.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκαταλελειμμένο από την ακροδεξιά οργάνωση που το ναύλωνε το πλοίο C Star και το πλήρωμα του


Το C Star, το πλοίο που έχει ναυλωθεί από την ακροδεξιά οργάνωση “Defend Europe” (“Υπερασπίσου την Ευρώπη”) για να διαμαρτυρηθεί για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην Μεσόγειο και είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις τον Αύγουστο για ενδεχόμενη παρουσία του στην Κρήτη, φέρεται να έχει αφεθεί στην τύχη του από τον ιδιοκτήτη του, χωρίς ανεφοδιασμό ή πρόσβαση σε λιμάνια.

Αφού περίμενε δώδεκα μέρες στ’ ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, επί του παρόντος είναι αγκυροβολημένο στη Βαρκελώνη. Ο Ερυθρός Σταυρός συνεργάζεται με την ισπανική ακτοφυλακή για να παρέχει στα εννέα μέλη του πληρώματος ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ζεστών ρούχων.


Το υπό Μογγολική σημαία πλοίο βρίσκεται σε “κατάσταση εγκατάλειψης”, αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός, χωρίς καύσιμα ή βασικά όργανα πλοήγησης. Δεν έχει επιτραπεί η είσοδος του στο λιμάνι, επειδή ο ιδιοκτήτης φέρεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την πληρωμή των λιμενικών τελών ή να κάνει επίσημο αίτημα για ελλιμενισμό. Το πλήρωμά του – όλοι με υπηκοότητα από τη Σρι Λάνκα – ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους και ζήτησαν βοήθεια για να επαναπατριστούν. Ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τις αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να επιστρέψουν τα μέλη του πληρώματος στην χώρα καταγωγής τους.

Η αντι-μεταναστευτική οργάνωση “Defend Europe” που ναυλώνει το C Star, ολοκλήρωσε την αποστολή της να καταγράψει τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης των ΜΚΟ με μια εκδήλωση στη Βαλέτα της Μάλτας στις 26 Αυγούστου. Η κυβέρνηση της Μάλτας αρνήθηκε να επιτρέψει στο C Star να εισέλθει στο λιμάνι λόγω των χαρακτηριστικών της αποστολής του πλοίου και έτσι οι ακτιβιστές εγκατέλειψαν το πλοίο τους και διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα του νησιού παρά τις αντιρρήσεις των αξιωματούχων.

Από την ολοκλήρωση της αποστολής της, η “Defend Europe” δεν έχει ασχοληθεί ξανά με το C Star στις ηλεκτρονικές της δημοσιεύσεις. Η οργάνωση προέρχεται από τα σπλάχνα του γερμανικού νεοφασιστικού κινήματος “Identitare Bewegung”, που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ταμπέλα του “Defend Europe” για τους σκοπούς της δράσης του.

Οι ναυτικού του C Star δεν είναι οι πρώτοι από το πλήρωμα του που ζητούν επαναπατρισμό. 20 άλλοι υπήκοοι της Σρι Λάνκα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αμμοχώστου, στη Βόρεια Κύπρο κατά τη διάρκεια της αποστολής του πλοίου στη Μεσόγειο. Πέντε ζήτησαν άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι 15 επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους. Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του πλοίου συνελήφθησαν σύντομα κατηγορούμενοι για πλαστογραφία, αλλά απελευθερώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η “Defend Europe” και οι ιδιοκτήτες του C Star υποστηρίζουν ότι και τα 20 άτομα ήταν «δόκιμοι που είχαν πληρώσει για αυτήν την εκπαίδευση, κάτι απόλυτα νόμιμο»”.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά τις περιπέτειες του στην Κύπρο, το πλοίο κινήθηκε προς την Κρήτη με σκοπό τον ελλιμενισμό του στην Ιεράπετρα, που ακυρώθηκε λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν. Παρόμοιες αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες είχαν οργανωθεί προηγουμένως στο ιταλικό λιμάνι της Κατάνιας, όπου κηρύχθηκε επίσης ανεπιθύμητο.




πηγή: e-nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου