.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το Συνταγματικό Δίκαιο ως τεχνική της πολιτικής ελευθερίας

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr


Ο σημερινός τίτλος του Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας είναι ο τίτλος της κλασικής μονογραφίας του Καθηγητή Αριστόβουλου Ι. Μάνεση, Θεσσαλονίκη 1962, που συν τοις άλλοις περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

«… σήμερον το τυπικόν Σύνταγμα έχει αποβάλλει πολλήν από την αίγλην με την οποίαν περιεβάλλετο κατά τον παρελθόντα αιώνα και δη ως τεχνική της πολιτικής ελευθερίας. Και τούτο διότι, ως καταδεικνύει και η ιστορική πείρα, η θέσπισις τυπικού Συντάγματος με περιεχόμενον πρόσφορον δια την επίτευξιν της πολιτικής ελευθερίας δεν αρκεί δια να την εξασφαλίση πράγματι. Πρέπει να ανταποκρίνεται βασικώς εις τα αντικειμενικά δεδομένα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητος, ώστε να την υπάγη λυσιτελώς υπό την ρύθμισίν του· και πρέπει επίσης οι πολίται να γνωρίζουν και να δύνανται να επαγρυπνού δια την τήρησίν του.
Το Σύνταγμα εκφράζει νομικώς τον εις ωρισμένην εποχήν υφιστάμενον συσχετισμόν των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, διαγράφον ταυτοχρόνως τα πλαίσια μελλοντικών διαρρυθμίσεων αυτού. Ουχ ήττον η προσαρμογή των νομικών θεσμών καθυστερεί εν σχέσει προς την εξέλιξιν της εν γένει κοινωνικής πραγματικότητος. Όταν αύτη μεταβληθή ουσιωδώς το Σύνταγμα πρέπει να προσαρμοσθή εγκαίρως προς αυτήν δια να κατορθώση να την διατηρήση υπό την ρύθμισίν του· άλλως ή παραβιάζεται ή καταλύεται».

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου