.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ "ΜΠΛΟΚΑ" ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ Β. ΜΠΟΥΤΑ ΚΑΙ Κ.Κ.Ε.;


ΠΕΛΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Iskra: ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Τίποτα το ουσιαστικό δεν έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στους αγροτοσυνδικαλιστές από το μπλόκο της Νίκαιας με επικεφαλής τον Βαγγ. Μπούτα, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο Μαξίμου.  
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στην πράξη τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους του μπλόκου των Τεμπών.  

Η κυβέρνηση τηρεί απέναντι στον αγωνιζόμενο κόσμο της αγροτιάς πολιτική μνημονιακής αδιαλλαξίας, την οποία διανθίζει με δευτερεύουσες μικροπαραχωρήσεις, οι οποίες, όμως, δεν αλλάζουν το βασικό αντιαγροτικό της προσανατολισμό, παρά το γεγονός ότι και αυτές οι “μικροδιευθετήσεις” είναι πολύ αβέβαιο αν θα γίνουν δεκτές από τους “Θεσμούς”.
 
Η κυβέρνηση ποντάρει στην αποκλιμάκωση των αγροτικών αγώνων που μπορεί να προκύψει από τις ρωγμές οι οποίες μπορεί να προκύψουν ανάμεσά τους εξαιτίας των κυβερνητικών ελιγμών και παιχνιδιών αλλά και κυρίως από τις αγροτικές εργασίες που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν επείγοντα χαρακτήρα.  

Όλα τούτα, βεβαίως, ήταν αναμενόμενα. Αυτό που, όμως, προκαλεί απορίες και ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι κορυφές του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος επιδεικνύουν, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή του αγώνα, έντονες τάσεις αναδίπλωσης και οπισθοχώρησης.  

Ποικίλες απορίες ιδιαίτερα προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Βαγγ. Μπούτα, αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου.  

Ο Βαγγ. Μπούτας μίλησε, περίπου, ως οι αγώνες των αγροτών να έχουν ήδη λήξει, λέγοντας χαρακτηριστικά:  

Είμαστε κοντά 40 μέρες στον αγώνα, αυτός ο αγώνας αφήνει και παρακαταθήκη (!) και για τα αιτήματά μας και για το ίδιο το κίνημα (!)... Δεν είναι αγώνας μια και έξω... Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα...”.  

Και όμως ο Βαγγ. Μπούτας θα όφειλε να γνωρίζει ότι ειδικά αυτός ο αγροτικός αγώνας είναι αγώνας “μια και έξω”, διότι η μια είναι η νίκη και χωρίς τη νίκη υπάρχει μόνο το έξω από το χωράφι.  

Ερωτηθείς ο Βαγγ. Μπούτας αν θα παραμείνουν τα μπλόκα μέχρι να δουν το νομοσχέδιο παρέπεμψε την απάντηση στα μπλόκα (!), ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα εισηγηθεί ο ίδιος απέφυγε να δώσει μια αγωνιστική απάντηση, υπεκφεύγοντας άκομψα ότι “δεν λειτουργεί με βάση την προσωπική άποψη”, σε μια στιγμή που ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αγωνιστική ενθάρρυνση από τους ηγέτες του.  

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αναφορά του αγροτοσυνδικαλιστή κ. Γ. Τουρτούρα, ο οποίος, περίπου, έδωσε με έναν τρόπο εύσημα στην κυβέρνηση, λέγοντας:  

"Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα". Προσέθεσε μάλιστα ότι "η πρώτη κατοικία μας είναι διασφαλισμένη (!), αλλά για τα χωράφια μας το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιχειρηματικά δάνεια είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τους Θεσμούς".

Το μείζον θέμα για τις επόμενες μέρες θα είναι το τι θα γίνει με τα “μπλόκα” και τη συνέχιση των αγροτικών αγώνων.  

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι τώρα είναι η ώρα, που η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί και στριμώχνεται όλο και περισσότερο, να αντέξουν οι αγρότες και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αντί να τον ανακόψουν και να οπισθοχωρήσουν.  

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που, αν και τα κυβερνητικά αντιγροτικά μέτρα, έστω και τα απαραίτητα φτιασιδώματα, περάσουν, τότε δύσκολα θα υπάρξει για τους αγρότες δεύτερη αγωνιστική ευκαιρία, με τους σημερινούς αγώνες ως παρακαταθήκη.  

ΝΙΚΟΣ ΜΠΡΑΤΗΣ  

Στη συνέχεια η Iskra, προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:  


ΜΠΟΥΤΑΣ: ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ  

Περίπου 2,5 ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων της Νίκαιας.  

Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, ο Β. Μπούτας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κατά πόσο οι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι, λέγοντας ότι η συνέχιση ή μη του αγώνα θα αποφασιστεί στα μπλόκα.  

«Είμαστε κοντά 40 μέρες στον αγώνα, αυτός ο αγώνας αφήνει και παρακαταθήκη και για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας μια κι έξω, είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβεντιάζαν» σημείωσε.  

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αγρότες αναμένουν να δουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και παραμένουν σε ετοιμότητα.  

Χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα του αγώνα το ότι το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού πήγε πίσω, ενώ ήταν να κατατεθεί πριν από δύο μήνες.  

Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να δουν το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι επιτροπές αγώνα και της πανελλαδικής και το κάθε μπλόκο.  

Ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος είπε ότι «εμείς δεν λειτουργούμε με βάση την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, λειτουργούμε με βάση τη συζήτηση και συλλογικά, γιατί είμαστε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».  

Ανέφερε ότι απόψε και αύριο θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών.  

Σε άλλο ερώτημα, επισήμανε ότι «η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε».  

Είπε ακόμη ότι ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης των 12.000 που είναι είτε έχεις είτε δεν έχεις εισόδημα, είπε.  
«Ξεκαθάρισε» ότι «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας» και πως «αν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με τη στήριξη του 80% του λαού στα αιτήματα μας, αλλά και την συμμαχία και τον κοινό αγώνα που δώσαμε με τα άλλα λαϊκά στρώματα».  

Ως προς το ασφαλιστικό ζήτησαν να αποσυρθεί και έθεσαν τη δική τους πρόταση που είναι: «να παραμείνουν ως έχει τα χρήματα που πληρώνουμε, στα 60 για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες η σύνταξη, να καταργηθούν τα 67 χρόνια που πήγε πρίν από δυο χρόνια, να κατέβει στα 65, να υπάρξει δωρεάν ιατροφαραμακευτική περίθαλψη για όλους και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια που το 50% των αγροτών ειναι ανασφάλιστοι και με τον νόμο που ψηφίστηκε πρέπει να βγει ΚΥΑ για να γίνει αυτό.  

» Ζητήσαμε εκτός των 5 αιτήματων να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικία, και από παλιότερα χρόνια και με την χτεσινή απόφαση της ειααγγελίας του Αρείου Πάγου, να μη γίνουν αυτές οι χιλιάδες διώξεις, κι αυτό μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και στο παρελθόν».  

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι έγινε ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας εξήγησε στους εκπροσώπους ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζει ελάφρυνση του αθροίσματος φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου.  

Ο πρωθυπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη του κοινωνικού διαλόγου.  

Τέλος, ζήτησε από τους εκπροσώπους να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και να είναι διαρκής η επικοινωνία με την κυβέρνηση.  

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ: "ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ"  

"Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αν και υπάρχουν και δύο θετικά", επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες.  

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τουρτούρας αναφέρθηκε και στα θετικά της συνάντησης. "Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα", είπε. Προσέθεσε ότι "του ζητήσαμε να αποσύρει το ασφαλιστικό, το οποίο δυστυχώς παραμένει φοροεισπρακτικό", ενώ σημείωσε πως "η πρώτη κατοικία μας είναι διασφαλισμένη, αλλά για τα χωράφια μας το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιχειρηματικά δάνεια είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς".  

Στο κενό έπεσαν κατά τον κ. Τουρτούρα και οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού "ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός".  

Για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Τουρτούρας μας τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, αύριο νωρίς το μεσημέρι.  

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα, που παρέμεινε ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες, έκλεισε εκ νέου. Στο τελωνείο του Προμαχώνα βρίσκονται αγρότες και από τη Χαλκιδική και την Κρήτη.  


πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου