.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Aκαδημία Πλάτωνος: Εξω οι καταστροφείς


Το βρήκαν το κόλπο οι πλιατσικολόγοι καπιταλιστές. Οταν βρίσκουν εμπόδια στα καταστροφικά τους σχέδια, πετάνε μια απειλή ότι «θα πάρουν τα λεφτά τους και θα φύγουν», ξέροντας ότι οι Τσιπροκαμμένοι θα τρέξουν να υλοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις τους. Η Eldorado το έκανε με επίσημη ανακοίνωση (αλλά δεν έφυγε!), η διαβόητη Blackrock το έκανε με διαρροή. Σκέφτεται λέει να φύγει, γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του Gardens Academy. Αμέσως ο Σταθάκης έτρεξε να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, καταλήγοντας: «Νομίζω ότι γρήγορα θα καταλήξει και αυτό θετικά»!

Πρόκειται για τη γνωστή αμαρτωλή ιστορία  στην Ακαδημία Πλάτωνος, που κρατάει πάνω από δέκα χρόνια. Ξεκίνησε επί ΝΔ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έλαχε να βάλει την τελική υπογραφή και σ' αυτό το ανοσιούργημα (αν τα καταφέρει).


Στις 9 του περασμένου Μάη, το ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του Δραγασάκη, «ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος». Σύμφωνα με τη γκεμπελίστικη γλώσσα των συριζαίων, «η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος». Σιγά μην τους νοιάζει ο αρχαιολογικός χώρος, βέβαια. Το ζουμί ακολουθούσε την πρόταση-φερετζέ: «Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της “Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume AE)“». Η οποία Artume AE θα… δεσμευτεί «για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών».

Σύμφωνα με τα μισόλογα του Σταθάκη, η εταιρία δε συμφωνεί με τους όρους του Μνημονίου, γι' αυτό και υπήρξε η καθυστέρηση. Τώρα που οι αδίστακτοι πλιατσικολόγοι του real estate πέταξαν τον εκβιασμό, που πατάει την κυβέρνηση στο πολιτικό μαλακό υπογάστριό της, οι απαιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές. Οι μόνες που δε γίνονται δεκτές είναι οι απαιτήσεις ενός ολόκληρου κινήματος που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή ενάντια στους καταστροφείς, στο οποίο μέχρι να γίνει κυβέρνηση συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι και στη Βουλή είχε πάει το θέμα).

H εταιρία απευθύνθηκε στον ίδιο τον Σαμαρά, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ελα, όμως, που ο Σαμαράς είχε δεμένα τα χέρια από απόφαση του ΣτΕ (77/19.3.2013), η οποία ναι μεν επέτρεπε να χτιστεί το Mall, όμως έβαζε περιορισμούς στο συντελεστή δόμησης και στο ύψος. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αμέσως τότε Ερώτηση στη Βουλή για τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75 του Δήμου Αθηναίων σε βάρος της προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και των δυνατοτήτων που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για την υπόθεση οικοδόμησης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στο χώρο του πρώην συγκροτήματος Μουζάκη (κατεδαφίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες παρά τον χαρακτήρα του ως νεότερο βιομηχανικό μνημείο) και την εξαίρεσή του από τους περιορισμούς δόμησης, που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Την ιδιοκτησία του χώρου και τη διαχείριση του έργου για την ανέγερση του σχεδιαζόμενου Mall έχει η, γνωστή από τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, αμερικάνικη πολυεθνική BlackRock μέσω της θυγατρικής της, ARTUME SA».

Αυτό που δεν κατάφερε ο Σαμαράς το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλη του 2016 εξανάγκασε το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει υπέρ της αύξησης του ύψους.  Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε αμέσως αυτή την απόφαση: «Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου Mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Οπως και η “εμπορική χρήση“ του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens)». Τώρα, ο Σταθάκης ετοιμάζεται να ικανοποιήσει και άλλες ιταμές απαιτήσεις του αμερικάνικου fund. Γι' αυτό και πρέπει να στηριχτεί με όλα τα μέσα ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Να ξεκουμπιστεί και η Blackrock και το φαραωνικό «Academy Gardens» που θέλει να φτιάξει (αν το φτιάξει και δεν πουλήσει την έκταση μαζί με την άδεια), καταπώς το συνηθίζουν αυτοί οι σπεκουλάντες.



KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 14 ΟΚΤΩΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου