.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

«Μπορείς να δεις τον εαυτό σου, μέσα από μένα;»

Οι έφηβοι της Σάμου στέλνουν το δικό τους αντιρατσιστικό μήνυμα με το βίντεο που έφτιαξαν για το 1ο School Street Art Festival Τέχνης και Αποδοχής
Μαργαρίτα Ικαρίου
Δεκαεξάχρονα παιδιά. Έφηβοι στην ακριτική Σάμο, όπου το προσφυγικό έχει γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και όξυνσης νεορατσιστικών εκφάνσεων που ανατροφοδοτούνται έντεχνα από θιασώτες του παρελθόντος.

Τα παδιά της Σάμου έρχονται με ένα οπτικοποιημένο σποτάκι να μας διδάξουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα, η οποία μπορεί να αποτελέσει ίσως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για ένα κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά.


Πρωταγωνιστές:

Άλεξ Χένσον, με πατέρα αγγλικής καταγωγής ο οποίος όμως γεννήθηκε στην Κένυα.

Αλέξανδρος Αζίζ, με καταγωγή από Μπαγκλαντές και τους γονείς του να έχουν έρθει ως οικονομικοί μετανάστες στη Σάμο πριν από 17 περίπου χρόνια.

Γραμματική Σαπουνά, ένα κορίτσι από τη Σάμο.

Συστήνονται σε αγγλικά, διάλεκτο «Μπενγκάλι» και ελληνικά. Ρωτούν αμέσως μετά στον καθρέφτη της κοινωνίας μας: «Μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα από εμένα;» Για να πάρουν την επιβεβαίωση από όλη τη μαθητική κοινότητα: «Ναι, μπορώ να δω τον εαυτό μου μέσα από εσένα!»

       

Ένα μοναδικό μάθημα ανθρωπιάς, σε σκηνοθεσία, σενάριο και υλοποίηση από τα ίδια τα παιδιά. Η αρχική ιδέα, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Στρατή Βασίλενα, Αλίκης Μαμουλή και Ανδρονίκης Σακελαρίου, έγινε πράξη, εικόνα, συμμετοχή στη διαμόρφωση υγιών συνθηκών συνύπαρξης των ανθρώπων.

Τα γυρίσματα και την επεξεργασία των βίντεο έκανε η μαθήτρια Κατερίνα Σεϊρλή.

Στο φόντο, μια μικρή ξενοφοβική τάση έντεχνα διοχετευμένη ώστε να προκαλεί το «κοινό αίσθημα» και να το παροδηγεί. Μα για τη σαμιώτικη κοινωνία -που μαζί με τα λοιπά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει δεχθεί δυσανάλογο αριθμητικά όγκο προσφυγικών ροών- τα παιδιά της είναι ο ελπιδοφόρος εαυτός της, η ανάσα της, η ένδειξη πως ζει και αντιστέκεται στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και τα παιδιά της Β’ Λυκείου κατάφεραν σε λιγότερο από ένα λεπτό να αποτυπώσουν τι νιώθουν τα ίδια για τους πρόσφυγες όπου γης, αλλά και να μας διδάξουν να είμαστε άνθρωποι.

Με το σποτάκι αυτό, η Β΄τάξη του Πυθαγορείου Λυκείου Σάμου θα πάρει μέρος, στις 7 Οκτώβρη, στο 1ο School Street Art Festival Τέχνης και Αποδοχής που διοργανώνεται στον πεζόδρομο της Ερμού, στην Αθήνα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον σύλλογο εκπαιδευτικών καλλιτεχνών: ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ σε επιμέλεια της Ελένης Καραγιάννη και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, το Συνήγορο του Πολίτη/Παιδιού και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Συμμετέχουν σχολεία αλλά και 50 οργανώσεις, συλλογικότητες, φορείς και καλλιτέχνες.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου