.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Άρθρο του κ. Κώστα Ντάτση* γιατρού υποψήφιου του "Ζούμε μαζί"



Τοπική Αυτοδιοίκηση και φροντίδα της υγείας των δημοτών


Η τοπική αυτοδιοίκηση (ο Δήμος) ολοένα και εντονότερα εμπλέκεται η οφείλει να εμπλέκεται στη Φροντίδα Υγείας  των δημοτών με πολυποίκιλες δομές και δράσεις.

Η αξιοποίηση των τοπικών αρχών στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας, πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

Σκοπός κάθε συστήματος υγείας είναι η διασφάλιση και η βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού μέσω της πρόληψης, της περίθαλψης, της θεραπείας και της γενικότερης φροντίδας.

Η κεντρική εξουσία ασχολείται κυρίως με την περίθαλψη και την θεραπεία.  Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε πλημμελώς.


Η δράση του Δήμου στον τομέα Φροντίδα Υγείας των δημοτών οφείλει να συμπληρώνει τις αντίστοιχες δράσεις της πολιτείας και όχι να τις ανταγωνίζεται.

Ενδεικτικό πλαίσιο δράσεων  που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι:

Αγωγή υγείας πληθυσμού (στους χώρους εργασίας και στις εκπαιδευτικές δομές).
 
Προγράμματα για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ΚΑΠΗ, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δημιουργική απασχόληση ΑΜΕΑ, ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση πρώην εξαρτημένων, στήριξη μεταναστών)
 
Επιδημιολογική έρευνα και καταγραφή των αναγκών υγείας της περιοχής
 
Προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου. Όπως εμβολιασμοί, προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα σχολεία, πληθυσμιακοί έλεγχοι έγκαιρης διάγνωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, πρόληψη/έγκαιρη διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας κ.α.
 
Υπηρεσίες προνοσοκομειακής, μετανοσοκομειακής φροντίδας και αποκατάστασης, παρακολούθηση χρόνιων πασχόντων και κοινωνικής φροντίδας
 
Διασύνδεση με τις υπηρεσίες και τις δομές Υγείας (γειτονικά και ειδικά νοσοκομεία, πολυιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια) αλλά και τις υπηρεσίες  Κοινωνικής Ασφάλισης, για την συμβουλευτική και καθοδήγηση των δημοτών.
 
Οργάνωση και στελέχωση 24ωρης φροντίδας  παροχής  πρώτων βοηθειών στους πάσχοντες δημότες αλλά και συντονισμός της περαιτέρω αντιμετώπισης τους από τις οργανωμένες για την κάθε περίπτωση δομές υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.
 
Φυσικά όλα τα προαναφερθέντα είναι καθήκον της πολιτείας να τα διασφαλίζει στον κάτοικο αυτής της χώρας. Η κεντρική διοίκηση ελάχιστα και σπασμωδικά προσπαθεί να λειτουργήσει αντίστοιχες δράσεις.

Ευτυχώς όμως ο νομοθέτης παρέχει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό ρόλο. Αυτονόητο είναι η κάθε δημοτική αρχή να κάνει καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, να διασφαλίζει τη διατήρηση της λειτουργίας όσων δράσεων ήδη προσφέρονται στους δημότες και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα.

Με τις σημερινές συνθήκες και συγκυρίες τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εθελοντισμό. Ίσως μάλιστα η στενότητα της εποχής να οδηγήσει σε ουσιαστικότερη αλληλοβοήθεια μεταξύ μας.

 
*Διευθυντής στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου