.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι "στρατοί" των γηπέδων σε θέατρα και δημαρχεία

Tέσσερεις δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Φιλαδέλφειας πήγαν στο νοσοκομείο, ο δήμαρχος απήγγειλε σε συνέντευξη τύπου την επομένη συγκεκριμένες κατηγορίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένους εντολοδόχους τους. Και η τηλεόραση στις ειδήσεις δεν λέει τίποτα. Σε κανένα κανάλι. Κανένας υπουργός δεν βγήκε να καταδικάσει, και να αναλάβει κάποια ευθύνη

Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

της Μάνιας Παπαδημητρίου*


Πριν από λίγες μέρες συνέβη ένα γεγονός στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας που πραγματικά θα τρόμαζε τον κάθε άνθρωπο που παλεύει για τη δημοκρατία.

Χούλιγκανς εισέβαλαν και γρονθοκόπησαν δημοτικούς συμβούλους, κατά την ώρα της άσκησης των καθηκόντων τους, απείλησαν τον δήμαρχο με συγκεκριμένες και πάρα πολύ σοβαρές απειλές.
Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι πήγαν στο νοσοκομείο, ο δήμαρχος απήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου την επομένη συγκεκριμένες κατηγορίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένους εντολοδόχους τους... Και η τηλεόραση στις ειδήσεις δεν λέει τίποτα. Σε κανένα κανάλι. Και κανένας υπουργός δεν βγήκε να καταδικάσει και να αναλάβει κάποια ευθύνη.

Ως νέα ακόμα βουλευτής αναρωτιέμαι: «Αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπ. Αθλητισμού; Δηλ. και Πολιτισμού;». Το να μπαίνουν στα δημοτικά συμβούλια χούλιγκανς και να τραυματίζουν αιρετούς από τον λαό άρχοντες δεν είναι πλήγμα για τη δημοκρατία; Δεν οφείλει να καταγγελθεί και να ζητηθεί έρευνα;

Πριν από κάποια χρόνια, ανάλογες περιπτώσεις ανθρώπων εισέβαλαν στο Θέατρο Τέχνης, στην οδό Φρυνίχου, στην Πλάκα, την ώρα που οι θεατές είχαν καθίσει στις θέσεις τους για να γίνει παράσταση, και πέταξαν μολότοφ, σπάσανε την πόρτα, κατατρομοκράτησαν τον κόσμο από το ταμείο μέχρι τα καμαρίνια και έστειλαν στο νοσοκομείο έναν μαθητή μου, νεαρό ηθοποιό που πούλαγε τα προγράμματα. Τον κοπανούσαν επί ώρα, με ένα κράνος, στο κεφάλι. Και ποια ήταν η αιτία; Ένα έργο για τον ΠΑΟΚ. Αυτό θεώρησαν οπαδοί του Ολυμπιακού ότι τους προσέβαλε και ότι είχαν το δικαίωμα να εισβάλουν στο θέατρο για να απαγορεύσουν στην πράξη την παράσταση.

Τότε αυτό είχε γίνει πρώτο θέμα σ' όλα τα κανάλια. Και ο υπουργός Πολιτισμού-Αθλητισμού είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Όλοι καταδίκασαν, καταδικάσαμε -όπως θα οφείλαμε να κάνουμε ως δημοκρατικοί πολίτες, ως άνθρωποι νοήμονες, ως δάσκαλοι και ως γονείς-, αφού η βία των γηπέδων για κανένα λόγο και με κανέναν τρόπο δεν νομιμοποιείται να απειλεί ανθρώπους που πάνε να δούνε θέατρο.

Τώρα, που άλλοι οπαδοί -της ΑΕΚ αυτή τη φορά- επιτίθενται και τραυματίζουν αιρετούς δημοτικούς συμβούλους, η πολιτεία σωπαίνει; Γνωρίζω βεβαίως και αντιλαμβάνομαι τη σημασία της διαμάχης για το γήπεδο και το Άλσος. Οι αγωνίες και τα ερωτηματικά είναι πολλά κι από τις δύο πλευρές. Αλλά δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ανέχεται επιθέσεις και απειλές κατά της δημοκρατίας χωρίς να κάνει κάτι, από τον φόβο της στοχοποίησης από σκοτεινά κέντρα εκφασισμού!

Οι κυβερνήσεις των Μνημονίων, προκειμένου να «προστατευθούν» από απεργούς και διαδηλωτές, έχουν πολλές φορές ρίξει δακρυγόνα, σύρει στην άσφαλτο, ξυλοκοπήσει, διώξει με μάνικες νερού τους «ενδεχόμενους» -κατά τη γνώμη των αρχών- «ταραξίες», ακόμα και αν αυτοί είναι γέροι συνταξιούχοι ή άτομα με αναπηρία! Μέχρι και τον Μανώλη Γλέζο και τον Μίκη Θεοδωράκη ψέκασαν με δακρυγόνα, υποτίθεται πάντα για να «προστατέψουν» τη δημοκρατία... Στην περίπτωση της επίθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την προστασία της;

Ως βουλευτής Επικρατείας, ως άνθρωπος του πολιτισμού, ως καθηγήτρια μαθητή που απειλήθηκε η ζωή του από ανάλογη επίθεση και ως απλός πολίτης, ζητώ την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για να αποφευχθεί η οποιουδήποτε είδους συνέχεια!

Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι διαφορές κάποιων θερμοκέφαλων οπαδών με τις αρχές να λύνονται με αυτού του είδους τη βία! Αυτό -εκτός όλων των άλλων- αμαυρώνει ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου και αυτό κανένας λογικός άνθρωπος δεν το θέλει!

* Η Μάνια Παπαδημητρίου είναι ηθοποιός, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου