Αν και δε νομίζω πως είναι μόνο αυτές οι αιτίες, καθώς ήδη γνωρίζω πως για παράδειγμα κατέστρεψαν οικισμούς και απομάκρυναν βίαια τους κατοίκους τους, για να φτιάξουν στη θέση τους γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις του Μουντιάλ, αναδημοσιεύω το άρθρο από το aek365.com
Έρευνα κορυφαίας εταιρίας αθλητικού μάρκετινγκ εξηγεί τους λόγους που ο λαός στη Βραζιλία έχει εξοργιστεί με το Μουντιάλ
Το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής στη Βραζιλία και διέξοδος για πολλά φτωχά παιδιά. Ο κόσμος στη χώρα όμως όχι μόνο δεν έχει αγκαλιάσει το Μουντιάλ αλλά έχει βγει στους δρόμους και διαμαρτύρεται. Μια από τις κορυφαίες εταιρίες αθλητικού μάρκετινγκ, η Euromericas Sport Marketing έκανε έρευνα πάνω στο θέμα και παρουσίασε τους λόγους που έχουν προκαλέσει τη λαϊκή οργή.
Το βασικότερο αίτιο των αντιδράσεων είναι το γεγονός πως η FIFA πίεσε τη Βραζιλία να χτίσει 12 στάδια ενώ θα μπορούσε να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ακόμα και με οκτώ. Το κόστος λοιπόν εκτοξεύθηκε με τα στοιχεία να μιλούν για επιπλέον έξοδα αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων (κάποιοι μιλούν ότι τελικά το κόστος έφτασε στα 37 δισ.).
Η αρχική πρόβλεψη για την κατασκευή των σταδίων ήταν πέντε φορές μικρότερη από το τελικό κόστος και το ποσό κάλυψε το βραζιλιάνικο κράτος. Σε μια χώρα που μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό. Μάλιστα αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι αναγκάστηκε να βάλει τεράστια ποσά όμως όλα αποκαλύφθηκαν. Επιπλέον τα τέσσερα γήπεδα που έχτισε επιπλέον η χώρα είναι σε πόλεις όπου δεν έχουν ομάδα στη μεγάλη κατηγορία (Μπραζίλια, Κουιάμπα, Μανάους και Νατάλ). Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μανάους η καλύτερη ομάδα παίζει στην τέταρτη εθνική και συγκεντρώνει το πολύ 500 φιλάθλους σε κάθε ματς. Μετά το Μουντιάλ λοιπόν τα συγκεκριμένα γήπεδα θα ερημώσουν.
Το τεράστιο κόστος και οι ψεύτικες εξαγγελίες πως θα καλυφθεί από ιδιωτικούς πόρους εξόργισαν τον κόσμο αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Οι διοργανωτές έφτιαξαν μια ζώνη δύο χιλιομέτρων γύρω από το κάθε γήπεδο όπου θα πωλούνται μόνο προϊόντα χορηγών ή εταιριών που έχουν ειδική άδεια. Αυτό σημαίνει πως οι μικροπωλητές δεν θα έχουν κανένα κέρδος.
Επιπλέον παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν δεν βελτιώθηκε το σύστημα μαζικής μεταφοράς στην κάθε πόλη κάτι το οποίο θα έμενε ως θετική κληρονομιά μετά το Μουντιάλ. Το... κερασάκι ήρθε με την εκτόξευση των τιμών. "Θα είναι το Μουντιάλ με τις ακριβότερες τιμές, ειδικά στο θέμα της διαμονής" τόνισε ο υπεύθυνος της Euromericas Sport Marketing, Χεράρφο Μολίνα. Οι πολύ υψηλές τιμές έχουν οδηγήσει μάλιστα σε πτώση το νούμερο των επισκεπτών. Πολλοί είναι εκείνοι που ακούγοντας το κοστολόγιο διαμονής και σίτισης ακύρωσαν τα σχέδια τους.
Τελικά ο απλός λαός είναι αυτός που αδικείται και πληρώνει. Φορτώθηκε το υπερβολικό κόστος των γηπέδων, έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών και μετά το τέλος του Μουντιάλ θα μείνει με μηδαμινό κέρδος από μια διοργάνωση που σε άλλες χώρες έχει προσφέρει πολλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου