.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Γήπεδο ΑΕΚ: Τέλος η «Αγιά Σοφιά» Μελισσανίδη! Ζήτω η «Αγία της του Θεού Σοφίας» ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ – με συμμετοχή ελληνικού επιχειρηματικού όμιλου!



Εικόνα από το μέλλον της πόλης μας...


Δε μας έφτανε το χύμα, μας ήρθε και το τσουβαλάτο…



Άνευ αξίας η υπογραφή Σκουρλέτη στη ΜΠΕ του γήπεδου Μελισσανίδη



Κονσόρτσιουμ ευρωπαϊκών εταιριών και ενός μεγάλου ελληνικού όμιλου από το χώρο της διαπλοκής, έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση για ΔΩΡΕΑΝ κατασκευή του γήπεδου της ΑΕΚ μέσα σε 20 μήνες!

Αν δε ματαιώνεται το σχέδιο Μελισσανίδη, τουλάχιστον αποκτά ένα πανίσχυρο ανταγωνιστή, στην προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης του οικόπεδου της ΑΕΚ.

Η πρόταση έχει κατατεθεί σε υπουργείο του οικονομικού κύκλου, κι εκτός απροόπτου θα προχωρήσει με διαδικασία φαστ τρακ… Αυτός είναι και ο λόγος που ως σήμερα δεν έγινε οτιδήποτε σχετικό γνωστό. Ίσως μάλιστα να μπορεί κανείς μετά από αυτή την εξέλιξη, να ερμηνεύσει τι ήταν εκείνο που έκανε τον Πάνο Σκουρλέτη να δημιουργήσει προσκόμματα, και να καθυστερήσει μια υπογραφή που εδώ που τα λέμε θα την έβαζε. Να μη συνομοσιολογούμε όμως χωρίς στοιχεία, γιατί εδώ που τα λέμε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγει σε επιστήμη την απόλυτη υποταγή, μετά μια δήθεν σκληρή σύγκρουση…

Αν δεχτούμε όσα μας παρουσιάζονται, με το νέο χάι τεκ σχέδιο, δεν επεκτείνεται  το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΚ, μέσα στο άλσος.

Στεγάζονται όλα τα τμήματα της Ερασιτεχνικής.

Κατασκευάζεται ποδοσφαιρικό γήπεδο 47.527 θέσεων, που θα είναι το πρώτο πλήρως στεγασμένο στον κόσμο.

Δημιουργείται μια πόλη κάτω από την πόλη στην ευρύτερη έκταση του χώρου, που προβλέπεται να περιλαμβάνει 12.500 θέσεις στάθμευσης. Τρία επίπεδα στο οικόπεδο, όλος ο χώρος του τριγώνου της Αγίας Τριάδας, η Φωκών, ο χώρος του 1ου Γυμνάσιου και του 2ου Δημοτικού, και η Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, μετατρέπονται υπόγεια σε χώρους στάθμευσης, αλλά και μια από τις υπόγειες σήραγγες που θα συνδέουν το γήπεδο με την Εθνική οδό.

Για την ακρίβεια προβλέπονται έξοδοι – είσοδοι των υπόγειων δρόμων διπλής κατεύθυνσης με λωρίδα έκτακτης ανάγκης, που καταλήγουν στο γήπεδο:

-Στην εθνική οδό στο ύψος εισόδου - εξόδου της Αττικής οδού, με κατεύθυνση προς Λαμία.
-Στην εθνική οδό στο ύψος της αερογέφυρας στη Νέα Χαλκηδόνα με κατεύθυνση προς Πειραιά.
-Στη Μεταμόρφωση στο ύψος της Αττικής Οδού, προς αεροδρόμιο και Ελευσίνα.
-Στην Ηρακλείου στο ύψος της Ριζούπολης προς Αθήνα.
-Στην Ηρακλείου στο ύψος της Ελ Αλαμέιν προς Αγία Παρασκευή.
-Στη Δεκελείας – Αχαρνών στο ύψος του Δημαρχείου Νέας Χαλκηδόνας.
-Στην προέκταση της Φλαβιανών προς δυτικά προάστεια.

Τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από το γήπεδο, οι υπόγειες οδοί θα μετατρέπονται σε μονής κατεύθυνσης, αλλά πάντα για λόγους ασφαλείας θα μένει ελεύθερη η λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Όταν δεν υπάρχουν εκδηλώσεις στο χώρο του γήπεδου – εκκλησίας, οι δρόμοι θα εξυπηρετούν την υπερτοπική κυκλοφορία έναντι αντιτίμου. Οι επισκέπτες του γήπεδου και της εκκλησίας, θα μπορούν να παρκάρουν δωρεάν τα οχήματα τους, με την επίδειξη απόδειξης της επίσκεψης τους στο χώρο.

Μέρος χώρου στάθμευσης 5.000 τμ θα παραχωρηθεί για τα οχήματα του Δήμου. Ενώ οι πιστοποιημένα περίοικοι, θα έχουν την ευχέρεια αντί συμβολικού τιμήματος όπως γράφεται, να παρκάρουν κι αυτοί τα οχήματα τους.

Προβλέπονται πολύμορφες αθλητικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στους χώρους του γήπεδου - εκκλησίας.

Υπέργεια η όλη κατασκευή, θα είναι μόνο ένα πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας με τον περιβάλλοντα χώρο της, στις πραγματικές της διαστάσεις. Όλα τα υπόλοιπα θα βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Προβλέπεται να κατασκευαστεί πρώτα το ποδοσφαιρικό γήπεδο, και αυτό προβληματίζει αν θα ολοκληρωθούν όσα έχουν σχεδιαστεί. Στη συνέχεια θα αρχίσει να κτίζεται το αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, και ταυτόχρονα με τα πλέον σύγχρονα μέσα θα χτίζονται τα υπόγεια, και οι υπόγειες προσβάσεις στο γήπεδο.

Όπως είναι φυσικό η νέα Αγία Σοφία για λόγους κόστους και ταχύτητας, θα είναι ένα μεταλλικό κτίριο, επενδυμένο με σύγχρονα υλικά που θα μιμούνται εκείνα της αυθεντικής.

Δε χρειάζεται να πούμε τι πρόκειται να συμβεί με το κυκλοφοριακό, μέχρι, και αν τελικά δημιουργηθούν οι υπόγειες προσβάσεις.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει επίσης με το γεγονός ότι η πρόταση προβλέπει εκτός από το ναό, και την ανέγερση των τεσσάρων μιναρέδων που αργότερα πρόσθεσαν οι Οθωμανοί! Κι όλα αυτά στο κυνήγι του κέρδους, καθώς η θέα από τη θέση του μουεζίνη, όπως και τα πάντα στην κατασκευή θα είναι με εισιτήριο…

Στην ίδια λογική, ξενίζει που εξωτερικοί χώροι όπως ο τρούλος, θα διατίθενται για ηλιοθεραπεία και καφέ όταν δεν υπάρχει λειτουργία!

Η ομοιότητα στον τίτλο του έργου με εκείνη του σχεδίου Μελισσανίδη είναι εκπληκτική. Το κονσόρτσιουμ το ονομάζει «Κέντρο Θρησκευτικής Μικρασιατικής Μνήμης Αθλητισμού Πολιτισμού η Αγία της του Θεού Σοφίας». Στην ουσία εκτός από το Μικρασιατικής, αυτό που είναι σημαντικότερο είναι το «θρησκευτικής». Κι αυτό γιατί η όλη κατασκευή προβλέπεται να πάρει άδεια οικοδομής από τη Ναοδομία, καθώς υπέργεια θα υπάρχει μόνο το αντίγραφο της Εκκλησίας η οποία και θα λειτουργεί ως τέτοια!

Η ευκολία με αυτό το τέχνασμα να βγει άμεσα άδεια από τη Ναοδομία, και χωρίς περιοριστικούς όρους όμως, δεν αναιρεί τη δυνατότητα των κατοίκων και του κινήματος τους, να προσφύγουν στο ΣτΕ…

Το προβλεπόμενο κόστος του έργου όταν ολοκληρωθεί, φτάνει τα 18.457.000 ευρώ! Βεβαίως προβλέπει απίθανα πράγματα, όπως σήραγγες που θα συνδέουν υπόγεια το γήπεδο με εθνική, αττική οδό, Ηρακλείου κλπ, αλλά ακόμη και προσέλευση με βάρκες μέσω του ψυχαγωγικού πάρκου το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τον Κηφισό και τον Ποδονίφτη. Η κυκλοφορία θα γίνεται με φράγματα που θα ανυψώνουν τεχνητά τα νερά των ποταμών, και με ένα πρωτότυπο σύστημα που θα αξιοποιεί πλήρως τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Εκτεταμένη θα είναι η χρήση του συστήματος που χρησιμοποιείται ευρέως στις ακτές της Πορτογαλίας, για παραγωγή ενέργειας από κύματα και ρεύματα νερού. Αυτό θα αξιοποιείται και για τα υπόγεια νερά που διατρέχουν και σήμερα το οικόπεδο της ΑΕΚ, με ένα δαιδαλώδες δίκτυο που θα δημιουργηθεί. Στο τελευταίο επίπεδο θα υπάρχει μια τεράστια στέρνα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Το όλο έργο χαρακτηρίζεται πράσινο 100% και θα είναι εντελώς αυτάρκες σε ρεύμα και νερό. Μάλιστα τα βρόχινα νερά θα συγκεντρώνονται στα έγκατα του κτιρίου και θα χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου, εκτιμάται πως θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ρεύματος σε ιδιωτικούς παρόχους!

Σε σειρά επιπέδων θα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό, ακόμη και παιχνίδια όπως πχ «ο θησαυρός του πειρατή», θα πάω στη ζούγκλα, ποιος θα πλύνει το παπί κλπ. Αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα, αλλά αυτοί που το σχεδίασαν κάτι θα ξέρουν. Αυτά τα παιχνίδια μάλιστα περιλαμβάνονται στην κατηγορία λοιπές αθλητικές δραστηριότητες…

Στην εκκλησία θα υπάρχουν κέρινα ομοιώματα όπως του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου παπά που λειτούργησε, ενώ θα προβάλλονται διαδραστικές ταινίες και βιωματικές θεατρικές παραστάσεις, που θα μεταφέρουν στους θεατές την ατμόσφαιρα και γεγονότα της εποχής. Υποθέτουμε πως η Μιμή Ντενίση θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτά…

Η εκκλησία θα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29-5-1453 την άλωση της πόλης, με διάφορες εκδηλώσεις που θα προσελκύουν πιστούς από όλο τον κόσμο, καθώς οι εμπνευστές του σχεδίου οραματίζονται να αποτελέσει Μέκκα και Μεδίνα ταυτόχρονα του χριστιανισμού!

Προβλέπονται ακόμη γήπεδα για όλα τα αθλήματα της Ερασιτεχνικής, αίθουσες κατάλληλα διακοσμημένες για διαλογισμό, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο μεταβαλλόμενης έκτασης ως 10.000 άτομα.

Σε σειρά επιπέδων θα εκτείνεται ξενώνας ο οποίος εκτός από σουίτες, θα περιλαμβάνει ακόμη και κατακόμβες, για όσους θα ήθελαν να βιώσουν τις συνθήκες που έζησαν οι πρώτοι χριστιανοί.

Εξωτερικά στο επίπεδο της εκκλησίας, θα χτιστεί ακριβές αντίγραφο τμήματος τείχους που θα περιλαμβάνει την κερκόπορτα. Αυτή θα ανοίγει μια φορά το χρόνο στην επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, για την αναπαράσταση των γεγονότων. Προσωπικά θα πρότεινα από αυτή την πόρτα να περνάνε αυτοί που κάθε φορά θα αγοράζουν την ομάδα…

Είναι περιττό να πούμε πως η όλη κατασκευή, είναι ένας απέραντος εμπορικός χώρος, καθώς τα πάντα θα πουλιούνται. Στο πληροφοριακό δελτίο αναφέρεται αναλυτικά η προέλευση των εσόδων. Υπάρχουν λεπτομέρειες ακόμη και για τα κομποσκοίνια.

Στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, προβλέπεται όχι μόνο τα ποτάμια να έχουν βάρκες εποχής, αλλά και ψάρια που θα μπορεί κανείς να αλιεύει έναντι αντιτίμου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εμπνευστών του έργου, κατά τη φάση κατασκευής του, θα εργάζονται από 3.500 ως 12.000 εργαζόμενοι. Ενώ κατά τη φάση πλήρους λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του, 15.000 μόνιμα και πρόσκαιρα απασχολούμενο προσωπικό.

Η νεοσυσταθείσα για το σχεδιασμό του έργου εταιρία, σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, είναι ιταλική και θυγατρική του σχεδιαστικού οίκου Πινινφαρίνα. Λέγεται «Antemio Isidoro e figli».

Το έργο αρχικά θα προχωρήσει με τη μέθοδο ανοιχτού ορύγματος, και στη συνέχεια θα αναλάβουν ειδικά υβριδικά μηχανήματα της Κατέρπιλαρ που συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ. Η συγκεκριμένη εταιρία θέλει να μπει στην αγορά των μετροποντικών, και προφανώς θεωρεί ευκαιρία να δοκιμάσει στο πεδίο τα μηχανήματα της.

Στους επιστήμονες που συνέβαλλαν στο σχεδιασμό του έργου, συμμετέχουν επιστήμονες από τις δύο ομάδες, που γνωμοδότησαν για λογαριασμό του Δήμου.

Τα θυρανοίξια της εκκλησίας προβλέπεται να γίνουν στις 27-12-2017, με τη συμπλήρωση 1480 χρόνων από τα αντίστοιχα της αυθεντικής Αγίας Σοφίας που έγιναν το 537μΧ.

Η εταιρία προβλέπεται να εισάγει τις μετοχές της σε μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Για να αντιληφτεί κανείς τον όγκο δουλειάς που έχει προηγηθεί, όπως μας περιέγραψαν, οι εκτυπώσεις των υλικών που συνοδεύουν την πρόταση, έφτασαν με φορτηγάκι πάνω σε παλέτα, στο υπουργείο. Ενώ μαζί παραδόθηκαν 5 στικάκια για ηλεκτρονική μελέτη του υλικού.

Η «Αγιά Σοφιά» του Μελισσανίδη θα μοιάζει με χαμοκέλα μπροστά στο νέο φαραωνικό σχέδιο, τρίτο μετά εκείνο του Γρανίτσα, που κατατέθηκε. Δε χρειάζεται να πούμε, πως κι αυτό θα έχει την τύχη των δυο άλλων που προηγήθηκαν.

Κάτι από αυτά που μάλλον θα αποτελέσουν αγκάθια, είναι ότι το κονσόρτσιουμ ζητάει η εκμετάλλευση να είναι για 99 χρόνια έναντι των μόνο 49 που ζητάει ο Μελισσανίδης. Εδώ που τα λέμε άλλο είναι ένας αιώνας, άλλο μισός…

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να προηγηθούν, και φαίνεται πως αυτά θα ξεπεραστούν εύκολα. Ένα είναι τι θα πει η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Η πληροφορία είναι πως έχει κατατεθεί αίτηση στο Πρωτοδικείο για διορισμό διοίκησης, καθώς κρίνεται ότι υπάρχει επάρκεια στοιχείων, που πιστοποιούν την ανυπαρξία της παρούσας.

Το θέμα της κατασκευής εκκλησίας στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην Ερασιτεχνική για συγκεκριμένη χρήση, θεωρείται πως κι αυτό ξεπερνιέται εύκολα. Υπάρχουν επίσης υπερεπαρκή στοιχεία για τη μακρόχρονη μη αξιοποίηση του για το σκοπό που παραχωρήθηκε. Και ο αρμόδιος υπουργός μπορεί άνετα να ανακαλέσει την παραχώρηση, μέχρι να εγκατασταθεί νέα διοίκηση, και να επαναπαραχωρηθεί με νέους όρους που θα επιτρέπουν και την ανέγερση εκκλησίας του Σωματείου… Με τη μέθοδο αυτή υπολογίζουν να πάρουν οικοδομική άδεια από τη Ναοδομία περίπου αυθημερόν. Και λογικά αυτό δε θα γίνεται ούτε σε άγνοια, ούτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εκκλησίας.

2 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα πόσος πόνος!!!!Τρελαίνομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας τσουζει το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ??εκει θα υπαρχει παντα να τ'ακουτε κ να τρελαινεστε.ΜΟΝΟ ΑΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή