.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η ομιλία της Νανής Πολίτου* στη χτεσινή αντιφασιστική εκδήλωση της Ένωσης Γονέων

Καλησπέρα  σας και συγχαρητήρια στην Ενωση  Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για την εξαιρετική εκδήλωση που  διοργάνωσε.

Θέλω να σας μιλήσω για την  αντιμετώπιση του αποκρουστικού φαινόμενου του φασισμού και του ρατσισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, μέσα από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της πολιτιστικής Αντεπανάστασης.


Μια πολιτιστική “ιντιφάντα”, δηλαδή ένα πλατύ και μαχητικό κίνημα ιδεών και αξιών μέσα στην ίδια την κοινωνία. Ας θυμηθούμε ότι η λέξη “ιντιφάντα” είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει αντίσταση, η οποία έχει περάσει στο παγκόσμιο κινηματικό πολιτικό λεξιλόγιο μετά το 1988-90, όταν ο ηρωικός Παλαιστινιακός λαός ξεσηκώθηκε στα κατεχόμενα, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, χρησιμοποιώντας δράσεις πολιτικής ανυπακοής απέναντι στις δυνάμεις κατοχής.

Συχνά, από τον δημόσιο διάλογο απουσιάζει η αναφορά στο πολυδιάστατο της σημερινής κρίσης που ζει η Ευρώπη και η χώρα μας. Αναδεικνύονται μόνο οι οικονομικές και οι κοινωνικές όψεις και επιπτώσεις της. Αλλά ακόμα κι αυτές ταυτίζονται μόνο με τα Μνημόνια και τις τροϊκανές επιταγές και απαιτήσεις για τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» στον δημόσιο τομέα και ευρύτερα στις εργασιακές σχέσεις. Η ιδεολογική διάσταση περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Συχνά, επίσης, οι ευθύνες για την κρίση και τα δεινά του ελληνικού λαού αποδίδονται μονοδιάστατα στους ξένους, είτε πρόκειται για τους Ευρωπαίους γενικώς, είτε για τους Γερμανούς και την καγκελάριο Μέρκελ, είτε ακόμα και για τους Αμερικανούς. Έτσι, όμως, συσκοτίζονται οι ελληνικές αιτίες και ο ταξικός χαρακτήρας της κρίσης και των καταστροφικών πολιτικών που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό. Με τη λογική αυτή, εύκολα «γλιστράει» κανείς στο να θεωρεί μέρος κάποιας «διεθνούς συνωμοσίας κατά του ελληνισμού» την παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας, με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά.

Μια πολιτιστική “ιντιφάντα ” μπορεί να βασιστεί στις αντιφασιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού που δεν έχουν επαρκώς αξιοποιηθεί ως όπλο για την καταπολέμηση του σύγχρονου φασισμού και ρατσισμού. Στα αζήτητα έχουν μείνει επί χρόνια οι προτάσεις των οργανώσεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης να διδάσκεται στα σχολεία η ιστορία του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού.

Στο στόχαστρο μιας πολιτιστικής “Ιντιφάντα” πρέπει να βρεθεί και ο μιλιταρισμός ως πρακτική και ως ιδεολογία, που γοητεύει τους ναζί και προωθείται από αυτούς.

Βασική διάσταση μιας πολιτιστικής “Ιντιφάντα” πρέπει να είναι η προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης μέσα στην κοινωνία και ειδικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης, στη βάση αποφάσεων και προγραμμάτων της UNESCO.

Καλούμαστε, μεταξύ άλλων, να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μεγάλα αντιφασιστικά έργα της λογοτεχνίας και γενικότερα της τέχνης, να αξιοποιήσουμε και το διεθνές νομικό οπλοστάσιο στην κατεύθυνση αυτή, με αφετηρία την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948), τις αποφάσεις των Παγκόσμιων Διασκέψεων του ΟΗΕ κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και κάθε μορφής διακρίσεων με βάση το χρώμα, τη φυλή, το φύλο, την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ας θυμηθούμε δύο συνθήματα του ΟΗΕ: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», «Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», δικαιώματα πολιτικά και κοινωνικά.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε  αυτό τον πρωτόγονο εθνικισμό και την παρανοϊκή ξενοφοβία, καταθέτοντας προτάσεις κι όχι απλά καταγγέλλοντας, για αυτό λοιπόν η Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών καταθέτει για συζήτηση  τον  «Αντιρατσιστικό Χάρτη της Αυτοδιοίκησης» σαν όπλο για να δοθεί συστηματικά η μάχη κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, στη βάση πανανθρώπινων αξιών, όπως η αλληλεγγύη μας.

Τη πρωτοβουλία αυτή την  απευθύνουμε προς τους υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους των μεγάλων πόλεων και έχει δύο σκέλη: το πρώτο αφορά ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων συμπεριφοράς σχετικό με τους μετανάστες, μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν προεκλογικά όλες οι παρατάξεις.

Το δεύτερο, είναι η ανάληψη δεσμεύσεων στα προγράμματά τους για θετικές δράσεις στο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία από τη διαμόρφωση του Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη ρατσιστική κοινωνία που ξεκίνησε το ’97 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ’98 στην Ουτρέχτη.

Είναι πλέον αναγκαιότητα η εξάλειψη της ξενοφοβίας με κύριο μέτωπο στον αγώνα αυτό την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός βαθιά δημοκρατικός και πλησιέστερος στον πολίτη πρέπει να έχει αυτά τα ζητήματα ανάμεσα στις προτεραιότητές της.
.
*Νανή Πολίτου
Γραμματέας της Α.ΚΙ.ΠΟ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη "Δύναμη Πολιτών" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου