.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στη Λάρισα το Κέντρο Επιχειρήσεων και η εκπαίδευση των στρατευμάτων για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το βάθος της εμπλοκής της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία αποφασίστηκε τη Δευτέρα 20 Γενάρη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της λυκοσυμμαχίας. Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης, επέμεινε και πέτυχε το στρατηγείο στη Λάρισα να είναι αρμόδιο για την οργάνωση και το σχεδιασμό της όλης επιχείρησης, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί και η εκπαίδευση των στρατιωτών που θα μεταβούν στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής.


Η εκπαίδευση της στρατιωτικής δύναμης, που θα αποσταλεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, θα γίνει σε συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία πραγματοποιεί επέμβαση στην αφρικανική χώρα ήδη από τις 5/12/2013, με πρόσχημα τις συγκρούσεις στη χώρα, τις οποίες εν πολλοίς προκάλεσαν ή ενίσχυσαν οι ίδιοι οι Ευρωενωσιακοί. Το σχέδιο της ΕΕ είναι να αποσταλούν εκεί το αμέσως επόμενο διάστημα επιπλέον 700 με 1.000 στρατιώτες. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να λάβουν αυτήν την εβδομάδα την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή αυτή, όπως επίσης ότι η δύναμη αυτή θα αρχίσει να φτάνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως τα τέλη του Φλεβάρη. Αυτή θα στρατοπεδεύσει γύρω από την πρωτεύουσα Μπαγκουί.

Η ελληνική κυβέρνηση -επιχειρώντας να αποφύγει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό- δηλώνει ότι δε θα στείλει στρατιώτες, ωστόσο οι νέες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερη βαρύτητα της συμμετοχής της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, σημείωσε ότι «η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Γαλλία στον τομέα της εκπαίδευσης της ομάδας που θα σταλεί στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Η ομάδα αυτή θα εκπαιδευτεί στο στρατηγείο της Λάρισας, χωρίς όμως συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών». Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο της Λάρισας για την εκπαίδευση και προετοιμασία της αποστολής, αλλά έχει αποσαφηνίσει ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε αυτήν την αποστολή».

Έτοιμοι για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης 1.100 Έλληνες στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος είπε στους ευρωβουλευτές ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών «αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την ευρωπαϊκή μονάδα μάχης της ΕΕ (Battlegroup), καθώς η στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ δεν προκρίνει αυτή την επιλογή», ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή μονάδα μάχης αποτελείται σήμερα κατά πλειοψηφία από Έλληνες στρατιώτες (1.100 σε σύνολο 1.500)». Πρόκειται για το Σχηματισμό Μάχης (Battlegroup) της ΕΕ με την ονομασία «HELBROC» στον οποίο συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, καθώς και η Ουκρανία. Άσχετα από το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφεται στο σχηματισμό άλλης πολυεθνικής δύναμης για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο «HELBROC» είναι ο σχηματισμός της ΕΕ που τέθηκε σε «ετοιμότητα» για όλο το α' εξάμηνο του 2014 για άμεση συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, κάνοντας προηγούμενα και άσκηση με σενάριο που παρέπεμπε στα γνωστά προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές («παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», «προστασία του άμαχου πληθυσμού» κ.ά.) για να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους.

Πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Πίσω από την επέμβαση βρίσκεται ο τεράστιος, αλλά ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος της χώρας, ωστόσο για άλλη μια φορά ως πρόσχημα προβάλλεται ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας της επέμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο και διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε: «Χρειάζεται η άμεση και συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας οφείλουν να πεισθούν να ακολουθήσουν το δρόμο του διαλόγου και της υλοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στη πραγματικότητα, τόσο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όσο και ολόκληρη η Αφρική είναι ένα ακόμα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε παλιότερες και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους (όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία κλπ.). Αυτό ακριβώς κρύβεται πίσω από τη δήθεν ευαισθησία για τις διενέξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα θύματά τους και οι οποίες βέβαια στις περισσότερες φορές υποβοηθούνται και υποδαυλίζονται από τους ιμπεριαλιστές για να δημιουργούνται τα κατάλληλα προσχήματα για τις επεμβάσεις τους.

Και ζεστό χρήμα για προσέλκυση του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα και πάλι από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σήμερα για την αποδέσμευση φέτος σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι δωρήτριες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, «κινητοποιούνται πλήρως για να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη σοβαρή» ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία «είχε για πολύ καιρό μείνει ξεχασμένη», σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Αρωγής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταδίκη της πολεμικής επέμβασης

Ερώτηση για την καταδίκη της πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Θέμα: Καταδίκη της πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στην ΕΕ προχωρούν οι διεργασίες ώστε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που γίνεται τη Δευτέρα 20 Γενάρη, να αποφασισθεί το τελικό σχέδιο γενικευμένης επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η επέμβαση αυτή έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών και άλλων μονοπωλίων στην περιοχή και αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται, λίγες μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας, να εμπλέξει τη χώρα μας για μια ακόμη φορά σε επικίνδυνες πολεμικές επεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτούς τους σχεδιασμούς, καταδικάζει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και απαιτεί να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προώθηση αυτών των σχεδίων. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρα μας, να μην επανενεργοποιηθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων.

Ερωτώνται οι υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο ζήτημα της πολεμικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και της εμπλοκής της χώρας μας».

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου