.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

“ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ” Ή ΕΚΛΟΓΕΣ;


ΣΠΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΙΔΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  

ΣΕ “ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ” ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΓΙΟΥΧΑΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους κύκλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο και ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται, σχεδόν, μετέωρος

Τόσο τα “σκληρά μέτρα” που συντονισμένα προωθεί το “κουαρτέτο” και δίνουν τη χαριστική βολή στα πλατιά λαϊκά στρώματα, όσο και τα κλειστά σύνορα για πρόσφυγες που αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα ο Αλ. Τσίπρας, ελπίζοντας ματαίως σε χαλάρωση των μνημονιακών πιέσεων, έχουν προκαλέσει τραγέλαφο στην κυβέρνηση και την έχουν μετατρέψει αρένα αντιθέσεων και αναμετρήσεων. 

Στελέχη που γνωρίζουν από μέσα τις κυβερνητικές εξελίξεις μας μεταφέρουν ότι στην κυβέρνηση κυριαρχεί ένα κλίμα “όλοι εναντίον όλων”, πλήρους αποδιοργάνωσης, παντελούς έλλειψης συντονισμού, σπασμωδικών ευκαιριακών κινήσεων, ανευθυνουπευθυνότητας, νευρικότητας και ατελείωτων διαφωνιών.
 
Ακόμα και βασικά κυβερνητικά στελέχη στο οικονομικό επιτελείο απειλούν με παραίτηση, αν και εφ' όσον γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται σε αρκετά προχωρημένο συντονισμό μεταξύ τους. 

Στο μεταξύ η αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα κεντρικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει φτάσει σε παροξυσμό. Πολύ περισσότερο, αφού οι βουλευτές και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γλυτώνουν τις αυθόρμητες αποδοκιμασίες της κοινωνίας, μόνο όταν δεν αναγνωρίζονται. Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας έλεγαν ότι η ζωή τους έχει καταντήσει μαρτύριο και εφιάλτης, αφού μετά δυσκολίας και με χίλιες προφυλάξεις μπορούν να πάνε σπίτια τους. Όσοι μπορούν!

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού είδε να καταλήγει σε φιάσκο ο ψιλοτσαμπουκάς και ο αντιπερισπασμός προς το ΔΝΤ, δέχθηκε τις επίμονες εισηγήσεις να φέρει, περίπου, προ τετελεσμένων, με τη ψήφιση νομ/δίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, το κουαρτέτο και να “πολιτικοποιήσει” την αδιέξοδη διαπραγμάτευση με ταξίδια και πολιτικές συναντήσεις στην Ευρώπη. Στόχος να καταλήξει η διαπραγμάτευση σε δέσμη μνημονιακών μέτρων με “υποφερτό” πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Οι συναντήσεις Τσίπρα στην Ευρώπη πρώτα απ' όλα με τον Ολάντ, δίνουν την εντύπωση απεγνωσμένων κινήσεων, αφού ο Ολάντ, καταποντισμένος στη γαλλική κοινή γνώμη και αντιμετωπίζοντας το φάσμα της συνεχιζόμενης εξέγερσης των εργαζομένων, έχει ελάχιστο κύρος και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο ανύπαρκτη, σχεδόν, δυνατότητα επιρροής στο δίπολο Γερμανίας-ΔΝΤ. Κύκλοι των Βρυξελλών έλεγαν ότι η συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ, μόνο τον τελευταίο εξυπηρετεί, ώστε περιδεής να δείχνει ότι ακόμα βρίσκονται κάποιοι στην ευρωζώνη, που δίνουν σημασία στο ρόλο του και δίνουν, αφελώς, αξία στη μεσολάβησή του.

Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν, όμως, ότι αυτή η τακτική, που θυμίζει έντονα καλοκαίρι 2015, εφ' όσον η κυβέρνηση δεν διαθέτει εναλλακτική λύση και δεν είναι διατεθειμένη να επιλέξει τον εναλλακτικό δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι απολύτως αδιέξοδη και θα πληρωθεί πανάκριβα όχι μόνο από την ίδια αλλά κυρίως από τον τόπο και τον ελληνικό λαό. 

Η επίκληση, επίσης, του προσφυγικού για την επιδίωξη ανταλλαγμάτων που θα αφορούν στη χαλάρωση των μνημονιακών μέτρων, μάλλον πρέπει να θεωρηθεί ατελέσφορη, αφού η κυβέρνηση και όλο το βρώμικο μνημονιακό μπλοκ, συναίνεσαν στα κλειστά σύνορα. Πυροβόλησαν όλοι μαζί τα πόδια της χώρας! 

Νέες και τώρα πολύ πιο επίμονες εισηγήσεις στον Τσίπρα αλλά και σκέψεις του ιδίου, μιλάνε για την ανάγκη να προχωρήσει τολμηρά και άμεσα η κυβέρνηση σε εκλογές, ζητώντας την έγκριση του ελληνικού λαού για μια σκληρή διαπραγμάτευση. 

Την ίδια ώρα κύκλοι της κυβέρνησης, που θεωρούν “τυχοδιωκτισμό” μια επανάληψη της τακτικής του “προδομένου” δημοψηφίσματος, εισηγούνται την απόπειρα σχηματισμού “οικουμενικής” κυβέρνησης, με τρίτο “τεχνοκρατικό πρόσωπο” στη θέση του πρωθυπουργού, κάτι για το οποίο συνηγορούν και τα κόμματα του “μεσαίου” χώρου και η οποία "οικουμενική" θα αναλάβει το βάρος να φέρει σε πέρας το βασικό μνημονιακό πακέτο. 

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα δύσκολα θα έχει μέλλον και ότι οι πολιτικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες.

Ιδιαίτερα υπογράμμιζαν πως η ριζοσπαστική Αριστερά θα πρέπει να μην αιφνιδιασθεί αλλά να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκλογές και για ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές παρεμβάσεις, που θα αλλάζουν το πολιτικό τοπίο. 

Πέραν από τις εκλογές, η Αριστερά, τόνιζαν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ίχνος άγονης εσωστρέφειας και να ρίξει το βάρος της στο κοινωνικό πεδίο, με τολμηρό άνοιγμα στο λαό, με την προβολή εναλλακτικού προγράμματος και κυρίως με την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ενωτικού εργατικού λαϊκού κινήματος αντάξιου των περιστάσεων.

Ν.Ζ.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου