.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Καταδότης του Ισραήλ η κυβέρνηση Τσίπρα


του Γιώργου Μουρμούρη

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012. Σε μια έρημη, καλοκαιρινή Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την πρώτη του σημαντική διεθνή επαφή ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Συναντάται με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, μια συνάντηση-καταλύτης για τη διαδικασία που λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Δραγασάκης είχε περιγράψει ως «βίαιη ωρίμανση»: Τη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «καθωσπρέπει» αστικό κόμμα εξουσίας.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016: Κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισκέπτεται για πολλοστή φορά το Ισραήλ, όπου και υπογράφονται σειρά διμερών εμπορικών συμφωνιών. Δύο μέρες αργότερα στην Κύπρο οι επικεφαλής του «τριγώνου του διαβόλου» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υιοθετούν κοινή διακήρυξη και συμφωνούν στη δημιουργία αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Δέκα μέρες αργότερα το δίκτυο EU Observer προχωρούσε σε μια αποκάλυψη-φωτιά που όμως έμελε να περάσει στα «ψιλά»: Ενέπλεκε την Ελλάδα σε υπόθεση κατασκοπείας σε θεσμούς της ΕΕ υπέρ του Ισραήλ.


Σε ένα δημοσίευμα που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ με πράκτορες, «κοριούς», απόρρητα έγγραφα και σφραγισμένες αίθουσες το EU Observer υποστήριζε ότι στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, υπήρξε μεγάλη διαρροή πληροφοριών προς διπλωμάτες του Ισραήλ, για την οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούσε στην Ελλάδα.

«Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες ολοκλήρωναν μία ανακοίνωση που επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ λίγες μέρες αργότερα. Όμως οι διπλωμάτες του Ισραήλ φαίνεται πως διάβαζαν τα προσχέδια της επιτροπής σε πραγματικό χρόνο – και είχαν διαφορετική άποψη», έγραφε ο Observer. «Κάποιες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι επαφές τους στο Ισραήλ τούς έστελναν γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, ζητώντας τροποποιήσεις στα προσχέδια».
«Μετά δε το τέλος της συνόδου, η Ελλάδα έβαλε βέτο σε μια διατύπωση που το Ισραήλ απεχθανόταν, αλλά τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εγκρίνει: “Η ΕΕ θα συνεχίσει κατηγορηματικά και ρητά να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο Ισραήλ και τις εκτάσεις που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967”».

«Όταν οι υπουργοί εξωτερικών συναντήθηκαν, τρεις ημέρες αργότερα, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία είχαν συνταχθεί με τη θέση της Ελλάδας», με αποτέλεσμα η ΕΕ να υιοθετήσει μια πολύ πιο επιεική διατύπωση για τα παλαιστινιακά εδάφη που διατηρεί υπό κατοχή το Ισραήλ. Σύμφωνα με το EU Observer κάποιοι διπλωμάτες υποπτεύθηκαν την Ελλάδα για τη διαρροή προς το Ισραήλ, λόγω της μετέπειτα στάσης της. «Υπήρξε μια συζήτηση (σχετικά με το θέμα) σε άλλη επιτροπή της ΕΕ, όπου και κατασκευάστηκε μια ιστορία περί κατασκοπείας (με τεχνικά μέσα) για να μη γυρίσει κάποιος προς του υπόπτους (για τη διαρροή προς το Ισραήλ) και πει ευθέως “εσείς γαμιόληδες το κάνατε”», ανέφερε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκή πηγή στον Observer. Η ελληνική πλευρά προχώρησε σε μια «χλιαρή» διάψευση του δημοσιεύματος, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να το σχολιάσει. Το περιστατικό που περιγράφει ο Eu Observer είναι βέβαια πρωτοφανές, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρεται στις «παρενέργειες» της σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ. Στις 4 Δεκέμβρη του 2015 το πρακτορείο Reuters αποκάλυπτε ότι, κατά τη διάρκεια κοινής αεροπορικής άσκησης, η Ελλάδα επέτρεψε σε αξιωματικούς του Ισραήλ να μελετήσουν τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S300.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων την περίοδο Απρίλη-Μάη 2015 ένα αντιαεροπορικό σύστημα S300, που αγόρασε η Κύπρος πριν 18 χρόνια αλλά πλέον βρίσκεται εγκατεστημένο στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε ώστε να μελετηθεί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Το Ισραήλ απέσπασε πληροφορίες καίριας σημασίας καθώς η Ρωσία, στο πλαίσιο της επέκτασης της επιρροής της στη Μέση Ανατολή, επιδιώκει να εγκαταστήσει S300 στο Ιράν και S400 στη Συρία. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Πιστός υπηρέτης της επιθετικής στρατηγικής του ελληνικού κεφαλαίου για «χοντρή» εμπλοκή στο ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο, το νέο μεγάλο «εθνικό» στοίχημα μετά την εξάπλωση στα Βαλκάνια την προηγούμενη εικοσαετία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο βαθαίνει τη συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ και το αιματοβαμμένο δικτατορικό καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο, αλλά φαίνεται πως δεν διστάζει ακόμα και να λειτουργήσει ως πράκτορας στους κόλπους του στρατηγικού της συμμάχου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου