.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Για το Γήπεδο της ΑΕΚ και το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας (Τοποθέτηση του Δήμαρχου της Πόλης στις 5 Μαρτίου 2002, πριν δηλαδή γκρεμιστεί το παλαιό Γήπεδο της ΑΕΚ)

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr 

Ένα γραφτό του Δήμαρχου της Νέας Φιλαδέλφειας είδε το φως της δημοσιότητας στην «Αναζήτηση» της ημερομηνίας του τίτλου (αρ. φύλλου 846, σελ. 5), επιγράφονταν «Τώρα ή Ποτέ» και αναφερόταν στο Γήπεδο της ΑΕΚ και το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας – δεν είχε ακόμη γκρεμιστεί το παλαιό Γήπεδο της ΑΕΚ, είχε όμως δημοσιοποιηθεί η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ…

Έχει θαρρώ την σημασία του να καταχωρήσω σήμερα στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας» ένα μέρος του γραφτού του τότε Δήμαρχου, εκείνο ειδικότερα που κανοναρχούσε τα του Γηπέδου της ΑΕΚ σε σχέση με το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας:

 
«… Και τα δύο, ΑΛΣΟΣ και ΑΕΚ, είναι δύο μεγάλα κεφάλαια για την ΠΟΛΗ ΜΑΣ, για κάθε καλόπιστο κριτή από όποια σκοπιά κι αν εξετάσεις το θέμα.

Και τα δύο, ΑΛΣΟΣ και ΑΕΚ, συνυπήρχαν και μπορεί ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ με άλλες σύγχρονες προδιαγραφές και τα ΔΥΟ ΜΑΖΙ χωρίς να θιγεί ούτε το ένα ούτε το άλλο κεφάλαιο.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν θέσεις, αρχές που να στοχεύουν στο να μην θιγεί καμμία πλευρά αυτών των ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ για την ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Και ο μόνος που μπορεί να βάλει αυτούς τους κανόνες, κι αυτές τις αρχές, αυτές τις θέσεις, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, αφ” ενός μεν γιατί ενδιαφέρεται κι έχει κάθε λόγο για την οικολογική αναβάθμιση και φυσική αναβάθμιση του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΛΣΟΥΣ, αφ” ετέρου δε έχει κάθε λόγο και συμφέρον για τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΕΚ.

Οι κανόνες, οι αρχές και οι θέσεις που η Δημοτική Αρχή βάζει ΕΙΝΑΙ:

Α) ΤΟ ΑΛΣΟΣ θα παραμείνει ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΙ ΑΝΕΠΑΦΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ και θα παραμείνει αναλλοίωτο το περίγραμμά του ως έχει και ως έχει παραχωρηθεί.

Β) Η ΑΕΚ θα παραμείνει ΑΚΕΡΑΙΑ κι ΑΝΕΠΑΦΗ, χωρίς διεκδίκηση χώρου από το Άλσος, παραμένοντας στην ιδιοκτησία της και στο περίγραμμά της, δηλαδή στους χώρους που όοι γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι έχει ως περιφραγμένο Γήπεδο.

Γ) ΤΟ ΑΛΣΟΣ στο σύνολό του και στο περίγραμμά του θα χρηματοδοτηθεί ως ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ, για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θ” αναβαθμίσουν το πράσινο και το περιβάλλον γενικότερα.

Δ) Η ΑΕΚ να γκρεμισθεί και στον σημερινό χώρο που έχει, να φτιάξει το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ με τις αναγκαίες υποδομές και εγκαταστάσεις που χρειάζεται.

Ε) Η ΑΕΚ, εάν στα σχέδιά της υπάρχουν εγκαταστάσεις και χρήσεις που δεν χωράνε στην ιδιοκτησία της και στο σημερινό της περίγραμμα, να τις αφαιρέσει και να περιορισθεί σ” εκείνες που χωράνε στην ιδιοκτησία της.

ΣΤ) Η διεκδίκηση του ΑΛΣΟΥΣ δεν συζητείται, ΔΕΝ παραχωρείται χώρος ΑΛΣΟΥΣ στην ΑΕΚ, ξεκάθαρες και παστρικές κουβέντες για να έχουμε και ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Ζ) Το ΑΛΣΟΣ, για την ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ κι όχι μόνο, αποτελεί ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και κοινωνικό αγαθό για την ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ώστε να μην δικαιούται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ.

Όσοι δεν έχουν αντιληφθεί τις ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ της Δημοτικής Αρχής, έχουν οικτρά πέσει έξω και θα την βρουν μετωπικά μπροστά τους.

Ο αλληλοσεβασμός και η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο ανωτέρω κεφαλαίων ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ, με υποχώρηση της ΑΕΚ από τις αθέμιτες διεκδικήσεις που έχει, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ αφ” ενός για να ενισχυθεί και αναπλασθεί το ΑΛΣΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ, αφ” ετέρου δε να κατασκευαστεί ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ κι όχι σε ξένα χωράφια.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΑΛΣΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ) αλλά με σεβασμό σε κανόνες, αρχές και θέσεις και όχι στην βάση αδηφάγων κανόνων Λεοντείου εταιρείας.

Όσοι δεν έχουν αντιληφθεί τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής θα χάσουν την μοναδική ίσως ευκαιρία, τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να φτιάξουν το Γήπεδο της ΑΕΚ.

Το ΑΛΣΟΣ ούτως ή άλλως θα αναπλασθεί ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ, έστω και σταδιακά.

Όλα αυτά με αίσθημα χρέους και ευθύνης απέναντι στον Φιλαδελφειώτικο λαό. …»

Θα ήθελα τώρα να προσθέσω πως τα κεφαλαία δεν είναι δικά μου, αλλά του συγγράψαντος τα παραπάνω Δήμαρχου της Νέας Φιλαδέλφειας, που τότε ήταν ο Παντελής Γρετζελιάς!

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου