Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι της Ρωσίας υπογράμμιζαν στην Iskra, χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας, ότι ο Πούτιν ήρθε στην Αθήνα μόνο και μόνο επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του στο Άγιον Όρος για τα 1000 χρόνια της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, επέτειο στην οποία, όπως και γενικότερα στο ρόλο του Αγίου Όρους, το Ρώσικο καθεστώς και ο ίδιος ο Πούτιν δίνουν ένα εξαιρετικό βάρος.
Άλλωστε, η εξουσία της Ρωσίας δεν κρύβει, αντίθετα προβάλει σε όλους τους τόνους, την προσπάθεια της να αναδείξει την παγκόσμια πολιτιστική και αξιακή εμβέλεια του Αγίου Όρους και εν μέρει να το οικειοποιηθεί ως παγκόσμια σύμβολο, πράγμα που προκαλεί τη μήνη των κυρίαρχων δυνάμεων της Δύσης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έβλεπε εξ' αρχής με επιφύλαξη την έλευση Πούτιν στην Αθήνα, έτρεμε τις αμερικάνικες αντιδράσεις και δεν είχε κάνει καμιά ουσιαστική προετοιμασία για την πραγματοποίηση της, ενώ και η Ρώσικη πλευρά ήταν γι' αυτό διστακτική για την επίσκεψη, η οποία παρέμενε σε εκκρεμότητα, σχεδόν, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η εθελόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα είχε σπεύσει έγκαιρα στις ΗΠΑ, με ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, να διαβεβαιώσει τους Αμερικάνους ότι η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με την κρίσιμη και βαρύνουσα σημασία των παλαιότερων συναντήσεων κορυφής, που είχαν την σφραγίδα του Λαφαζάνη και ότι τώρα θα είναι ανώδυνη και άνευ ουσίας, ενώ η πραγματοποίηση της θα αποβλέπει σε καθαρά επικοινωνιακές σκοπιμότητες.
Είναι εντυπωσιακό ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα διήρκεσε, με ευθύνη της κυβέρνησης, μόνο λίγες ώρες, ίσα – ίσα για να έχει ο Ρώσος ηγέτης τυπικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό προς επικοινωνιακή κάλυψη, κατά τις οποίες οι δύο τελευταίοι και κυρίως ο Τσίπρας, θα μπορούσαν να επιδοθούν σε γενικόλογες δημαγωγικές ωραιολογίες λαϊκής κατανάλωσης, απολύτως κενές περιεχομένου.
Η Iskra έχει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές προτάσεις της Ρώσικης πλευράς για να προσλάβει η παρουσία Πούτιν στην Αθήνα ευρύτερο και ουσιαστικό χαρακτήρα σε συνδυασμό με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που θα είχαν αντιφασιστική διάσταση.
Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι οι συμφωνίες που τελικά υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μπορεί να έχουν βαρύγδουπους και εντυπωσιακούς τίτλους αλλά δεν έχουν ουσία, ούτε χειροπιαστό και συγκεκριμένο αντίκρισμα και είναι τα γνωστά τυποποιημένα κείμενα που παρουσιάζει συνήθως προς υπογραφή η Ρώσικη γραφειοκρατεία για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καλύψει την απουσία συγκεκριμένου περιεχομένου.
Η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη κάθε προσπάθεια να δώσει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτούς της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, των ορυκτών, της στρατιωτικής συνεργασίας, του εμπορίου, του τουρισμού και πρώτα απ' όλα της ενέργειας και των διεθνών οικονομικών συνεργασιών.
Η Iskra, βεβαίως, δεν συζητά σε καμιά περίπτωση την πώληση των στρατηγικών φιλέτων της χώρας, όπως ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ σε κανένα ιδιώτη και σε καμιά ξένη κρατική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, και της Ρωσίας.
Είναι άλλο πράγμα η ισότιμη πολιτική και οικονομική συνεργασία και άλλο πράγμα η εκποίηση της χώρας και η εθνική υποτέλεια.
Η Ελλάδα, μπροστά στην επίσκεψη Πούτιν και τα 1000 χρόνια από την ίδρυση της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, είχε μια μεγάλη ευκαιρία να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο της αναγκαίας αναβαθμισμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ρωσίας.
Η νεομνημονιακή, όμως, Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα, υποτελής και εθελόδουλη ως το κόκκαλο και παραδομένη από την κορυφή ως τα νύχια στο Γερμανικό κατεστημένο της ΕΕ και τον αμερικανονατοϊκό παράγοντα, είναι αδύνατο να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και η στρατηγική επιλογή συνεργασίας με τη Ρωσία δεν είναι τίποτα άλλο για τον Τσίπρα αλλά και τον Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθησε τις τακτικές του πρωθυπουργού στην συνάντηση του με τον Πούτιν, παρά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και προπαγανδιστικά τρικ. Πυροτεχνήματα που στην πράξη επιδιώκουν να συγκαλύψουν την οικονομική υποδούλωση στην Γερμανία και την πολιτικοστρατιωτική υποτέλεια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
ΜΑΙΡΗ ΒΡΕΜΟΥ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ
Ο Παναγ. Λαφαζάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
''Η κυβέρνηση ακολουθώντας απολύτως τις αμερικανονατοϊκές προδιαγραφές και κατευθύνσεις, υποβάθμισε αφόρητα την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα και περιόρισε ασφυκτικά τις δυνατότητες που υπήρχαν για την προετοιμασία της και για να επιτευχθούν χειροπιαστά και προωθημένα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς των ελληνορωσικών σχέσεων.
Είναι τραγικό η Ελλάδα να υπερψηφίζει και να εγκρίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όλες τις αποφάσεις και κινήσεις του, που προωθούν ένα νεοψυχροπολεμικό κλοιό γύρω από τη Ρωσία και να συνεχίζει την εφαρμογή, στο πλαίσιο της ΕΕ, απαράδεκτων κυρώσεων εναντίον της.
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για την οποία έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, ενώ η φράση του ότι είναι στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία, αντιπροσωπεύει μια κενή περιεχομένου επικοινωνιακή τακτική.
Η μνημονιακή Ελλάδα αποτελεί , δυστυχώς, ευρω-ατλαντικό οικόπεδο. Το μνημόνιο δεν αντιπροσωπεύει απλώς και μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική και εθνική υποδούλωση
Μόνο μια δημοκρατική και προοδευτική αντιμνημονιακή Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη πολιτική, που να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και την ευημερία του ελληνικού λαού.''
Στη συνέχεια παραθέτουμε το άρθρο της Μαίρη Βρέμου με τίτλο ''ΤΣΙΠΡΑΣ – ΚΟΤΖΙΑΣ ΧΑΜΗΛΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥΤΙΝ'' που δημοσιεύσαμε χθές στην Iskra και το οποίο έχει ώς εξής:
Της ΜΑΙΡΗΣ ΒΡΕΜΟΥ
Η κυβέρνηση υποδέχεται τον Πούτιν στην Αθήνα, έχοντας υποβαθμίσει την επίσκεψή του και έχοντας ρίξει πολύ χαμηλά τον πήχη και τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα μείνει μόνο μερικές ώρες στην Αθήνα, ενώ οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν είναι, μάλλον, χαμηλής πτήσης.
Ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι ιδιαίτερα σε τούτη τη συγκυρία η Ελλάδα έχει όσο ποτέ ανάγκη από μια πολυδιάστατη εξωτερική και αμυντική πολιτική και μια πολυδιάστατη πολιτικήδιεθνών οικονομικών σχέσεων, στο πλαίσιο της οποίας αποκτά κεντρική σημασία η ανάγκη μιας αναβαθμισμένης στρατηγικής σχέσης προωθημένης συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας.
Οι ίδιο αναλυτές τόνιζαν την ιδιαίτερη σημασία όσων είπε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, ο Γιούρι Ουσακόφ σύμβουλος ασφαλείας του Βλ. Πούτιν και ο οποίος συνοδεύει τον τελευταίο στην Αθήνα.
Ο Γιούρι Ουσακόφ συγκεκριμένα τόνισε πως “τα
θέματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας είναι
σημαντικά, καθώς η Αθήνα καλείται συνεχώς να περιορίζει και να
συγκρατεί την Τουρκία”.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν διττή σημασία, υπογράμμιζαν οι αναλυτές. Πρώτον, συνιστούν άλλη μια έντονη Ρωσική αποδοκιμασία της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, πράγμα που δεν κάνει κανένας στη Δύση και δεύτερον και κυριότερον, αποτελούν μια ανοικτή πρόσκληση για ουσιαστική αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή την προάσπιση του Αιγαίου.
Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση της Ρωσίας για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα είναι αναμενόμενο να μη βρει ανταπόκριση από την αμερικανοκρατούμενη Αθήνα, παρόλον ότι ακόμα και την ημέρα της έλευσης του Πούτιν στη χώρα μας, είχαμε βροχή προκλητικών παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο.
Η σημερινή φράση του Τσίπρα προς τον Πούτιν ότι στρατηγική της Ελλάδας είναι η συνεργασία με τη Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από φράση κενή περιεχομένου. Συνιστά κοροϊδία και εμπαιγμό μιας χώρας που έχει καταντήσει δυτικό προτεκτοράτο.
Δυστυχώς, όπως τόνιζαν στελέχη της Αριστεράς, μνημόνιο για την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική υποδούλωση.
Μνημόνιο σημαίνει Ελλάδα αμερικανο – Γερμανικό οικόπεδο!
Ο μνημονιακός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι εκείνος που κρατάει πολύ χαμηλά, σε έναπεριθωριακό επίπεδο, τις ελληνορωσικές σχέσεις. Κρίμα!
πηγή: iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου