.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Με ψυχραιμία για το γήπεδο - Μύθοι και αλήθειες

της Χριστίνα Ανδρέου*
 
Θα ξεκινήσω θέτοντας ένα απλό-απλοϊκό για κάποιους ερώτημα. Ποιά ανάγκη πρέπει να καλύψει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια; Μα προφανώς θα απαντήσετε όλοι για να καλύψει τις αγωνιστικές ανάγκες και υποχρεώσεις του ιστορικού και πολυαγαπημένου μας σωματείου της ΑΕΚ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Γιατί η ΑΕΚ μας είναι τόσα χρόνια άστεγη, μιας και κάποιοι με κάποια συμφέροντα φρόντισαν “εγκληματικά” γιαυτό και κάποιοι τότε αντιστάθηκαν σ΄αυτό. Αλλά αυτά συνέβησαν τότε. Τώρα τι γίνεται; Θέλουμε το γήπεδό μας το δικαιούμαστε. Σωστά. Για να δούμε όμως αυτό το συγκεκριμένο γήπεδο καλύπτει τις ανάγκες της ΑΕΚ; Η αλήθεια είναι όχι, δεν τις καλύπτει γιατί όλα τα ερασιτεχνικά τμήματά της μένουν έξω. Μύθος λοιπόν είναι ότι είναι αθλητικό κέντρο.

Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί να οικοδομηθεί ένα γήπεδο στο οικόπεδο μας, έστω μόνο για τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ομάδας;


Αυτό που έχει περάσει στη συνείδηση της πλειοψηφίας των φιλάθλων της ΑΕΚ ως αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι “γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών” δε γίνεται στο οικόπεδο που διαθέτει η ΑΕΚ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ποιές είναι αυτές οι προδιαγραφές λοιπόν; Η απάντηση βρίσκεται στον Κανονισμό Υποδομής Γηπέδων της UEFA έκδοση του 2010. Στο κεφάλαιο VI, Κατηγορία 4 κριτηρίων δόμησης, περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις χώρων και εγκαταστάσεων για την ανώτατη κατηγορία. Στο άρθρο 77 του κανονισμού, που αφορά τη χωρητικότητα των θεατών αναφέρεται "Το γήπεδο πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 8000 θέσεων". Αυτοί λοιπόν που ισχυρίζονται κατηγορηματικά ότι δεν χωράει στο οικόπεδο της ΑΕΚ ένα γήπεδο με τις προδιαγραφές της τέταρτης-ανώτερης κατηγορίας κάτι άλλο εννοούν και πρέπει να μας το εξηγήσουν. Γιατί γήπεδο με τις προδιαγραφές της UEFA γίνεται, αυτή είναι η αλήθεια. Και δε συμφωνώ πως είναι υποχρέωση του Δήμου να συντάξει αρχιτεκτονική μελέτη και να το αποδείξει. Μύθος λοιπόν ότι δε γίνεται γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο οικόπεδό μας.

Το επόμενο ερώτημα είναι πόσες θέσεις θα έχει αυτό το ευρωπαϊκών προδιαγραφών γήπεδο; Για μένα η απάντηση είναι τις μέγιστες που χωράει το οικόπεδο. Γιατί το οικόπεδο είναι συγκεκριμένο, δεν είναι λάστιχο και δεν “φουσκώνει”.


Η όμορη περιοχή, το άλσος δεν είναι οικόπεδο για εκμετάλλευση. Ανήκει σε όλο το λαό, όχι μόνο της Φιλαδέλφειας, αλλά ολόκληρης της Αθήνας. Είναι ο πνεύμονάς του, το οξυγόνο του, η ζωή του. Είναι δάσος και προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία. Το θέμα τίθεται σε λάθος βάση όταν τίθεται το ερώτημα: Ο δήμος “Δίνει ή δεν δίνει το δικό του «οκ» για τα δυόμιση στρέμματα παραπάνω από το Άλσος;” Το σύνταγμα απαγορεύει τον αποχαρακτηρισμό δάσους παρά μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος (άρθρο 24). Το δάσος ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το παραχωρήσει σε κανέναν, πόσο μάλλον ο Δήμος.


Στο ερώτημα θα αποδεχτούμε την “παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου ...και την αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων” τι απαντάμε;


Οι φίλοι της ΑΕΚ λένε: “Εμείς δεν τα ζητήσαμε και δεν τα θέλουμε”. Η αλήθεια όμως είναι πώς αυτή η διάταξη, είτε το θέλουν είτε δε το θέλουν, είναι φωτογραφική για το δικό μας άλσος, είναι νόμος του κράτους και δεν μπήκε τυχαία. Υπάρχει σκοπιμότητα. Εμείς πώς θα απαντήσουμε; Εγώ λέω πως πρέπει να αντιδράσουμε.


Στο ερώτημα “ Θα συναινέσει ο Δήμος στην παραχώρηση του Άλσους σε ένα ΝΠΙΔ” τι απαντάμε; Εγώ λέω όχι.


Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι: ποιόν και τι εξυπηρετεί αυτό το γήπεδο, που δε χωράει στο οικόπεδό του και επεκτείνεται στο άλσος με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που στην καλύτερη περίπτωση ξεπουλάει και στη χειρότερη χαρίζει, κάθε δημόσιο αγαθό;


Η απάντηση είναι απλή: Μ΄ένα σμπάρο δυό τρυγόνια. Πρώτον η λύση αυτή επιλέχτηκε για να είναι το γήπεδο κατάλληλο για Ευρωπαϊκούς Τελικούς και Μουντιάλ, και σαν τέτοιο θα αποφέρει τεράστια κέρδη σ΄αυτούς που το εκμεταλλεύονται. Αυτό το καλύπτουν με τους παραπάνω μύθους και το προβάλλουν σαν το μόνο αντάξιο της ιστορίας και της δόξας κ.λ.π της ΑΕΚ. 


Δεύτερον γίνεται η αρχή για την οικοπεδοποίηση του άλσους. Γιαυτό τα χοντρά ψέμματα και η συστηματική παραπληροφόρηση, γιαυτό η απόκρυψη και υποβάθμιση της αλήθειας για το άρθρο 43 και την άρση της κυριότητας του Δήμου επί του άλσους. Δυστυχώς όλα αυτά είναι πακέτο και το πακέτο λέγεται “ρυθμιστικό”. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού, δεν εξυπηρετούν τη δυνατότητα κατασκευής του γηπέδου αλλά τη θέτουν σε κίνδυνο με τις αντισυνταγματικές διατάξεις που ψηφίστηκαν και στις οποίες βασίζεται η κατασκευή του. Όποιος πραγματικά θέλει γήπεδο πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διεύρυνσης του οικοπέδου εις βάρος του άλσους.

*Δημοτική Σύμβουλος της "Δύναμης Πολιτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου