.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα επεισόδια στο παιχνίδι Αιγάλεω-ΑΕΚ

Ποδόσφαιρο: Οι καρχαρίες «σφάζονται»

του Μάκη Γεωργιάδη

«Εµπόλεµη ζώνη» θύµιζαν την περασµένη Κυριακή η λεωφόρος Θηβών και οι χώροι εντός κι εκτός του γηπέδου «Στ. Μαυροθαλασσίτης» στο Αιγάλεω. ∆εν υπάρχει νοήµων άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ο οποίος να πιστεύει πως τα τροµερά επεισόδια µε αφορµή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και µάλιστα Γ΄ Εθνικής οφείλονται στην… προαιώνια κόντρα και το απύθµενο µίσος µεταξύ των οπαδών του Αιγάλεω και της ΑΕΚ (!)
Είναι προφανές πως κάτι άλλο κρύβεται από πίσω και κάποιοι «µπροστινοί» κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασµό «αφανών» πατρώνων. Μια µάτια στις σελίδες του αθλητικού Τύπου την επόµενη µέρα, οι οποίες βρίθουν από δηµοσιεύµατα για «κυανόλευκους οπαδούς µιας χρήσεως» αναφερόµενα στους οπαδούς του Αιγάλεω, δίνουν από µόνα τους µια πρόγευση για ό,τι ελάχιστοι τολµούν να πουν ξεκάθαρα: τα µεγάλα επιχειρηµατικά και εφοπλιστικά συµφέροντα που κινούν την τύχη του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου βρίσκονται σε τεράστια διαµάχη και εποµένως µετέρχονται θεµιτά και (κυρίως) αθέµιτα µέσα, προκειµένου να προξενήσουν πλήγµατα στον αντίπαλο.

Κατά σύµπτωση οι δύο πόλοι αυτής της σύγκρουσης την ηµέρα των συµβάντων απουσίαζαν στο εξωτερικό για… µπίζνες. Ο µεν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυµπιακός Β. Μαρινάκης δήλωνε από τη Νέα Υόρκη: «Ποιος είναι τυχοδιώκτης, απατεώνας και λαθρέµπορας νοµίζω το ξέρει καλύτερα ο ίδιος. Θα πρέπει όµως και η πολιτεία να λάβει τα µέτρα της και να πληρώνουν όλοι ό,τι τους αναλογεί, για να είµαστε fair». Είναι προφανές ότι τα βέλη σηµάδευαν τον ισχυρό άντρα της µόνο κατ’ όνοµα ερασιτεχνικής ΑΕΚ ∆. Μελισσανίδη, ο οποίος απολάµβανε τιµές στο Φανάρι και ανακηρυσσόταν Άρχων της Μεγάλης Εκκλησίας, κουροπαλάτης κι άλλα στοµφώδη όσο και ανούσια. Οι υποδείξεις Μαρινάκη προς την πολιτεία είναι και η αιτία του πολέµου, καθώς είναι προφανές πως η χτισµένη µε τόσο «αξιοκρατικό» και στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι» τρόπο, παντοκρατορία της ΠΑΕ Ολυµπιακός στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν µπορεί να κινδυνεύει άµεσα και για µερικά χρόνια τουλάχιστον από τη χρεοκοπηµένη και ταπεινωµένη ΑΕΚ. Η προκλητική ωστόσο εύνοια της κυβέρνησης και η «αναβάπτιση» του ∆. Μελισσανίδη θίγουν άµεσα τα συµφέροντα της πλευράς Μαρινάκη. Όλοι θα θυµούνται άλλωστε τον πόλεµο που είχε ξεσπάσει για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ, τον οποίο ελέγχει πλέον το αφεντικό της ΑΕΚ. Καθώς φαίνεται ο αποκαλούµενος «λαθρέµπορος» κατάφερε να έχει τόσο ισχυρή πρόσβαση στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ώστε να έχει επιφέρει πλήγµατα στον έτερο ισχυρό επιχειρηµατικό πόλο. Η πλευρά Μαρινάκη είχε άλλωστε ποντάρει σε λάθος πολιτικές επιλογές ήδη από την εποχή της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας, αλλά και σε άλλες υπόγειες χρηµατοδοτήσεις προς τα ακροδεξιά. Έτσι ο πόλεµος συνεχίζει να µαίνεται περιφερειακά. Το Αιγάλεω λόγω της µακρόχρονης διασύνδεσης των παραγόντων του όταν ήταν  ΠΑΕ µε την περιβόητη «παράγκα» προσφερόταν να παίξει το ρόλο του «µπροστινού» σε µια διαµάχη η οποία µοιάζει µε σύγκρουση «πληρωµένων µουτζαχεντίν», από τη µια, εναντίον ενός υπαρκτού και αυτόφωτου όσο και πολυάριθµου οπαδικού στρατού από την άλλη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου