.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Άρθρο του κ. Οικονόμου Μαυροδή-Χρήστου υποψήφιου με το "Ζούμε μαζί"



Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στην οικονομική κρίση.

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός βιώνει μία κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, μιας και το δεύτερο είναι απότοκος του πρώτου. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ζει ημέρες του 1929(Κράχ) και παράλληλα έχει επηρεάσει και τις χώρες της ευρωζώνης. Οι τράπεζες προσπαθούν μέσα από συγχωνεύσεις και με οικονομικές ενέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «διώξουν» το βραχνά των τοξικών ομολόγων και των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ενώ χώρες που δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν δάνεια από ομόλογα, όπως η δικιά μας, βιώνουν τη πίεση του μνημονίου για να φέρουν σε βιώσιμα επίπεδα το δημοσιονομικό τους χρέος.


Από τα γεγονότα αυτά είναι λογικό να επηρεάζεται και η τοπική αυτοδιοίκηση, μιας και η χρηματοδότηση των δήμων δεν είναι αυτή που υπήρχε παλιότερα τη «χρυσή εποχή» πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι δήμοι τώρα προσπαθούν απλά να επιβιώσουν από τα έσοδα τους και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και μέσα από αυτά τα ποσά να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων του εκάστοτε δήμου.

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα αποτελούν ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα προάστια της Αθήνας. Όπως όμως και όλοι οι δήμοι έτσι και ο δικός μας έχει τα δικά του οικονομικά προβλήματα ελέω οικονομικής κρίσης. Παρόλο που η οικονομική ενίσχυση του δήμου μας έχει μειωθεί, υπάρχουν τρόποι να γίνει ο δήμος αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημότη με τα λιγοστά έσοδα και μέσα που διαθέτει. Αυτό σε μια παλιότερη βιώσιμη έρευνα που είχα κάνει ήταν ο ορισμός της εσωστρέφειας. Τι σημαίνει αυτό;

Με τον όρο της εσωστρέφειας, ο δήμος θα πρέπει να επικεντρωθεί σε όλα τα μέσα που διαθέτει για να επιτελέσει το έργο του, χωρίς να προχωρήσει σε επενδύσεις που δεν διαθέτει το ταμείο του. Από τα μηχανικά μέσα μέχρι και τις υπηρεσίες του δήμου, με μια σωστή οργάνωση και σωστή οικονομική διαχείριση, ο δήμος μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές παροχές στους δημότες της πόλης μας.

Έπειτα, τα κονδύλια και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσα στην οικονομική κρίση, αποτελούν μία «όαση» για τον εκάστοτε δήμο, όπως τώρα και για τον δικό μας. Θα πρέπει να απορροφήσει ο δήμος 100% τα προγράμματα αυτά, διότι είναι χρήσιμα και αναγκαία, όχι μόνο για τα οικονομικά του δήμου, αλλά και για την κοινωνική του πολιτική και την παιδεία, που είναι αναγκαίες πολιτικές για να προχωρήσει η κοινωνία μας μπροστά.

Ο εθελοντισμός είναι και αυτός μέσα στα όρια της εσωστρέφειας. Σε αρκετούς δήμους σε όλο τον κόσμο, όπως και στη γειτονική Ιταλία, δημιουργήθηκαν εθελοντικές ομάδες που διευκόλυναν το έργο του δήμου. Στη δικιά μας περίπτωση ήδη διαθέτουμε αρκετές εθελοντικές ομάδες στο δήμο μας που κάνουν άριστη δουλειά και έχουν βοηθήσει πολύ το έργο του, όπως στη φύλαξη του άλσους, σε συσσίτια κ.α. Θα πρέπει να γίνει εντονότερο αυτό το συναίσθημα για να βοηθηθεί ο δήμος σε τομείς που δεν μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Τέλος, είχα αναφερθεί πιο πάνω στη κοινωνική πολιτική μέσω ΕΣΠΑ. Μιας και η χώρα μας ανήκει στο μεσογειακό κράτος πρόνοιας κατά Ferrera, που σημαίνει ότι στην Ελλάδα σαν κράτος πρόνοιας ισχύει:

  1.  Βαρύνουσα σημασία εισοδηματικών μεταβιβάσεων  -- σε συγκεκριμένες ομάδες
  2. Ανισόρροπη προστασία – Έμφαση σε γήρας, όχι σε οικογένεια
  3. Υγεία – καθολικότητα (ΕΣΥ)
  4. Διαπλοκή δημόσιο-ιδιωτικό  (Υγεία)
  5. «Ευνοιοκρατία» -- Ευάλωτα σε κομματικές πιέσεις
  6. Χαμηλή αποτελεσματικότητα
  7. Ανισότητα στην χρηματοδότηση
θα πρέπει ο δήμος μας με όσα μέσα διαθέτει, με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και του εθελοντισμού να αντικρούσει τα παραπάνω και να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με υψηλή αποτελεσματικότητα και χωρίς διακρίσεις.

Ο δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας μπορεί να μέσα στην οικονομική κρίση να ανταπεξέλθει και να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές παροχές στους δημότες του αρκεί να υπάρχουν τέτοιες ενέργειες και πάνω από όλα συνεργασία και ομοψυχία, διότι ο Έλληνας πάντα σε δύσκολες στιγμές πρέπει να μένει ενωμένος. Εν κατακλείδι, οι δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αποτελούν πλέον δημιουργικές εκλογές και όχι κομματικές, διότι η στήριξη σε ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά τη πόλη και θέλουν το καλύτερο για αυτήν, είναι αναγκαία στους χαλεπούς αυτούς καιρούς.

Οικονόμου Μαυροδής-Χρήστος
·         Απόφοιτος Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής Πανεπιστημίου Πειραιώς-Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης-
·         Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Ζούμε Μαζί-Υποψήφιος δήμαρχος Απόστολος Κόντος-
·         Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων Ζούμε Μαζί

Τρόποι επικοινωνίας:akisblanco18@windowslive.com, Μαυροδής-Χρήστος Οικονόμου facebookκαι  http://maurodisoiko.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου