"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν.
Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr
Όσα καταχωρώ σήμερα στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας» είναι απόσπασμα από ένα γραφτό του Αλέξη Πολίτη (δίδασκε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), το οποίο με τίτλο «Για τις προσωπικές βιβλιοθήκες των λογίων» είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Η Αυγή» την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1997.
Στο γραφτό του αυτό ο Αλέξης Πολίτης, εκτός από τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρο, αναφέρεται και στο Μελέτιο Μήτρου, τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Άνθιμο Γαζή· κάνει τις αναφορές του συμπεραίνοντας από κάποιες ελαιογραφίες ή χαλκογραφίες που συνόδευαν τα έργα τους.
Αλλά ας δούμε τι σημείωνε για το Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρο, που η έδρα του τότε (τέλη του 16ου αιώνα) ήταν στη Βενετία:
«Τον βλέπουμε καθισμένο μπροστά σ’ ένα τραπέζι, με την ποιμαντορική ράβδο στο χέρι, ενώ στο εμπρός μέρος του τραπεζιού βρίσκεται μια τρίστηλη βιβλιοθήκη, με τα βιβλία ξαπλωτά (που επομένως μπαινοβγαίνουν δύσκολα), ισόπαχα (συμβολική δηλαδή απεικόνιση, όχι ρεαλιστική), και με τους τίτλους ευκρινείς, αντιγράφω ορισμένους: «Ιωάννου του Δαμασκηνού», «Ιουστίνου Φιλοσόφου», Κυρίλλου Θησαυρός», «Μαξίμου Απορίαι», «Σιμπλίκιος», «Πλάτωνος…». Με δυο λόγια, οι πρώτες στήλες έχουν θεολογικά βιβλία, ενώ η τρίτη γραμματικές και κλασικούς – τη συμβατική ετούτη αναλογία μπορούμε να τη διασταυρώσουμε και σε κατοπινότερα χρόνια. Μπροστά όμως από τη βιβλιοθήκη, όρθιο, να στηρίζεται σ’ αυτήν, είναι τοποθετημένο ένα «ιερόν ευαγγέλιον», με ασημένιο περικάλυμμα: εύγλωττος συμβολισμός – το κατεξοχήν βιβλίο. Άσχετα με το τι ακριβώς διάβαζε ο Γαβριήλ, η εποχή του θεωρούσε αρχή σοφίας το λόγο του Κυρίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου