο ήταν οι δυνάμεις που με πολιτικά, το συζητάμε, επιχειρήματα προσπαθούσαν να ακυρώσουν ή να διαλύσουν το αντιγρετζελικό μέτωπο. Το ΚΚΕ το οποίο εύρισκε ότι δεν είναι σωστή η συσπείρωση ενάντια στο πρόσωπο του Γρετζελιά, και ο τότε Συνασπισμός ο οποίος έκανε ότι μπορούσε για να διασπάσει αυτό το μέτωπο. Οι εκπρόσωποι και των δύο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφιζαν συστηματικά υπέρ σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις της διοίκησης του. Και συμμετείχαν επίσης στα ταξίδια στο εξωτερικό που οργάνωνε με έξοδα του Δήμου! Αυτό για να μη κάνεις καμιά ακόμη απρόσεχτη καταγγελία…

      Αν πεις σε πολίτες που έζησαν τα γεγονότα της περιόδου που αναφέρεσαι, ότι ο Συνασπισμός είχε σημαία τον αντιγρετζελισμό και έτσι κατόρθωσε να βγάλει Δήμαρχο, θα γελάνε και τα όργανα στις παιδικές χαρές!

      Άσε λοιπόν εμένα με ονοματεπώνυμο να εκτίθεμαι, κι εσύ συνέχισε να γράφεις και να δηλώνεις πως εκπροσωπείς τον εαυτό σου, γιατί πραγματικά αν γράψεις ονοματεπώνυμο, θα εκτεθείς με όσα ανέκδοτα ισχυρίζεσαι!

      Διαγραφή