Μια ακόμα προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης του εκλογικού σώματος,
κατά την προσφιλή του συνήθεια, επιχείρησε πριν λίγο (Κυριακή, 21/12,
ώρα 14.00) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Εμφανίστηκε δήθεν ενωτικός και δήθεν συναινετικός, κι έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, ελπίζοντας να πείσει κάποιους αφελείς.
Το μήνυμα της συναίνεσης και της ενότητας σε κρίσιμες για τον τόπο περιόδους είναι ίσως η καλύτερη συνταγή. Αλλά έχει μεγάλη, τεράστια σημασία ποιος το απευθύνει και με ποια εχέγγυα. Ο κ. Σαμαράς είναι ο πλέον ακατάλληλος να απευθύνει τέτοια μηνύματα, γι αυτό κι αυτή του η προσπάθεια έπεσε ήδη στο κενό.
Πρώτον, είναι πραγματικά αστείο να απευθύνει εκκλήσεις συναίνεσης και ενότητας, ο πολιτικός που κατακερμάτισε την παράταξή του σε απειράριθμα κομματίδια και παγίωσε τη διαίρεση στην κοινωνία ανάμεσα στους ολίγους, διαπλεκόμενους, εκλεκτούς του που συνεχίζουν να επωφελούνται από τις σχέσεις τους με την εξουσία, έναντι των πολλών, εντίμως εργαζομένων πολιτών που δεν έχουν καμία προοπτική, είναι άνεργοι και χρωστάνε παντού, καθώς η πολιτική των κυβερνήσεων Σαμαρά επιβαρύνει συνεχώς, οριζοντίως και αδιακρίτως εκατομμύρια Ελλήνων. Σε αυτή την πολιτική ζητεί συναινέσεις ο κ. Σαμαράς. Και το χειρότερο; Ελπίζει ότι θα βρει!
Δεύτερον, για ενότητα του λαού σε ποια πολιτική κάνει λόγο ο πρωθυπουργός; Η κυβέρνησή του έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο βοηθείας στον κόσμο, εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και κατάφερε όχι μόνο η χώρα μας να παραμένει και σήμερα η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και μέσα σε δυο ώρες αυτός ο ίδιος να την επαναφέρει στο χείλος του γκρεμού. Με την ίδια πολιτική θρασύτητα που βάπτισε τα αδιέξοδα και την απελπισία του κόσμου σε success story, με την ίδια θρασύτητα καλεί σε συναίνεση σήμερα τους πολιτικούς του αντιπάλους, τη στιγμή που τους επιτίθεται. Αυτό θα πει απελπισία!
Φυσικά, η πρότασή του για εκλογές εντός του 2015 συνιστά μια ακόμα πτυχή της επιχείρησης εξαπάτησης του λαού. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε ορκιστεί με δεδομένο ότι θα διαρκούσε τρεις μήνες, κι διήρκεσε έξι. Πάντα βρίσκει κανείς μια πρόφαση, μια δικαιολογία για να παρατείνει το βίο μιας κυβέρνησης. Εκλογές στο τέλος του 2015, που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Σαμαράς, σημαίνει εκλογές έξι μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας. Μια μικρή παράταση να δώσει, επικαλούμενος ένα λεπτό πολιτικό ή οικονομικό ζήτημα, κι ο Δεκέμβριος του 2015, γίνεται Μάρτιος ή Απρίλιος του 2016. Δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.
Το ζήτημα δεν είναι ότι ο κ. Σαμαράς τάζει πράγματα που μπορεί αύριο με τη γνωστή του άνεση να αναιρέσει. Το ζήτημα επίσης δεν είναι ότι νομίζει ότι μπορεί να πείσει κάποιους. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα, που κτίζεται με τον κόπο και τον ιδρώτα όλων των πολιτών της, έχει στη θέση του πρωθυπουργού έναν άνθρωπο ο οποίος αντί μιας στοιχειωδώς σοβαρής πολιτικής πρότασης, καταφεύγει σε τέτοια, ξεπερασμένα και τζογαδόρικα τεχνάσματα, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία.
Ο κ. Σαμαράς κλείνει οριστικά τον πολιτικό του κύκλο σε μερικές εβδομάδες. Θα μπορούσε, όπως άλλοι, να τον κλείσει με αξιοπρέπεια. Επιλέγει να τον κλείσει με το θόρυβο που κάνει ο τζογαδόρος που έμεινε ταπί. Αποδεικνύει έτσι ότι είναι η κλασική περίπτωση πολιτικού, ο οποίος πάνω από το εθνικό, θέτει το προσωπικό του συμφέρον. Η Ιστορία καταγράφει...
Έχω μια απορία κ. Καμπούρη. Όλα αυτά θα τα έγραφε ο νέος δεξιός συνεργάτης σας (ο προηγούμενος ήταν ο επίσης δεξιός Λιόσης όπου είχατε μόνιμη στήλη στην εφμερίδα του) αν τον είχε τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο νομό Ηλείας; Δεν περιμένω φυσικά να απαντήσετε εσείς για λογαριασμό του κ. Σεϊτανίδη. Απλώς επισημαίνω ότι κάποιες φορές δεν έχει και τόση σημασία το τι γράφει κάποιος αλλά ποιά είναι τα κίνητρά του για να "ανεβάσει" ή να "θάψει" κάποιον. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στη μικρή μας πόλη όλοι γνωριζόμαστε καλά. Πολύ καλά. Περισσότερο απ' όσο φανταζόμαστε ίσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Τρολέων Αντιόχειε, έχω κι εγώ απορίες.
ΔιαγραφήΌλα αυτά που καλώς γράψατε, θα τα γράφατε επώνυμα; Γιατί όπως σωστά επισημαίνετε, «Δυστυχώς ή ευτυχώς, στη μικρή μας πόλη όλοι γνωριζόμαστε καλά. Πολύ καλά. Περισσότερο απ' όσο φανταζόμαστε ίσως.»
Καλώς επισημαίνετε πως έγραφα στην εφημερίδα του δεξιού Λιόση, αλλά επειδή καλά γνωριζόμαστε, παραλείπετε να αναφερθείτε και στην αντίστοιχη που είχα στου αριστερού Σ. Κόντου. Όπως παραλείπετε να αναφέρετε ότι την περίοδο που έγραφα στο δεξιό Λιόση, για κάποιον που ήθελε να γράφει δημόσια, η εναλλακτική ήταν ο μακαρίτης Γιώργος Κακάτσος. Και βεβαίως δεν υπήρχαν μπλογκ για να μπορείτε να γράφετε ανώνυμα, χωρίς το φόβο να πάρετε την απάντηση που αντιστοιχεί στις δικές σας επιλογές… Κι έτσι οι απόψεις σας να αποκτήσουν το βάρος ή την ελαφρότητα που τους αναλογεί, και τις οποίες επαναλαμβάνω καλώς δημοσιοποιήσατε.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι ο Διαμαντής Σεϊτανίδης, είναι ο μόνος μέχρι στιγμής που προχώρησε στο συγκεκριμένο εγχείρημα της τοπικής τηλεόρασης. Μου πρότεινε να κάνω την εκπομπή που βλέπετε. Δέχτηκα αφού δεν μου έθεσε οποιοδήποτε όρο ή περιορισμό.
Θα ήθελα επίσης να επανέρθετε και να μου υποδείξετε ποιος άλλος εκτός από μένα, διατηρεί έντυπο ή ηλεκτρονικό ενημερωτικό μέσο στην πόλη μας, και είναι αριστερός.
Στο θέμα που θέτετε για το Διαμαντή Σεϊτανίδη. Κι εγώ πιστεύω πως αν είχε τοποθετηθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δε θα έλεγε τα ίδια. Αλλά δεν υπογράφω τι θα έλεγε… Η καθόλου καλοπροαίρετη επισήμανση σας, ενώ με πρώτη ματιά είναι σωστή, με δεύτερη μπορεί να μην είναι και τόσο. Αγνοείτε δηλαδή τον παράγοντα εμπειρία. Αλλοίμονο σε εκείνους που δε μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, ή δε μεταβάλλουν άποψη ακόμη κι όταν σπάνε τα μούτρα τους επανειλημμένα. Στο βάθος θα διαπιστώσετε κι εσείς, ότι δε θα γράφατε τα ίδια αν ο Διαμαντής έγραφε διαφορετικά για το Σαμαρά και τη ΝΔ. Ή δε θα γράφατε τα ίδια π.χ. πριν 5 ή και λιγότερα χρόνια.
Με τη σειρά μου λοιπόν επαναλαμβάνω αυτούσια ακόμη μια φράση σας, «Απλώς επισημαίνω ότι κάποιες φορές δεν έχει και τόση σημασία το τι γράφει κάποιος αλλά ποιά είναι τα κίνητρά του για να "ανεβάσει" ή να "θάψει" κάποιον.»
Σκεφτείτε τώρα ποια είναι η δική σας δυσκολία, η οποία δε σας επιτρέπει να γράψετε τα ίδια με ονοματεπώνυμο… και αναλογιστείτε ποια βαρύτητα μπορεί να έχει ο ανώνυμος λόγος. Το κυριότερο, ποιο είναι το κίνητρο για να «θάψει» κάποιον…
Αγαπητέ μου, φυσικά και θα τα έγραφα επώνυμα, αν είχα κι εγώ την ασφάλεια του συνταξιούχου που μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει θα την πάρει τη συνταξούλα του, όπως εσείς. Προς το παρόν (ποιός ξέρει άραγε για πόσο ακόμα) είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα σε τοπική επιχείρηση και δεν θέλω να στοχοποιηθώ, αν δεν σας πειράζει. Εσείς ακόμη και ως εργαζόμενος -αν δεν απατώμαι- ήσασταν από εκείνη τη γενιά που απολάμβανε τη μονιμότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει) και με γνωστικό αντικείμενο που δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση με παροχή οποιασδήποτε εργασίας σε ΟΤΑ. Αν δεν κάνω λάθος. Εκτός αν ο δήμος Φιλαδέλφειας έχει αεροδρόμιο και δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ή διατηρεί αεροσκάφος στο στόλο οχημάτων του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χωράει ουδεμία σύγκριση μεταξύ της εφημερίδας «Απόψεις» του κ. Σταύρου Κόντου, που ήταν ένα καθαρόαιμο παραταξιακό όργανο, με την «Αναζήτηση», το «Επιτέλους» και την «Αλήθεια», που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και στηρίζουν όπου έχουν συμφέροντα.
Το αν είστε ή αν δηλώνετε αριστερός ή δεξιός είναι δικό σας θέμα το οποίο δεν μ' ενδιαφέρει αφού είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Βεβαίως, στη ζωή γενικότερα δεν έχει και τόση σημασία τι δηλώνουμε αλλά τι μας αναγνωρίζουν οι άλλοι. Η κάθοδός σας με την Ανταρσία και η παράλληλη στήριξη που παρείχατε προεκλογικά στο "Ζούμε μαζί" είναι λίγο παράδοξη πάντως. Δεν νομίζετε; Εκτός αν ο κ. Μίμης Ζησιμάτος ή η Κα Νικολοπούλου είναι ναρίτες και δεν το ξέρω.
Το γεγονός ότι ο κ. Σεϊτανίδης, όπως λέτε, δεν σας έθεσε όρους ή περιορισμούς για να βγείτε στο γυαλί, αναμφίβολα τον τιμά και δείχνει άνθρωπο δημοκρατικών πεποιθήσεων στην ουσία και όχι στα λόγια. Ωστόσο δεν παίρνω φυσικά τίποτα πίσω απ' όσα έγραψα για το τί θα έγραφε αν ήταν στις λίστες της ΝΔ στο νομό Ηλείας.
Όσον αφορά την υπόδειξη που μου ζητάτε, θεωρώ επιεικώς απρέπεια από μέρους σας να μην θεωρείτε αριστερό ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής τον «Κόσμο της Νέας Φιλαδέλφειας», το «tvifi» και ίσως και το «Χαμπέρι» από τον έντυπο και πολύ εγωιστική την άποψη ότι είστε το μόνο αριστερό μέσο της πόλης.
Επειδή μιλάμε πολιτικά και μιας και είστε ή δηλώνετε αριστερός (κάτι το οποίο εσείς ξέρετε αν ισχύει ή όχι και όσοι σας ψήφισαν για την περιφέρεια με την Ανταρσία), μου αρκεί που θεωρείτε την επισήμανσή μου σωστή. Το αν την θεωρείτε καλοπροαίρετη ή όχι δεν με πολυαπασχολεί γιατί ψυχογραφήματα κάνουν συνήθως οι απολιτίκ και οι μη έχοντες κανένα πολιτικό υπόβαθρο και μάλλον αδικείτε τη δημόσια εικόνα σας με αυτή την επισήμανση.
Μου αρέσει ομολογώ το γεγονός ότι χρησιμοποιήσατε αυτούσια την φράση μου για να στηρίξετε τα όποια επιχειρήματά σας. Δεν μου αρέσει ωστόσο ότι την διαβάσατε επιδερμικά και δεν δώσατε σημασία στη λέξη κλειδί που είναι το "κάποιες φορές". Δηλαδή όχι πάντα.
Τέλος, μιας και επανέρχεστε στο θέμα της ανωνυμίας, είναι δικαίωμά μου να γράφω ανώνυμα ή επώνυμα. Πολύ δε μάλιστα πριν την ύπαρξη ηλεκτρονικών μέσων, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στήλες με ψευδώνυμα στον έντυπο τύπο. Κάποιες μάλιστα αφήσαν εποχή. Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι ψώνια, χωρίς φυσικά να υπαινίσσομαι ότι όσοι επιλέγουν την επωνυμία είναι απαραιτήτως.
Όπως και να 'χει, εδώ είμαστε και θα τα λέμε, όσο τουλάχιστον έχετε την δυνατότητα σχολιασμού. Αφού ωστόσο σας ενοχλεί η ανωνυμία, γιατί δεν βάζετε περιορισμό στο μπλογκ σας να γράφει κάποιος μόνο επώνυμα;
ΥΓ: Σας έγραψα 7 αράδες και μου απαντήσατε με 107. Μπορώ κι εγώ όπως βλέπετε να το ρίξω στις γνωστές ναρίτικες βερμπάλες :)