.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 (φωτογραφίες)

               
  Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς και του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, που διήρκεσε από τις 13 έως τις 15 Μαΐου. 

                Την Παρασκευή 13 Μαΐου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παιδιά της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν στο Μουσείο. Πρόκειται για το «Sleepover», μια από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές, που εφαρμόζεται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα εις βάθος γνωριμίας με το Μουσείο αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία πολιτισμού. Στα παιδιά παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», τραγούδησαν με την Άνθια Κωνσταντινίδου, έπαιξαν με τα στελέχη του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας και κοιμήθηκαν ανάμεσα στα ενθυμήματα και τις εικόνες της Μικρασίας.
               
              Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής 14 & 15 Μαΐου είχαν ένα σημαντικό συμβολισμό καθώς, φέτος, στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού πήραμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε τους απογόνους των άλλων δύο χριστιανικών λαών της Εγγύς Ανατολής που μαζί με τους δικούς μας παππούδες, Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου, ήταν τα θύματα της τριπλής Γενοκτονίας του Νεοτουρκικού και Κεμαλικού Εθνικισμού, τους Ασσύριους και τους Αρμένιους.

                Το Σάββατο 14 Μαΐου ακούσαμε για την άγνωστη για πολλούς Γενοκτονία των Ασσυρίων από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκο Μπατσάρα και τον Ασσύριο Πατέρα Ζακχαίο. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια από  την χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Αιγάλεω και μια γνωριμία με την Ασσυριακή κουζίνα.
                Την Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Αρμενίων με ομιλία από τον κ. Σταύρο Αμπαριάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, φωτογραφικό οδοιπορικό μνήμης από την κ. Κουίν Μινασιάν και παραδοσιακούς αρμένικους χορούς από το παιδικό χορευτικό του Πολιτιστικού Σωματείου "ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ".
                Την Τετάρτη 18 Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» θα παραμείνει ανοιχτό 8.00-20.00, με οργανωμένες ξεναγήσεις στις 11.00 και στις 18.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 2132049155/156 και στο email : ppied@dimosfx.gr.
                Ευχαριστούμε όσους και όσες βοήθησαν και συμμετείχαν με κάθε τρόπο και στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο μουσείο της πόλης μας. Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση του εορτασμού και η ανάδειξη του Μουσείου «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε ένα από τα πιο σημαντικά και εξωστρεφή λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου