.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Έναρξη του τριημέρου εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

 
Σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου, ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς και του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου " για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, με το "Sleepover".

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παιδιά της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία, απόψε, να διανυκτερεύσουν μέσα στο Μουσείο. Πρόκειται για  μια από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές που εφαρμόζεται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και αποτελεί πραγματική καταξίωση για το Μουσείο της πόλης μας. Το "Sleepover" προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα εις βάθος γνωριμίας με το Μουσείο αλλά και μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής 14 & 15 Μαΐου (ώρα προσέλευσης 20.00) έχουν ένα σημαντικό συμβολισμό.

Έλληνες και Ελληνίδες, Αρμένιοι και Αρμένιες, Ασσύριοι και Ασσύριες: τα θύματα ενός τριπλού, μαζικού Εγκλήματος. Ενός Εγκλήματος που διαπράχθηκε από το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό Φασιστικό καθεστώς στις αρχές του 20ού αιώνα, αφήνοντας τους συνεχιστές του, ιδεολογικούς και πολιτικούς, να οδηγούν κι άλλους λαούς στον ξεκληρισμό και την προσφυγιά έως και σήμερα.

Παρά την εκτενή ακαδημαϊκή έρευνα και το αρχειακό υλικό που αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την ιστορική αλήθεια της Γενοκτονίας Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων, η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να  αναγνωρίσει την τριπλή αυτή Γενοκτονία επισήμως.

Φέτος, λοιπόν, στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού πήραμε την πρωτοβουλία να προκαλέσουμε και θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τους απογόνους των άλλων δύο λαών που μαζί με τους δικούς μας παππούδες, Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου, έζησαν τον θάνατο και την προσφυγιά.

Η Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Εγγύς Ανατολής αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Ναζιστικού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλων παρόμοιων Φασιστικών πρακτικών έως τις μέρες μας.

Υπολογίζεται πως άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων/Ρωμιών και 750.000 Ασσυρίων/Αραμέων απώλεσαν τη ζωή τους και περίπου ίσος και μεγαλύτερος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαιη εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές τους κοιτίδες και υποχρεωτική μετεγκατάσταση στην Ελλάδα ή μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.


Το Σάββατο 14 Μαΐου (στις 20.00) θα μάθουμε για "την Άγνωστη Γενοκτονία" των Ασσυρίων από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκο Μπατσάρα και τον Ασσύριο Πατέρα Ζακχαίο. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικές από  την χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Αιγάλεω κι επιπλέον θα έχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ασσυριακή κουζίνα. 

Την Κυριακή 15 Μαΐου (στις 20.00) θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Αρμενίων με ομιλία από τον κ. Σταύρο Αμπαριάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και φωτογραφικό οδοιπορικό μνήμης από την κ. Κουίν Μινασιάν. Επιπλέον, θα παρακολουθήσουμε το παιδικό χορευτικό του Πολιτιστικού Σωματείου "ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ" να χορεύει παραδοσιακούς χορούς από την Αρμενία, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος. 

Την 18η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο "Φιλιώ Χαϊδεμένου" θα παραμείνει ανοιχτό 8.00-20.00, με οργανωμένες ξεναγήσεις στις 11.00 και στις 18.00.


Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, φίλοι και φίλες, 

Σας περιμένουμε και φέτος στις εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο Δικό Μας Μουσείο. 


Για το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς,

Ευτυχία Παπαλουκά - Αντιπρόεδρος, δημοτική σύμβουλος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου