.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η αντιπαράθεση Βαξεβάνη - Βγενόπουλου και κάποια ερωτηματικά

Του Γ.Γ. 

Εχει μεγάλο παρελθόν η αντιπαράθεση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Τώρα όμως με την σημερινή συνέντευξη του τραπεζίτη η κόντρα αυτή έχει φτάσει στα άκρα, προς μεγάλη ικανοποίηση των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων που βρήκαν την ευκαιρία οι μαρκουτσοφόροι τους να ξεσαλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση και να ρίξουν τα βέλη τους ενάντια στον εκδότη του Hot Doc.

Ας τα πιάσουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Ο σημερινός πλουτοκράτης Βγενόπουλος δεν ήταν παρά ένας ασήμαντος δικηγόρος της αράδας που ανακατευόταν με το χρηματιστήριο. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς κατόρθωσε, διαχειριζόμενος κερδοσκοπικά-αεριτζίδικα αραβικά κεφάλαια, να γίνει μεγάλος και τρανός και να κατοχυρωθεί ως leader των καπιταλιστών με ότι αυτό συνεπάγεται.



Αυτό όπως που γνωρίζουμε και το έχουμε επισημάνει και από το μπλοκ μας είναι ότι πρέπει να έχει χώσει πολύ χρήμα, ο τραπεζίτης Α. Βγενόπουλος, σε δημοσιογραφικά παπαγαλάκια για να του φτιάχνουν σε μόνιμη βάση την αγιογραφία του. (Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του «Ιού»). Αναμενόμενη, λοιπόν ήταν η προβολή σήμερα των απόψεων του από τον Ευαγγελάτο, ο οποίος στο παρελθόν έχει πάρει μια ολοφάνερα «στημένη» συνέντευξη από τον τραπεζίτη.

Πριν αναφερθούμε, λοιπόν, στο νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης Βγενόπουλου – Βαξεβάνη να κάνουμε μια επισήμανση. Όπως ακούμε στο σχετικό ρεπορτάζ του Σκάι, στα πλαίσια της συνέντευξης του ο επικεφαλής της MIG θεώρησε σκόπιμο να κάνει την «αγιογραφία» του Δήμου Βερύκιου, ο οποίος, σύμφωνα με τον Βγενόπουλος έκανε «πραγματική προσφορά στην δημοσιογραφία», με τα άρθρα του που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Εθνος». Και αυτό έχει την σημασία του γιατί βλέπουμε τι θεωρεί «πρότυπο» για την δημοσιογραφία ο τραπεζίτης.

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο Δ. Βερύκιος στελεχώνει επάξια την δημοσιοκαφρική τσογλαναρία που εξαπολύει καθημερινά την χολή και συκοφαντία της σε κάθε κλάδο εργαζομένων που βρίσκεται σε κινητοποίηση.

Μπορεί ο ίδιος να καυχιέται μόνιμα ότι «θήτευσε στο μεγάλο δημοσιογραφικό καμίνι του Ριζοσπάστη», -είναι αλήθεια ότι πέρασε ένα φεγγάρι κι από κει- η αλήθεια όμως είναι ότι σε από όσα ΜΜΕ πέρασε μετά ήταν τσάτσος των αφεντικών του.

Το τελευταίο του «κατόρθωμα» ήταν μόλις ο Δημήτρης Κοντομηνάς  του ανέθεσε την διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha.

Όταν, το 2013 η ΕΤΕΡ κήρυξε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στο μαγαζί του Κοντομηνά, ο Βερύκιος όχι μόνο προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους εκεί και να τους παροτρύνει να δουλεύουν τζάμπα «για να μην κλείσει ο Κοντομηνάς τον σταθμό», αλλά έγινε ο ίδιος απεργοσπάστης βγάζοντας πρόγραμμα από άλλο στούντιο και όχι το συνηθισμένο της Κάντζας ενώ παράλληλα ο ίδιος ζήτησε απ’ του μπάτσους να συλλάβουν τους απεργούς τεχνικούς.

Και σ’ αυτό το θέμα Βερύκιος και Βγενόπουλος έχουν ακριβώς τις ίδιες αντιλήψεις, αφού συνθήκες γαλέρας και μεσαίωνα επιβάλει ο τραπεζίτης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του.


Αραγε θυμάται κανένας τις εγκληματικές ευθύνες Βγενόπουλου για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας Marfin στη Σταδίου, τον Μάη του 2010 που προήλθε από εμπρησμό του κτηρίου μετά από ρίψη βόμβας μολότοφ;

Φέρνει κανείς στην μνήμη του την δημοσιοποίηση επιστολής εργαζόμενου στην Marfin η οποία αιτιολογεί με στοιχεία γιατί «με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου. Δόλο της τράπεζας και του κ. Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο»; Η αστική δικαιοσύνη φυσικά –για την οποία τόσο κόπτεται σήμερα ο τραπεζίτης- δεν του ζήτησε ποτέ ευθύνες.

Αλλά και όσες φορές βρέθηκε στο σκαμνί του κατηγορουμένου –όπως τότε που αντιμετώπισε  την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία για την υπόθεση αγοράς δομημένων ομολόγων από το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), μέσω της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ, το 2005,- βγήκε «λάδι».

Και είναι στην κυριολεξία πρόκληση να μιλάει για διαφάνεια παρουσιαζόμενος πολέμιος της διαφθοράς ένας τύπος που μόλις πριν μερικές μέρες αποδείχτηκε ότι «λάδωνε» πολιτικά κόμματα στην Κύπρο. (Θυμηθείτε αυτή μας την ανάρτηση: «Και με την "βούλα" εισαγγελέα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χρηματιζόταν από τον Α. Βγενόπουλο. Καταστρέφονται λαοί, θησαυρίζουν πολιτικάντηδες»).

Και φυσικά δεν ήταν η μοναδική του παρέμβαση στα πολιτική δρώμενα της Κύπρου αφού «O Αττίλας 3 έχει πρόσωπο Τραπεζίτη».

Είναι αλήθεια πάντως ότι ο Κ. Βαξεβάνης, μέσα από το περιοδικό του έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική για την δικαστική αντιμετώπιση που είχε ο καπιταλιστής όταν κατά καιρούς είδαν την δημοσιότητα «προβληματικές» ενέργειες του. Σαν αστός δημοσιογράφος όμως, ο Κ.Β. περιόρισε την κριτική του στα «θεσμολαγνικά» πλαίσια, κάτι που επισήμανα σε περασμένη ανάρτησή μας.


Από κει και πέρα όμως ο πρώην φίλος μου και σύντροφος Κώστας Βαξεβάνης θα πρέπει να δώσει κάποιες απαντήσεις στα όσα ισχυρίστηκε στην συνέντευξη του ο Βγενόπουλος. Και δεν αναφέρομαι στην καταδίκη του σαν «συκοφάντη δημοσιογράφου». Σ’ αυτό έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια.. Στα λεγόμενα του καπιταλιστή ότι ο Κ.Β τον επισκέφτηκε για να του γνωστοποιήσει ότι «παρέχει υπηρεσίες για την βελτίωση εικόνας ιδιωτών και νομικών προσώπων» πρέπει να πάρει θέση ο εκδότης του Hot Doc.

Είναι αλήθεια ότι του πρότεινε –με το αζημίωτο προφανώς- να συνδράμει ώστε να βελτιωθεί η «εικόνα» του πλουτοκράτη και των επιχειρήσεων του; Εδώ δεν χωρούν μισόλογα.  Πρέπει ο Κώστας Βαξεβάνης να πάρει ξεκάθαρη θέση. 
 
Καλό είναι το ευφυολόγημα που τουιτάρισε αλλά δεν αρκεί.

πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου