.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

H χτεσινή εκδήλωση της "Δύναμης Πολιτών" - Στηρίζει το συνδυασμό και η "Κοινωνική Συμφωνία"



Πραγματοποιήθηκε χτες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου η προγραμματισμένη εκδήλωση της «Δύναμης Πολιτών». Ομιλητές η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου, ο πρώην Δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας κ. Νίκος Παπαμικρούλης, ο πρώην Δήμαρχος Καισαριανής κ. Σπύρος Τζόκας και ο Αντιπρόεδρος του «Κινήματος Δεν Πληρώνω» κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος της «Δύναμης Πολιτών» κ. Άρης Βασιλόπουλος.
Παραβρέθηκαν πολλοί και σημαντικοί επώνυμοι συμπολίτες μας, με διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, την πολιτική, το συνδικαλισμό.


Τα περισσότερα από αυτά που ακούστηκαν είχαν ενδιαφέρον. Δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν και όσοι ήθελαν από το ακροατήριο.

Η είδηση είναι πως το συνδυασμό υποστηρίζει και η «Κοινωνική Συμφωνία» της κ. Λούκα Κατσέλη, με εκπρόσωπο τον κ. Μπαμπάκο!

Ωστόσο παρουσιάστηκαν και αδυναμίες που περιόρισαν σημαντικά τις εντυπώσεις που άφησε η εκδήλωση. Σε αυτές θα επιλέξω να αναφερθώ, μιας και ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα της πόλης δυστυχώς δεν έγινε.

Με το που διάβασα την ανακοίνωση της εκδήλωσης, είχα διαφορετική γνώμη για κάποια πράγματα. Επιβεβαιώθηκαν με όσα είδα. Αρχικά υπήρξε κατά τη γνώμη μου λάθος επιλογή συντονιστή. Ο κ. Βασιλόπουλος ως υποψήφιος Δήμαρχος είναι αναγκαστικά πρωταγωνιστής στην εκλογική διαδικασία. Δε μπορεί λοιπόν να εμφανίζεται σε ρόλο δευτεροτρίτο, όπως είναι αυτός του συντονιστή. Αν η σχέση και η γνώση του με την πολιτική, την αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα της πόλης, ήταν περιορισμένη, ή δεν ήταν ικανός ρήτορας, θα το καταλάβαινα. Το χειρότερο είναι πως έγινε και… προσπάθεια για να είναι αυτός συντονιστής! Από τα λίγα που ξέρω για τα πρόσωπα του συνδυασμού που γνωρίζω, είμαι βέβαιος πως ήταν μεγάλος ο αριθμός αυτών που με άνεση θα μπορούσαν να παίξουν ένα τέτοιο απλό ρόλο. Αν λοιπόν κάποιοι δεν ήθελαν π.χ. την κ. Παπαλουκά, υπήρχε πλειάδα στελεχών που μπορούσαν να αναλάβουν και να τα γνωρίσει ο κόσμος.

Το δεύτερο ήταν η παρουσία στους ομιλητές του πρώην Δημάρχου Ν. Χαλκηδόνας κ. Ν. Παπαμικρούλη. Καταλαβαίνω την ανάγκη να εμφανίσεις ότι είναι με το μέρος σου ένα σημαντικό πρόσωπο όπως ο παραπάνω. Και έμπρακτα να διαψεύσεις τις φήμες, τις υποψίες ή τις βάσιμες πληροφορίες, ότι υποστηρίζει άλλο συνδυασμό. Αλλά αν αυτό σε οδηγεί να ξεχάσεις πως θέλεις να παρουσιαστείς, και πόσο ο συγκεκριμένος παράγοντας σηματοδοτεί το αντίθετο, υπάρχει πρόβλημα. Όπως πρόβλημα υπάρχει αν αγνοείς ότι προσθέτεις στα πόδια σου, και τα βαρίδια που εκείνος κουβαλάει από τις 6 θητείες του. Και μπορεί εύκολα να σε καταστήσουν απολογούμενο…

Κλήθηκε λοιπόν και ο κ. Παπαμικρούλης να τοποθετηθεί στο θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση την εποχή των μνημονίων». Και έκανε απολογισμό της 23χρονης θητείας του ως Δήμαρχος. Μίλησε για τις… επιτυχίες του. Εξέφρασε τις πίκρες του. Καταφέρθηκε ενάντια σε εργαζόμενους, συνεργάτες που του έφυγαν, πολιτικούς που σταμάτησαν να τον στηρίζουν, και πολίτες που τον εξέλεγαν Δήμαρχο. Εξέφρασε την απαξία του για τους εργαζόμενους χωρίς πτυχίο. Κι ούτε μια στάλα αυτοκριτικής, έστω για τα μάτια, δε διατύπωσε!

Και σα να μην έφταναν αυτά, κάθε αναφορά του στα δημοτικά είχε μια αιχμή σε βάρος των Δημοτικών Αρχών της Ν. Φιλαδέλφειας! Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει από ορισμένους πολιτικούς όπως ο Ψωμιάδης, με την παραμελημένη πλην τίμια συμπρωτεύουσα και το κράτος των Αθηνών...

Κάτι αστείο ήταν, όταν ένας παριστάμενος του ζήτησε για την περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές, τη συνταγή για να μείνει ο συνδυασμός αρραγής. Προφανώς επειδή δεν ήξερε ότι ο κ. Παπαμικρούλης ενώ κέρδιζε τις εκλογές, πάντοτε κατάφερνε να διανύει θητείες με… πλειοψηφίες όπως αυτή της κ. Γαϊτανά! Αυτό το συνέδεσε με τις αμοιβές στις οποίες προσέβλεπαν οι συνεργάτες του, που παρέλειψε να πει ότι εκείνος επέλεγε. Αλλά φωτογράφησε και τον κ. Πρωτόπαπα ως τον άνθρωπο που όπως είπε, του έπαιρνε συνεργάτες του και τους τοποθετούσε σε άλλους συνδυασμούς! Εδώ παρέλειψε να εξηγήσει πως αφού υποτίθεται αυτός συγκροτούσε το ψηφοδέλτιο, οι συνεργάτες του υπάκουαν άβουλοι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν είχε σχέση με την πόλη.  

Σε όλη τη συζήτηση δε θυμάμαι να είπε οτιδήποτε που να σχετίζεται με το συζητούμενο θέμα, πλην μιας αναφοράς ότι σχεδιάζεται να διορίζονται μάνατζερ στους Δήμους στη θέση των Δημάρχων.

Ακόμη παρουσίασε ως μεγάλο πρόβλημα για να πάρεις ευρωπαϊκά προγράμματα, το να βρεις εταίρους σε άλλες χώρες όπως είναι υποχρεωτικό. Προφανώς αναφερόταν σε συγκεκριμένα προγράμματα που είχε στο μυαλό του. Αλλά και πάλι για όσους γνωρίζουν, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ότι η ανεύρεση εταίρων έχει βαθμό δυσκολίας.

Επίσης προανήγγειλε ότι σε επόμενες εκδηλώσεις έχει να πει κι άλλα σχετικά με τη θητεία του, και τις θητείες του αείμνηστου Αποστολάκη  και της χήρας του κ. Γαϊτανά!

Ο κ. Παπαμικρούλης λοιπόν αναπόφευκτα σηματοδοτεί το παλιό, και αναιρεί το νέο που έχει κάθε λόγο να προβάλλει ο κ. Βασιλόπουλος. Σηματοδοτεί την απόλυτη πειθαρχία και συμμόρφωση με τις κυβερνητικές πολιτικές, και όχι την αντίσταση, την ανυπακοή και τη διεκδίκηση που νομίζω επιδιώκει ο κ. Βασιλόπουλος. Σηματοδοτεί το Δήμαρχο που υποκλίνεται στην εξουσία και έχει μέτωπο με τους εργαζόμενους. Σηματοδοτεί τον αιρετό που δεν έχει καμιά σχέση με τα κινήματα.

Σε ότι αφορά τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δούρου, περίμενα περισσότερα και καλύτερα. Ως ένα βαθμό βέβαια η εντύπωση μου, σχετίζεται με την πολιτική του κόμματος της. Όχι απαραίτητα με την ίδια. Ωστόσο μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί όπως θα ήταν λογικό στις παρούσες συνθήκες, να απογειώσει τα ποσοστά του.

Τοποθετούμενοι οι εκπρόσωποι του «Δεν Πληρώνω» μίλησαν για καθημερινούς αγώνες παντού, για ανατροπή, για θυσίες, για ήρωες προγόνους μας κλπ. Η κ. Δούρου νωρίτερα στην τοποθέτηση της, είχε περιορίσει το βάρος και τις ελπίδες στην ανατροπή της κυβέρνησης, που μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Εντελώς παράδοξα στο κλείσιμο της, προσπάθησε να τους απαντήσει(!) μπερδεύοντας αυτά που είπε το «Δεν Πληρώνω» με αυτά που είπε και παρουσίασε τελευταία ο Χ. Ξηρός! Ο φόβος να μη ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία όπως τους κατηγορεί η ΝΔ, ήταν εμφανέστατος! Αλλά αν σε τέτοιες συνθήκες η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να έχει την πρωτοβουλία, και η κυβέρνηση να είναι απολογούμενη, καταφέρνει να είναι απολογούμενη ακόμη και για αστεία θέματα όπως αυτό, νομίζω πως από μόνες τους η απελπισία και η αγανάκτηση των πολιτών δεν αρκούν για να γίνει κυβέρνηση.

Τέλος αισθάνομαι την ανάγκη να εξάρω τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του «Κινήματος Δεν Πληρώνω». Του κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλου, και ιδιαίτερα εκείνη της κ. Λεκάκου. Για τον πρόσθετο λόγο ότι οι άνθρωποι, ότι και να λέμε, αποδεδειγμένα αγωνίζονται στους δρόμους καθημερινά.



Σκέφτομαι μόνο πως θα ήταν μια εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Βασιλόπουλο. Ομιλητές στο τραπέζι το Θανάση Μάλλιο, τη Φιλαδελφειώτισα εκπρόσωπο του «Δεν Πληρώνω» κ. Παπαλουκά, και τον Χαλκηδονιότη εκπρόσωπο της «Κοινωνικής Συμφωνίας» κ. Μπαμπάκο. Συντονιστή όποιον ήθελαν από τα στελέχη του συνδυασμού. Και δεύτερο ή κύριο θέμα συζήτησης «το κλείσιμο του ΙΚΑ της περιοχής μας και τι θα κάνουμε για να το αποτρέψουμε». Και από κάτω να μιλούσαν οπωσδήποτε ως επίσημοι καλεσμένοι ο κ. Παπαμικρούλης, κι ίσως ο όποιος βουλευτής εκτιμούσαν ότι θα βοηθούσε η παρουσία του. Επίσης να μιλούσαν και τα άλλα στελέχη του συνδυασμού με σχετικές τοποθετήσεις, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει αλλά και να αξιολογήσει τους συντελεστές του συνδυασμού! 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου