.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Μια αντίφαση, το… κενό του ΚΚΕ μετά τα «συγχαρητήρια» Γ. Τομπούλογλου, και η 100% συμφωνία που δε ψηφίστηκε…


Τέσσερα γεγονότα που ξεχώρισαν, σε ένα εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.



Τρεις στάσεις που δεν είναι, ή δεν είναι και τόσο πολιτικές, και τα ακόμη μια φορά από δεξιά, κολακευτικά σχόλια στο ΚΚΕ.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ήρθε ένα εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, που αφορούσε ψήφισμα με το οποίο ο δήμος:

  •             «καταγγέλλει τη συνέχιση για έκτο χρόνο της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας που οδηγεί σε πρακτική αδυναμία εκπλήρωσης βασικών αρμοδιοτήτων της

  •            καλεί τους πολίτες σε συστράτευση και αγώνα ενάντια στη μονιμοποίηση και αυτοματοποίηση των μνημονιακών μέτρων».


Ένα επίκαιρο ψήφισμα, το περιεχόμενο του οποίου, θα απασχολεί του έλληνες τουλάχιστον για τα επόμενα 99 χρόνια! Εκτός κι αν στο μεταξύ οι ραγιάδες ξεσηκωθούν, και στείλουν από κει που ήρθαν, ξένους και ντόπιους νταβατζήδες του λαού.

Στη διάρκεια της αναγκαστικά πολιτικής συζήτησης που ακολούθησε, ξένισαν ορισμένες τοποθετήσεις, αλλά και μια αποχή από τη ψηφοφορία. Σε αυτά τα γεγονότα θα σταθούμε και στη συνέχεια.

Εμφανίστηκε λοιπόν, ένα ευρύτερα συνηθισμένο φαινόμενο. Πολιτικές δυνάμεις που προεκλογικά και μετεκλογικά υψώνουν τη σημαία της ανεξαρτησίας από κόμματα, να επισημαίνουν αρνητικά, όσους διαφοροποιούνται από το κόμμα που στήριξαν και στηρίχτηκαν. Ενώ η πολιτική λογική λέει, ότι θα έπρεπε να καλωσορίζουν την όποια απεξάρτηση από κόμματα.
Κι από κοντά να ψέγουν πρόσωπα που μένουν ή προσπαθούν να μείνουν πιστοί, σε θέσεις, αρχές και όσα προεκλογικά υπόσχονταν, επειδή δεν ακολουθούν τις μεταλλαγμένες επιλογές που κάνει το κόμμα τους. Άντε πίσω στο «μαντρί» δηλαδή, να σας κατηγορούμε για κομματικοποίηση;

Βεβαίως αυτά είναι πράγματα που χαρακτηρίζουν όλο το πολιτικό σύστημα. Απλά σημειώνουμε πως για μια ακόμη φορά αναπαράχθηκαν.

Στα δυο άλλα γεγονότα: .

Το πρώτο είναι μια ιδιότυπη θεωρία ασυνέχειας που παρουσίασε η Δανάη Γκούμα, σε σχέση με το ΚΚΕ. Το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα 100 χρόνια ανελλιπούς ζωής του. Για αυτή της τη τοποθέτηση, αφορμή υπήρξαν τα για μια ακόμη φορά, κολακευτικά για το ΚΚΕ λόγια, του Γ. Τομπούλογλου. Ο οποίος παραδόξως στη δική του τοποθέτηση, πρόβλεψε τη θέση που θα έπαιρνε στη συνέχεια η Δανάη Γκούμα! Ότι δηλαδή το ΚΚΕ δεν έχει συμμετάσχει σε αστική κυβέρνηση, πράγμα που βεβαίως δεν είναι αληθές.

Είπε η Δανάη Γκούμα συγκεκριμένα:

«…όσον αφορά το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει δοκιμαστεί, όχι σε εθνικό επίπεδο, γιατί δε συμμετείχε ποτέ σε αστική κυβέρνηση, συμμετείχε σε άλλη κυβέρνηση». (σημ. Κρίσεις - προφανώς εννοεί του βουνού»

Τη ρωτούν:  το ΄89;

Και απαντά:

«Το ΄89 δεν ήταν το ΚΚΕ που ξέρω εγώ, ούτε τα άτομα που ξέρω εγώ…»


Ενώ αν τα γνώριζε…

Τέτοιου χαρακτήρα άρνηση από στέλεχος του ΚΚΕ, της πρόσφατης μάλιστα ιστορίας του, δε θυμάμαι να έχω ξανακούσει!



Το δεύτερο ζήτημα και τοπικά μάλλον σημαντικότερο, επειδή λογικά θα έχει ουρά, ήταν η αισθητή διαφοροποίηση της αντιδημάρχου παιδείας Χαράς Ρόκου. Η οποία απείχε από τη ψηφοφορία. Εδώ πράγματι υπάρχει ένα θέμα, που δεν είναι καθόλου θεωρητικό.

Υπάρχει θέμα πολιτικής ουσίας, για μια συμπαγή παράταξη, που σε εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα, τα ξεπέρασε με επιτυχία.

Υπάρχει ζήτημα γιατί αφού συμφωνεί σχεδόν στο 100% του ψηφίσματος, δε ψηφίζει, αν και ως αντιδήμαρχος, βρίσκεται στο πυρήνα της δημοτικής πλειοψηφίας.

Υπάρχει ζήτημα γιατί δε χρειάζεται πολύ, για να ακυρώσει κανείς τη πολιτική του διαδρομή σε ελάχιστο χρόνο. 

Υπάρχει ζήτημα γιατί ότι και να πιστεύει κανείς, αυτά που συμφωνήθηκαν από τη κυβέρνηση, θα εξαθλιώσουν εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τις κοινωνικές υποδομές, αλλά και τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Και τα επισημαίνω αυτά, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να σταθώ στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε…

Η ακριβής τοποθέτηση της Χαράς Ρόκου, κατά τη ψηφορορία:

«Εγώ απέχω από την ψηφοφορία γιατί και τα ψηφίσματα αυτού του είδους δε νομίζω ότι καταλήγουν, βοηθάνε, ιδιαίτερα το σημερινό δε νομίζω ότι βοηθάει σε αυτά που είπαμε προηγουμένως, άσχετα αν συμφωνώ σχεδόν στο 100% σε αυτό που είναι. Αλλά δε νομίζω ότι χρειαζόταν ψήφισμα γι΄ αυτό».


Ακολουθεί το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία:



ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Με το νόμο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που ψήφισε την Κυριακή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, νομοθετώντας καθ’ υπόδειξη των δανειστών κατάφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στη δημοσιονομική ανεξαρτησία της χώρας, στη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και στην αποφασιστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με το νόμο αυτό, επικυρώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η επικυριαρχία των «θεσμών» (της γνωστής τρόικας ΕΕ.ΔΝΤ,ΕΚΤ) στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου και αναιρείται η δημοκρατία και η κυριαρχία του ελληνικού λαού.


Η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνιστά μία εξαιρετικά επικίνδυνη αυτονόμηση ενός ανεξέλεγκτου εισπρακτικού μηχανισμού τεχνοκρατών. Ο νέος φορέας θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια με δικό του προϋπολογισμό και δεν υπόκειται σε έλεγχο από την κυβέρνηση!

Συνιστάται η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε που δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα στην οποία περιέρχεται η περιουσία του ΤΧΣ, του ΤΑΙΠΕΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ προς «αξιοποίηση» για 99 χρόνια για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και για επενδύσεις. Συστήνεται επίσης στα πλαίσια της ίδιας ΑΕ και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε αξιοποιεί την περιουσία των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, (ενώ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταβιβαστούν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ) και για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Με το νέο νόμο θεσπίζεται και ο περίφημος «μνημονιακός κόφτης» ή αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Με τον  κόφτη αυτό, κάθε φορά που δεν θα πιάνονται οι μνημονιακοί στοχοι δημοσιονομικού πλεονάσματος θα αυτοματοποιείται η παρακολούθηση, αξιολόγηση και συμμόρφωση στους μνημονιακούς στόχους. Εγκαθιδρύεται  ένα διαρκές μνημόνιο του οποίου τα μέτρα θα ενεργοποιούνται αυτόματα και θα περικόπτουν δημόσιες δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται  και οι δαπάνες των ΟΤΑ! Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις επιχορηγήσεων και αυξήσεων φόρων και οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση, ενώ οι τοπικές κοινωνίες μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Τις συνέπειες του βαθέματος της μνημονιακής πολιτικής θα τη βιώσουμε και στο Δήμο μας με τους διαρκώς συρρικνούμενους πόρους, την έλλειψη επαρκούς προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών αλλά και την αδυναμία είσπραξης από μία φτωχοποιημένη κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος
           καταγγέλλει τη συνέχιση για έκτο χρόνο της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας που οδηγεί σε πρακτική αδυναμία εκπλήρωσης βασικών αρμοδιοτήτων της
           καλεί τους πολίτες σε συστράτευση και αγώνα ενάντια στη μονιμοποίηση και αυτοματοποίηση των μνημονιακών μέτρων





Ακολουθεί το βίντεο με ολόκληρη τη συζήτηση του θέματος: 



          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου