.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ  

Του ΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ  

Αντί για ένα ήρεμο καλοκαίρι, ύστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως περίμενε το επιτελείο Τσίπρα, η κυβέρνησή του εκπέμπει καθημερινά μηνύματα ψυχικής εξάντλησης και πολιτικής παράλυσης, με τις αλληλογρονθοκοπούμενες τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών της να δίνουν εικόνα πύργου της Βαβέλ

Τη μια μέρα, ο για νιοστή φορά “στα πρόθυρα της παραίτησης Πάνος Καμμένος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την “αντισυνταγματική και εγκληματική” (sic) αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την οποία και το κόμμα του μόλις προχθές ψήφισε. Την επομένη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει όχι, οι δανειστές είχαν δίκιο για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, γιατί δεν μπορεί να πληρώνουν μεγαλύτερο ΦΠΑ οι κάτοικοι της Ροδόπης (εθνικά ευάλωτης, είναι το υπονοούμενο, εν είδει ρελάνς στον εθνικιστή Καμμένο) από τους νησιώτες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε μια διαλεκτική υπέρβαση των αντιθέτων, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση για τα νησιά, που ψήφισε το σώμα του οποίου ο ίδιος προίσταται, είναι... “οριακά αντισυνταγματική”!

Στο μεταξύ, και πάλι ο Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι τα μέτρα του πολυνομοσχέδιου είναι “υφεσιακά και άδικα”, αλλά τι να κάνουμε, αυτό είναι το τίμημα του “μένουμε Ευρώπη”. Κάπου εδώ μπαίνει λαύρος στο παιχνίδι ο νέος (στη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος γράφει στην ΑΥΓΗ ότι μπορεί να ψηφίζουν μνημόνια και πολυνομοσχέδια, αλλά στέλνουν το λογαριασμό στους... “μενουμευρωπαίους”, δηλαδή στο μπλοκ του ΝΑΙ στο περσινό δημοψήφισμα. Όσοι δεν πείστηκαν, καλούνται να παρηγορηθούν από τη μεγάλου ιστορικού βάθους παρέμβαση της Άννας Βαγενά, που μας κάλεσε να μη φοβόμαστε τα 99 χρόνια του υπερταμείου γιατί, στο κάτω- κάτω, η τουρκοκρατία κράτησε 400 χρόνια, αλλά ο ελληνισμός επιβίωσε. Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν, κόφτην και υπερταμείον δεν υπομένει- για περισσότερα από 400 χρόνια! 

Το ιλαροτραγικό θέαμα του κυβερνητικού θιάσου υποδηλώνει την κοινωνική κατακραυγή που εισπράττει για τα επαχθή μνημονιακά μέτρα, κατακραυγή που θα κλιμακώνεται τους επόμενους μήνες, καθώς τα μέτρα θα εφαρμόζονται και οι επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων του μόχθου θα γίνονται ολοένα και περισσότερο πιεστικές. Ούτε ο ανασχηματισμός, που φέρεται να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, θα δώσει κάποια συνοχή και δυναμισμό σε μια κυβέρνηση και μια κοινοβουλευτική ομάδα που έχουν ούτως ή άλλως εκφυλιστεί σε απλούς μηχανισμούς διεκπεραίωσης των αποφάσεων που παίρνονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

Ανάλογα φαινόμενα πολυγλωσσίας, φαγωμάρας και παράλυσης κατατρέχουν και τη Νέα Δημοκρατία, οι βαριές μνημονιακές δεσμεύσεις της οποίας την υποχρεώνουν να στηρίζει, ουσιαστικά, καίρια μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι πασίγνωστο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να ψηφίσει και το διαβόητο υπερταμείο και μόνο η ωμή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά τον εμπόδισε. Κατ' εξοχήν εκπρόσωπος του “τουρμπο- νεοφιλελευθερισμού”, ο Κυριάκος Μητοστάκης δεν έχει άλλο “αντιπολιτευτικό” αφήγημα να αρθρώσει πέρα από εκείνο που λέει ότι ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του υποχρεώνονται να εφαρμόσουν μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύουν, ενώ ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί την “αποτελεσματικότερη” εφαρμογή της επειδή πιστεύει ακράδαντα στην ορθότητά της. 

Με αυτά τα δεδομένα, παρά την εύλογη απογοήτευση που διαχέεται σε ευρύτερα στρώματα του λαού και της Αριστεράς από τον θλιβερό εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τα φαινόμενα της πολιτικής κρίσης και της κοινωνικής αναστάτωσης θα ξανάρθουν στην ημερήσια διάταξη, μάλλον γρηγορότερα απ' ό,τι πολλοί φαντάζονται. Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντιμνημονιακής Αριστεράς οφείλουν να επεξεργαστούν καλύτερα και να διαδώσουν με μεγαλύτερη πειστικότητα, φρεσκάδα και δυναμισμό τα βασικά στοιχεία της εναλλακτικής λύσης που έχουν ανάγκη και αναζητούν εναγωνίως τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.  


πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου