.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Αναγκαία όσο ποτέ η αποδέσμευση της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ!


Γράφει ο Θανάσης Κανιάρης.

Σχιζοφρενικές καταστάσεις συνεχίζει να ζει η χώρα, μετά από 6 χρόνια άγριας λιτότητας που οδήγησε στη βίαιη υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και προκάλεσε οικονομικές και κοινωνικές τραγωδίες.

Έχουμε και λέμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ υποχωρεί σε όλα τα αιτήματα που είχε θέσει ο δυτικός ιμπεριαλισμός (ΕΕ–ΔΝΤ) προκειμένου να κλείσει η περιβόητη αξιολόγηση, να εκταμιευτεί η δόση και να ανοίξει το θέμα του χρέους.

Πράξη πρώτη: Περνάει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο βάζει ταφόπλακα στο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα και το μετατρέπει σε κεφαλαιοποιητικό. Οι μελλοντικές συντάξεις μειώνονται ως και 20% λόγω της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εκτινάσσονται. Κάποιος θα έπρεπε να ανοίξει μέτωπο με τα μεσοστρώματα και τις ανεξέλικτες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά…Οι μικρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με τη μορφή πολυάριθμων γραφείων μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, λογιστών, θα πρέπει να εκλείψουν προκειμένου να υπάρξει μια ανώτερη βαθμίδα οργάνωσης του κεφαλαίου με τη μορφή των Ανωνύμων Εταιριών. Δεν το έπραξαν αποφασιστικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Tο έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.

Πράξη δεύτερη: Ερχεται το πολυνομοσχέδιο που σαρώνει τα πάντα. Ολη η περιουσία του Δημοσίου περνάει στο υπερταμείο που ελέγχεται ασφυκτικά από τους δανειστές με διάρκεια ζωής –κατά το αγγλοσαξονικό πρότυπο– τα 99 χρόνια… Όλη η δημόσια περιουσία στα χέρια των ιμπεριαλιστών της ΕΕ. Θεσπίζεται ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης (κόφτης), για τη λειτουργία του οποίου δεν θα υπάρχει καν κοινοβουλευτικός έλεγχος. Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, επιχειρηματικών και ιδιωτικών, παραδίδεται στα κοράκια των hedge fund, ελληνικών και ξένων. Ηδη, οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, σε συνεργασία με το αμερικάνικο κεφάλαιο ιδιωτικών συμμετοχών (Private equity) KKR, συνέστησαν εταιρία, η οποία θα διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,2 δις. ευρώ. Καταργούν το ΕΚΑΣ, παραδίδουν την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στις Βρυξέλες, φορτώνουν τον ελληνικό λαό με έμμεσους φόρους 1,2 δις. ευρώ.

Πράξη τρίτη: Την Τρίτη 24 Μάη συνέρχεται το πολυθρύλητο Eurogroupστις Βρυξέλες. Επιτέλους, οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης – αφού η κυβέρνηση Τσίπρα τα είχε δώσει όλα, εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτή, στις Βρυξέλες (Βερολίνο), έκαναν δεκτή την αξιολόγηση, με μερικούς όμως αστερίσκους…

Αλλά προσέξτε συμπεριφορά ιμπεριαλιστών προς μια εθελόδουλη κυβέρνηση εξαρτημένης χώρας.
Στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Επίσης το Eurogroup υπογραμμίζει με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφθασαν σε συμφωνία και για τον προληπτικό δημοσιονομικό μηχανισμό, ο οποίος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου αναφορικά με την πιθανή υιοθέτηση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν τα έσοδα και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς»

Και συνεχίζει…

«Αυτός προσφέρει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί ως στόχος στο πρόγραμμα του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), χωρίς παράβλεψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου».

                Αφιέρωσαν δύο ολόκληρες παραγράφους για το διαβόητο «κόφτη», ο οποίος προβλέπεται να λειτουργεί σαν το κρεβάτι του Προκρούστη, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ – μεσοσταθμικά - από το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Αφήνουν επίσης ανοικτό το ζήτημα της λήψης και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων καθώς με σαφήνεια αναφέρουν «θα περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν τα έσοδα και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς».

Με σαδομαζοχιστική ικανοποίηση παρουσιάζουν στη συνέχεια τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, που ουσιαστικά καταργούν κάθε ίχνος εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Αναφέρεται συγκριμένα: «Το Eurogroup καλωσορίζει, επίσης, την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των περισσότερων εκ των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση, κυρίως την υιοθέτηση της νομοθεσίας για εφαρμογή δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, θα ανοίξουν την αγορά πώλησης δανείων και θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία».

Όταν το ιμπέριουμ των Βρυξελών – Βερολίνου κάνει λόγο για «πλήρη ανεξαρτησία» του ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καταλαβαίνει κανείς τι εννοεί.

Κατά τα άλλα τα μέτρα ύψους 5,6 δις. ευρώ που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ –όπως και ο «κόφτης»- αποσκοπούν στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το 2018 και τα επόμενα χρόνια….

Εδώ απλώς περιγράφουν τους τρόπους εξόντωσης ενός λαού. Δεν υπάρχει προηγούμενο, χώρα να έχει επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Από την Ελλάδα –το λαό της–ζητάνε αυτό να το κάνει όχι μία –το 2018– αλλά πολλές πολλές φορές.. Πρόκειται για γενοκτονία, με την μεταφορική, αλλά και την ουσιαστική έννοια της λέξης.

Και αφού έστησαν τις θηλιές που θα μας κρεμάσουν, στη συνέχεια μας πήραν και στο ψιλό, καθώς στην επόμενη παράγραφο αναφέρουν: «Το Eurogroup δίνει την εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει, εντός των επόμενων ημερών, την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης των θεσμών και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις».

Λένε δηλαδή στους υφιστάμενους τους –Euro Working Group- που κάνουν την λάντζα: « Για κοιτάχτε, τι γίνεται με τα προαπαιτούμενα, μη τυχόν έχουμε καμία παρασπονδία στα «κόκκινα» δάνεια και στο συνταξιοδοτικό και κυρίως βάλτε τους χέρι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων….» Βιάζονται οι κύριοι να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, τις αστικές συγκοινωνίες….Δέκα εννιά ιδιωτικοποιήσεις τους έχει υποσχεθεί ο Τσίπρας.

Αυτό δεν είναι κείμενο φίλων και εταίρων. Είναι κείμενο εθνικής υποτέλειας, που αφήνει βαριά τη σκιά του ευρωπαϊκού – γερμανικού ιμπεριαλισμού πάνω σε ένα καταχειμαζόμενο λαό που τον λεηλατούν, τον καθυβρίζουν και τον ταπεινώνουν επί έξι συνεχή χρόνια.

Και η «βόμβα» του ΔΝΤ…

Όλα καλά καμωμένα από τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο πως θα συνεχίσουν να καταληστεύουν τον ελληνικό λαό και τον ιδρώτα του, αλλά υπάρχει και ο έτερος ιμπεριαλιστικός πόλος, το αμερικανικής επιρροής ΔΝΤ, που ναι μεν συμφωνεί και επαυξάνει σε ό,τι αφορά την σκληρότητα των μέτρων, αλλά διαφωνεί στο θέμα του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο και ζητά την απομείωση του. Οι «φίλοι μας» οι Αμερικάνοι….

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup, το ΔΝΤ κοινοποιεί έκθεση–καταπέλτη για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το χρέος, και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι αν δε υπάρξει αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρονιάς ως το 2018, το χρέος της Ελλάδας θα ανέβει στο 250% του ΑΕΠ ως το 2060 από 180% που είναι σήμερα.

Ενδεικτική είναι και η αναφορά για τα πρωτογενή πλεονάσματα: Σύμφωνα με το ΔΝΤ «Ακόμα και αν η Ελλάδα μέσα από μια ηρωική προσπάθεια μπορέσει προσωρινά να φτάσει σε πλεόνασμα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, λίγες χώρες έχουν καταφέρει να φτάσουν και να διατηρήσουν τόσο υψηλά επίπεδα πρωτογενών αποτελεσμάτων για μια δεκαετία ή περισσότερο, και είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τους ακόμα αδύναμους οργανισμούς χάραξης πολιτικής και τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά για αρκετές δεκαετίες».

Λένε δηλαδή προς τους Ευρωπαίους «εταίρους»: «Ματαιοπονείτε. Θα τους ληστέψετε, θα τους στραγγίσετε –πράγμα για το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή αντίρρηση- αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Γι΄ αυτό συνάδελφοι ιμπεριαλιστές, απομειώστε το χρέος της Ελλάδας».
Είναι προφανές ότι η μικρή και αδύνατη καπιταλιστική Ελλάδα, με την εθελόδουλη και εξαρτημένη αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, έχει βρεθεί για μια ακόμα φορά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο θέμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Και όταν μαλώνουν τα βουβάλια, είναι γνωστό ότι την πληρώνουν τα βατράχια.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, και δεν προμηνύει τίποτα το καλό για τον ελληνικό λαό.

Αποδέσμευση ΤΩΡΑ

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, με την οξύτητα που έχουν προσλάβει οι εσωτερικές και διεθνείς αντιθέσεις στη σκιά της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, εύκολες λύσεις για το λαό δεν υπάρχουν.

Ο τελευταίος καλείται, είτε να αποδεχτεί τα δεσμά που του έχουν επιβάλει οι δυνάστες του, εγχώριοι και ξένοι, είτε να αντισταθεί. Και η αντίσταση στις σημερινές συνθήκες μία και μόνο έννοια έχει: Σύγκρουση και ρήξη με τον ιμπεριαλισμό. Αμφισβήτηση της εξαρτημένης θέσης της χώρας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Πάλη για την Εθνική Ανεξαρτησία, η οποία περνάει μέσα από την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. 

Πρέπει να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι Σωτήρες δεν υπάρχουν, ούτε και υπήρξαν ποτέ. Ο ελληνικός λαός πρέπει μόνος του να σωθεί αντιμετωπίζοντας τα δεινά που τον κατατρύχουν. Αυτή είναι η αλήθεια χωρίς φιοριτούρες και φτιασιδώματα.

Η πάλη του ελληνικού λαού για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μία μόνο κατάληξη μπορεί να έχει: Το Σοσιαλισμό. Για μια Ελλάδα της προκοπής, της ευημερίας, της ειρήνης και της πανανθρώπινης λευτεριάς.

πηγή: ergatikosagwnas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου