.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την αξίωση χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ να μη δεχτούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αν και ήταν αναμενόμενη, η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες-μέλη, προκαλεί ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα στην ολοένα και πιο μισαλλόδοξη ανατολική πτέρυγά της.

Σύμφωνα με την απόφαση, η προσφυγή σε μία μη νομοθετική διαδικασία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και δημόσια διαβούλευση είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, που επιτρέπει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς -και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους εκλεγμένους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε.- να λάβουν την απόφαση περί μετεγκατάστασης προσφύγων και άλλα «αναγκαία προσωρινά μέτρα» για την ταχεία αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, όπως είναι η αιφνίδια είσοδος προσφύγων, ακόμη και χωρίς την ομόφωνη γνώμη όλων των εταίρων.


Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται μάλιστα πως ο εν λόγω μηχανισμός ποσοστώσεων, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να δεχθούν αιτούντες άσυλο, όχι μόνον είναι νόμιμος, αλλά και «συμβάλλει αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο» στην «ανακούφιση» της Ελλάδας και της Ιταλίας από την εισροή των προσφύγων.

Οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων ήταν άμεσες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του αρμοδίου επιτρόπου εξέφρασε την «ικανοποίηση» για την απόφαση, απηύθυνε νέα έκκληση προς τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις μετεγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα εκτόξευσε νέες απειλές για βαριά πρόστιμα «εντός ολίγων εβδομάδων» σε βάρος της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, αν αρνηθούν να δεχθούν πρόσφυγες στα πλαίσια των αποφασισμένων ποσοστώσεων.

Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό -και άτυπο... πρωταθλητή Ευρώπης στην ξενοφοβία- Βίκτορ Ορμπαν υπενθυμίζει με νόημα πως «η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων... Η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιον κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων»!

Τη σκυτάλη κατά της ξενοφοβικής «ομάδας του Βίζενγκραντ» πήρε στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Ανέκαθεν έλεγα στους Ανατολικοευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι σωστό να αποσαφηνίζονται νομικά ζητήματα, εφόσον υπάρχει αμφιβολία. Τώρα όμως μπορούμε να περιμένουμε απ' όλους τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν την απόφαση και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις συμφωνίες».

«Νομική μάχη»

Ο Ορμπαν και οι πολυπληθείς ομοϊδεάτες του, ωστόσο, δεν έκαναν πίσω: ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, οργάνωσε επί τούτω συνέντευξη Τύπου όπου χαρακτήρισε «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, αποδίδοντάς την σε «πολιτικούς μάλλον, παρά σε νομικούς ή επαγγελματικούς υπολογισμούς», και προσθέτοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης», ενώ προανήγγειλε την έναρξη «νέας νομικής μάχης» για το μεταναστευτικό: «Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο.

Από κοντά και η Πολωνία, όπου η δεξιά πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί μετανάστες, παρά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. «Ημουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, αλλά το γεγονός αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική».

Παρόμοια ανυποχώρητη στάση και από τη Σλοβακία, που δήλωσε διά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ότι σέβεται μεν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά «οι θέσεις μας για τις ποσοστώσεις δεν αλλάζουν... Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη με άλλους τρόπους από το να εξαναγκαζόμαστε να δεχθούμε μετανάστες από άλλες χώρες που δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να βρίσκονται εδώ»!

Ως γνωστόν, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, μαζί με την Τσεχία και τη Ρουμανία, είχαν ψηφίσει στη σύνοδο κορυφής κατά της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία 120.000 ατόμων που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της διεθνούς προστασίας, για μια περίοδο δύο ετών.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υλοποίηση του προγράμματος, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι στόχοι που έχουν καθορισθεί για τις ποσοστώσεις της «μετεγκατάστασης» απέχουν πολύ από την πραγματοποίησή τους.

Η Κομισιόν πιέζει

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δ. Αβραμόπουλος, ώς τις 4 Σεπτεμβρίου είχαν μετεγκατασταθεί περισσότερα από 27.695 άτομα (19.244 από την Ελλάδα και 8.451 από την Ιταλία). Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, απομένουν ακόμα 2.800 άτομα που πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα, ενώ νέοι αιτούντες φτάνουν καθημερινά στην Ιταλία.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο άτυπες «ηγέτιδες χώρες» του «γκρουπ Βίζενγκραντ», η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν κι άλλα ανοιχτά μέτωπα με την Επιτροπή, πέραν της μετανάστευσης: χθες, η Κομισιόν αύξησε την πίεση προς τη Βαρσοβία, προειδοποιώντας και πάλι την κυβέρνηση του εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) να αποσύρει τις νομοθετικές «παρεμβάσεις» που επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο του δικαστικού σώματος από την εκτελεστική εξουσία, παραβιάζοντας, όπως υποστηρίζεται από τους θεσμούς, τα «ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».

Οπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, η Ε.Ε. θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να προχωρήσει σε «κυρώσεις χωρίς προηγούμενο» εναντίον της πολωνικής κυβέρνησης, μετά και την ασυνήθιστα σκληρή δημόσια τοποθέτηση της Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα, την περασμένη εβδομάδα - κυρώσεις που δεν αποκλείεται να «κλειδώσουν» στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. την 25η Σεπτεμβρίου. Μία σύνοδο που, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, αναμένεται ιδιαίτερα θυελλώδης...

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου