.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ρωσικό επιχειρηματικό καπέλο στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας

Αποστολή της νεολαίας Κομμμουνιστική Απλευθέρωση στο Σότσι της Ρωσίας

Αντιιμπεριαλιστικές και κομμουνιστικές νεολαίες έσπασαν τις απαγορεύσεις

Μια μεγάλη, όσο και ιδιαίτερα αντιφατική, συνάντηση έλαβε χώρα στο Σότσι της Ρωσίας. Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, το οποίο διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), ήταν το 19ο στην ιστορία και κατάφερε να συμπυκνώσει όλες τις αντιφάσεις που κουβαλούν σήμερα τα πάλαι ποτέ κομμουνιστικά κόμματα. Περίπου 25.000 νέες και νέοι, από 170 και πλέον χώρες του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στο χώρο για να ανταλλάξουν εμπειρίες γύρω από τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες αλλά και την ανάγκη παγκόσμιου συντονισμού των αγώνων τους.

Παράλληλα, όμως, εξελισσόταν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα βασισμένο στην ατζέντα του Ρωσικού Κράτους. Διπλωματικές συναντήσεις, συζητήσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις start up επιχειρήσεις, οικονομικά meeting βαφτίστηκαν «παράλληλες» δράσεις. Στα πάνελ συζήτησης μπορούσες να συναντήσεις κάποιον αγωνιστή που όταν γυρίσει στη χώρα του δεν ξέρει αν θα μπει φυλακή ή θα είναι ελεύθερος, ενώ στη διπλανή καρέκλα μπορεί να μιλούσε κάποιο στέλεχος κομμάτων που συγκυβερνούν καπιταλιστικές χώρες αλλά είχαν κάποτε αναφορές στη Σοβιετική Ένωση.


Η συγκεκριμένη αντίθεση διαπερνούσε και τη διαφορετική εξέλιξη των κομμάτων μέσα στις σύγχρονες πρωτότυπες ιστορικές συνθήκες. Έτσι, από τη μία, στην προεδρία της ΠΟΔΝ βρίσκεται η νεολαία του μνημονιακού ΑΚΕΛ. ενώ, από την άλλη, συμμετείχαν και παρέμβαιναν κόμματα με τις ίδιες αναφορές, που ακολουθούν δρόμους επαναστατικής αναζήτησης.

Για παράδειγμα, σημαντική ήταν η παρέμβαση κομμάτων από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, όπως ο Λίβανος και η Παλαιστίνη. Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τα ζητήματα του κοινού αγώνα ενάντια στην πολεμική μηχανή και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι συζητήσεις με κόμματα του Μεξικού, που μετέφεραν την εικόνα από τα βουνά της Τσιάπας μέχρι τους εργατικούς αγώνες στην πόλη του Μεξικού. Μάλιστα, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ζωντανή μεταφορά των εμπειριών από φοιτητικές οργανώσεις της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, οι οποίες παρουσίασαν την πλούσια δράση τους ενάντια στις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Έτσι, το φεστιβάλ προσέφερε τη δυνατότητα ώσμωσης ανάμεσα σε εργατικές και φοιτητικές συλλογικότητες αλλά και κόμματα που έχουν εμπλοκή σε σημαντικούς κοινωνικούς αγώνες και αναζητούν δρόμους συγκρότησης για τον Διεθνισμό του 21ου αιώνα.

Από την άλλη όμως, οι πολιτικές συζητήσεις έμοιαζαν να βρίσκονται στο περιθώριο της διοργάνωσης και η ηγεσία της ΠΟΔΝ φέρει τεράστια ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή εικόνα. Σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια όλες οι μεθοδεύσεις που έγιναν, για να αποκλειστούν συμμετοχές, με την ΠΟΔΝ –και σε αυτό το σημείο– να αποδέχεται τις επιλογές του Ρωσικού κράτους. Εκτός αυτών, χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η ηγεσία της ΠΟΔΝ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Πούτιν και δεν είχε πρόβλημα να αναλάβει τη διοργάνωση σε ένα φεστιβάλ που χρηματοδοτήθηκε από το Ρώσικο κράτος και διαφημίζονταν παντού τράπεζες, ήταν η ίδια η ΠΟΔΝ που αντέδρασε σε τοποθετήσεις των μελών της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ουσιαστικά τις απαγόρευσε. Συγκεκριμένα, όταν μέλη της νΚΑ επιχείρησαν να τοποθετηθούν σε διεθνή εκδήλωση, στελέχη της ΚΝΕ διέκοψαν την τοποθέτηση και ζήτησαν να μπορούν να τοποθετούνται μονάχα μέλη της Ελληνικής αποστολής και όχι ανεξάρτητοι συμμετέχοντες. Δηλαδή μονάχα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Διότι, ο μόνος τρόπος να συμμετάσχει κανείς με την αποστολή της ΠΟΔΝ ήταν να καλεστεί Εθνική προπαρασκευαστική επιτροπή. Κάτι που η ΚΝΕ δεν έκανε ποτέ. Αντιθέτως, η ΚΝΕ λίγες μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ ανακοίνωσε (από το Ριζοσπάστη) ότι συγκροτήθηκε προπαρασκευαστική επιτροπή με μέλη την ΚΝΕ, το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ κλπ. Επομένως, με βάση την εξέλιξη αυτή, εάν κάποιος αγωνιστής από την Ελλάδα δεν ήταν στην ΚΝΕ, το ΜΑΣ ή το ΠΑΜΕ, στερείτο του δικαιώματος να μιλήσει σε οποιαδήποτε εκδήλωση με πολιτικό περιεχόμενο.

Επίσης, η ρωσική αστυνομία που κατέκλυζε το χώρο ανέλαβε να διασφαλίσει με κάθε μέσο τον επιχειρηματικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Από τον έλεγχο του περιεχομένου πολιτικών εντύπων και βιβλίων και την απαγόρευση υλικών …έως και συλλήψεις και απαγορεύσεις εισόδου στο Φεστιβάλ. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση που προσπάθησαν να απαγορεύσουν ιστορικό βιβλίο του …Χόμπσμπαουμ, το οποίο διάβαζε μέλος της νΚΑ.
 
Ποιος θα περίμενε πως 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, θα μπορούσε το φεστιβάλ να έχει πάρει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι αντιπρόσωποι από την Παλαιστίνη, όταν είδαν πως στη διοργάνωση είχε καλεστεί η νεολαία του κόμματος που κυβερνά το Ισραήλ, το κράτος-δολοφόνο της Μέσης Ανατολής, δηλαδή του Λικούντ. Αμέσως αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους μποϊκοτάροντας την τελετή έναρξης. Σαν να μην έφτανε αυτό, μεταξύ των σημαιών των χωρών που συμμετείχαν, οι διοργανωτές «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν τη σημαία της Παλαιστίνης. Μάλιστα, η αστυνομία της Ρωσίας δεν δίστασε να συλλάβει και να αποπέμψει από το φεστιβάλ μια Λιβανέζα κομμουνίστρια που επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία του Ισραήλ.

Αυτή η οργή ενάντια στις επιλογές των διοργανωτών εκφράστηκε και με δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παλαιστινιακής αντίστασης και δυνάμεων της αντιιμπεριαλιστικής πάλης από τη Μ. Ανατολή, όπου συμμετείχε και η αποστολή της νΚΑ.

Η περίπτωση αυτή συμπυκνώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τον εκφυλισμό στον οποίο μπορεί να οδηγηθούν κάποιες οργανώσεις, αλλά από την άλλη αναδεικνύει και τις δημιουργικές δυνατότητες που ανοίγουν



Επιχείρησαν απαγόρευση εισόδου στη νΚΑ!

Με μια οξύτατη ανακοίνωση, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση προχώρησε σε καταγγελία των διοργανωτών, της ηγεσίας της ΠΟΔΝ και των ρωσικών αρχών «που μετατρέπουν ένα πολιτικό φεστιβάλ νεολαίας με αντιιμπεριαλιστικά, δημοκρατικά και αντιπολεμικά χαρακτηριστικά σε μια αυταρχική γιορτή του Ρωσικού Κράτους, των επιχειρήσεων και αποθέωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρόκληση αποτελεί η πρόσκληση που έχει απευθύνει η Ρώσικη πλευρά για συμμετοχή δεξιών και ακροδεξιών οργανώσεων, όπως η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος του Ισραήλ (Likud), Τούρκοι εθνικιστές του κόμματος του Ερντογάν κ.α.».

Αμέτρητες είναι πλέον οι καταγγελίες, από μια σειρά χώρες, για αποστολές που εκπροσωπούν είτε μαζικούς φορείς, είτε κόμματα είτε οργανώσεις και τους έχουν αρνηθεί να έχουν χώρο έκφρασης και διακίνησης των ιδεών τους και των πολιτικών τους θέσεων μέσα στο φεστιβάλ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το πρωί της Τετάρτης 18/10, οι ρωσικές αρχές με πολυμελή ομάδα αστυνομικών αποπειράθηκαν να απαγορεύσουν στη νΚΑ να περάσει τα κείμενα και τις αφίσες της στον χώρο του φεστιβάλ, ενώ επιχείρησαν να ελέγξουν το περιεχόμενό τους. Μετά την παρέμβαση ολόκληρης της αποστολής η αστυνομία υποχώρησε και η αποστολή προχώρησε κανονικά με τα υλικά της. Στη συνέχεια, όμως, ο πολιτικός χώρος που μέχρι την προηγούμενη μέρα αξιοποιούσε η αποστολή της νΚΑ, βρέθηκε βανδαλισμένος, με το τραπέζι σπασμένο και τη σημαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξηλωμένη. Έπειτα από την έντονη διαμαρτυρία προς τους αρμόδιους της διοργάνωσης, απαιτήσαμε να αποκατασταθεί ο χώρος μας και η απάντηση που λάβαμε είναι πως κάθε χώρα δικαιούται μόνο έναν! Για μας είναι προφανές πως αυτά αποτελούν προφάσεις, καθώς στο χώρο υπάρχουν εκατοντάδες τραπέζια πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενώ τελικά “βρέθηκε” χώρος για ΜΚΟ και επιχειρήσεις». Την Τετάρτη, επίσης, έγινε σύλληψη και απαγόρευση εισόδου σε Αυστριακούς αριστερούς αγωνιστές εξαιτίας της κατοχής υλικών που περιλάμβαναν το σλόγκαν «eat the rich»!

Σε καταγγελία πως δεν επετράπη αρχικά η είσοδος στο χώρο του φεστιβάλ σε μέλη της ΚΝΕ, επειδή είχαν φυλλάδια με ανεπιθύμητο περιεχόμενο και το σφυροδρέπανο, προχώρησε ο Ριζοσπάστης.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούνται, όμως, καθώς η ΚΝΕ είναι στο γραφείο της ΠΟΔΝ, με πρόεδρο την «αδελφή οργάνωση» της ΕΔΟΝ.

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου