.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πολλά σκάνδαλα «θαμμένα» στον Κόκκινο Μύλο


Ο Μεγαλέξανδρος πεθαίνει· ο Μεγαλέξανδρος θάβεται· ο Μεγαλέξανδρος ξαναγίνεται σκόνη· η σκόνη είναι χώμα· από το χώμα κάνουμε λάσπη· και γιατί μ’ αυτή τη λάσπη, όπου αυτός εκατάντησε, να μη βουλώσουν ένα κρασοβάρελο; Ο Μέγας Καίσαρ πέθανε και γινωμένος σκόνη, μπορεί στον τοίχο για το κρύο μια τρύπα να βουλώνει. Ωιμέ, το χώμα που ’κανεν όλη τη γη να τρέμει, πώς κλείνει μια χαραματιά να μη φυσούν οι άνεμοι!

Ουίλιαμ Σέξπιρ, «Αμλετ» - Μετάφραση Βασίλη Ρώτα


Μια μακάβρια όσο και απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται σ' ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της χώρας.

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα κι ενώ ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας έχει ντυθεί στα γιορτινά του, στον Κόκκινο Μύλο ανακαλύφθηκαν δεκάδες λείψανα έξω από τα μνήματα, πακεταρισμένα σε σακούλες σκουπιδιών και στοιβαγμένα σ' ένα μικρό καμαράκι!

Στο δημαρχείο της πόλης έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, αφού δεν πρόκειται απλώς για παράνομες εκταφές και προσβολή νεκρών, αλλά ενδεχομένως η δημοτική αρχή να βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα εκτεταμένο κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τον θάνατο και τη θλίψη.

Ο δήμος έχει ζητήσει και αναμένεται να παρέμβουν άμεσα το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με παράξενες ιστορίες στο νεκροταφείο.

Ακριβώς 1.163.528,53 ευρώ είναι τα χρέη που είχε αφήσει ο εκμισθωτής του κυλικείου του νεκροταφείου!

Επί σειρά ετών (2009-2014) ο δήμος διέθετε προς εκμετάλλευση σε ορισμένο μισθωτή συγκεκριμένα δημοτικά ακίνητα, που βρίσκονται εντός και πλησίον του κοιμητηρίου, χωρίς όμως να εισπράττει τα προβλεπόμενα μισθώματα.

Και για την υπόθεση αυτή η Δημοτική Αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι έχει ζητήσει τη συνδρομή διοικητικών ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτή τη φορά όμως η ιστορία είναι αρκετά πιο σκοτεινή και σίγουρα αγριευτική.

Ολα ξεκίνησαν τέλη Δεκέμβρη, όταν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του νεκροταφείου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επισκέφθηκε το κοιμητήριο, αναζητώντας χώρους, ώστε να τους χρησιμοποιήσει ο δήμος για αποθήκες.

Παραδόξως, ένα από τα καμαράκια ήταν κλειδωμένο και σύντομα ο δημοτικός σύμβουλος θα καταλάβαινε γιατί.

Στην αποθήκη στοιβαγμένα και ατάκτως ερριμμένα βρίσκονταν ανθρώπινα λείψανα!

Οι επόπτες Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας περιγράφουν με λεπτομέρειες το μακάβριο θέαμα στην έκθεση που συνέταξαν στις 22/1, μετά την υγειονομική έρευνα που πραγματοποίησαν:

«Σε κλειστή αποθήκη βρέθηκε στοιβαγμένος μεγάλος αριθμός μαύρων νάιλον σάκων με ανθρώπινα οστά. Ο αριθμός των σάκων ήταν αδύνατο να καταμετρηθεί, λόγω του άτακτου τρόπου εναπόθεσής τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός των σάκων ήταν σφραγισμένοι με ταινία συσκευασίας και είχε κολληθεί εξωτερικά χαρτί με στοιχεία του νεκρού.

»Ωστόσο, υπήρχαν αρκετοί ανοιχτοί σάκοι όπου προεξείχαν τα οστά και δεν έφεραν κανένα στοιχείο εξωτερικά [...] Παρακείμενα του ανωτέρω χώρου υπήρχε δεύτερη αποθήκη, όπου αποθηκεύονταν σφραγισμένα μεταλλικά κυτία με ανθρώπινα οστά και είχαν χειρόγραφη σήμανση με το ονοματεπώνυμο του νεκρού και έναν αριθμό [...] Υποκείμενα του χώρου του πλυντηρίου των οστών υπήρχε αποθήκη, όπου αποθηκεύονταν μεταλλικά κυτία με ανθρώπινα οστά και έφεραν χειρόγραφη σήμανση με το ονοματεπώνυμο του νεκρού και έναν αριθμό, καθώς και δύο νάιλον ανοιχτοί σάκοι με οστά από πρόσφατη εκταφή και δεν έφεραν κανένα στοιχείο εξωτερικά».

Στις 23 Δεκέμβρη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Λάλος, παρουσία της αστυνομίας, διενεργεί κι αυτός αυτοψία, και ασκεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Παραμονή Χριστουγέννων ζητά εγγράφως να του γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των ατόμων, στα οποία αντιστοιχούσαν τα λείψανα, τις ημερομηνίες ταφής και εκταφής τους και αν αυτές έγιναν υπηρεσιακά.

Στις 29/12/2015 ο προϊστάμενος του κοιμητηρίου στέλνει κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν τα λείψανα, και τους χρόνους ταφής και εκταφής, κάνοντας λόγο για «αζήτητα οστά αυτεπάγγελτων εκταφών, λόγω μη ανταπόκρισης των συγγενών μετά το πέρας της τριετίας και πρακτικές πολλών ετών, προβλεπόμενες, νόμιμες και γνωστές στους εκάστοτε διοικούντες, που ήταν επίσης γνωστές και στον εντεταλμένο και καταγγέλλοντα... δημοτικό σύμβουλο».

Προφανώς...

«Είναι προφανές πως ο προϊστάμενος δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία μεταχείρισης των νεκρών, όπως αυτή περιγράφεται τόσο από τον νόμο, όσο και από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοιμητηρίου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος.

«Στο πλαίσιο του ελέγχου που ασκήσαμε βρέθηκαν τα εν λόγω λείψανα, πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κάθε κίνηση των υπαλλήλων, πόσο -δε- μάλλον όταν αυτή είναι παράνομη. Ωστόσο, μόλις ανακαλύψαμε την παρανομία αυτή, απευθυνθήκαμε άμεσα στη δικαιοσύνη.

»Εχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να μην υπάρχει καμία σκιά, η οποία να βαραίνει τη δημοτική αρχή. Στον δήμο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σκιές όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, πλην όμως οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις ουδέποτε ελέγχθησαν από τη δικαιοσύνη και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, γεγονός που δημιουργεί -αν μη τι άλλο- οσμή σκανδάλων και διαπλοκής.

»Αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι από το ξεκίνημα της θητείας της βάζει πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Φέραμε στο φως την υπόθεση διαφυγόντων εσόδων 1,5 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση του κυλικείου του νεκροταφείου και συνεχίζουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να "νοικοκυρευτεί" η κατάσταση, ώστε το νεκροταφείο μας να αποτελεί χώρο σεβασμού των νεκρών και όχι χώρο εκμετάλλευσης και παρανομίας, όπως πολλάκις έχει καταγγελθεί για διάφορα κοιμητήρια στη χώρα».

πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. θα τολμήσω να πω πως επειδή στο παρελθόν και εγώ είχα 2 συγγενείς στο συγκεκριμένο κοιμητήριο ,οι συγγενείς ενημερώνονταν αρκετό καιρό πριν για την ώρα και την ημέρα
    της εκταφής ώστε να παραβρίσκονται στο χώρο ! εν συνεχεία αφού πλυθούν παρουσία σου αποφασίζεις αν θα τα βάλεις σε οστεοφυλάκιο του οπίου τα κλειδιά και την φροντίδα φέρεις εσύ ή θα πεταχτούν στο χωνευτήρι παρουσία σου ! άρα θεωρώ ότι αφορά εκταφές οι οποίες οι συγγενείς δεν ενδιαφέρθηκαν ή δεν υπήρχαν οπότε τα οστα βρισκόντανε σε σακούλες πριν απορριφθούν στο χωνευτήρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή