.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Αυτό το "όχημα" ποιος θα το οδηγήσει;



Η παρατεινόμενη σιωπή της «Καλημέρας» εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά και συζητήσεις. Δημοσιεύτηκαν κάποιες πληροφορίες για μια ολομέλεια στην οποία παρόντες ήταν 20 περίπου άτομα. Τα οποία αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν την εκλογική προσπάθεια με τον κ. Χ. Τομπούλογλου επικεφαλής. Αλλά και αυτό δεν επισημοποιήθηκε με κάποιο δελτίο τύπου ή ανακοίνωση του συνδυασμού.
Ούτε κάποιος σημαντικός ή λιγότερο σημαντικός υποψήφιος έκανε οποιαδήποτε τοποθέτηση αποσαφηνίζοντας τη θέση του! Πράγμα που σημαίνει πως… τα παζάρια είναι στο φόρτε τους. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Επειδή δεν έχω πληροφορίες και η ίδια η παράταξη δεν αποφασίζει επισήμως κάτι να μας πει, θα πάρω το ρίσκο να προβώ σε κάποιες εικασίες.

Το πρώτο που δείχνει η σιωπή, είναι η επιβεβαίωση της εικόνας ενός εντελώς αρχηγικού συνδυασμού, στον οποίο βασιλεύει ο αρχηγός. Αυτό συνδεόμενο με την αίσθηση ή ψευδαίσθηση της βέβαιης νίκης τους στις επικείμενες εκλογές, μπορεί να παίζει καταλυτικό ρόλο στη σιωπή. Κάτι ακόμη που συνδέεται με τα παραπάνω είναι και η αδυναμία πλέον ορισμένων προσώπων, να μεταγραφούν σε άλλους συνδυασμούς. Για τελευταίο άφησα τη φιλοδοξία ορισμένων στελεχών να ηγηθούν ενός έτοιμου συγκροτημένου συνδυασμού, στη θέση του μέχρι σήμερα επικεφαλής.

Η πληροφορία για τους 20 που ομόφωνα αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τη στήριξη της υποψηφιότητας του αρχηγού τους, δείχνει πως αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός της «προεδρικής φρουράς». Από εκεί και μετά προφανώς δεν υπάρχει στήριξη του συνδυασμού με επικεφαλής το Χ. Τομπούλογλου.

Βέβαιο είναι πως στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ρόλο παίζει τουλάχιστον η ηγεσία της ΝΔ. Μέσω των προσώπων που βρίσκονται στα όργανα της, ασφαλώς ασκεί πιέσεις για να χειραγωγήσει τις εξελίξεις έτσι ώστε ο συνδυασμός να ελεγχθεί από το κόμμα, εξοβελίζοντας όμως το Χ. Τομπούλογλου. Αλλά αυτή… η άσκηση δε θα είναι τόσο απλή. Γιατί απλούστατα ο «αδύναμος κρίκος» συνδέεται με άλλους σημαντικούς κρίκους της «αλυσίδας». Οι οποίοι βλέπουν να θίγονται από τις εξελίξεις, ή ακόμη χειρότερα βλέπουν στο πρόσωπο του Χάρη το ενδεχόμενο μέλλον τους… Κι ακόμη γιατί ο ίδιος είμαι βέβαιος ότι αν θελήσει να ανοίξει το στόμα του, ασφαλώς έχει πολύ περισσότερα να πει από εκείνα που του αποδόθηκαν με διαρροές… «Δεν είμαι εγώ μαλάκας να κονομάνε όλοι από δουλειές και εγώ να μην παίρνω μια αυτή την εποχή»… «Αυτοί θα πάρουν 190.000 ευρώ, εγώ να μην πάρω τίποτα; Χαζός είμαι;..»

Η τοποθέτηση του Γιάννη, αδελφού του Χάρη Τομπούλογλου σε θέση οργανωτικού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δείχνει την πρόθεση του να ελέγξει εκείνος τις εξελίξεις, κόντρα στις επιδιώξεις της ΝΔ. Από μια άποψη ο χειρισμός μοιάζει με εκείνο των αδελφών Ψωμιάδη στη Μακεδονία. Σε εκείνη την ιστορία, φυσικά ηττημένη ήταν η πλευρά Ψωμιάδη.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «Καλημέρα» και οι υποψήφιοι της, διανύουν μια περίοδο άσκησης αφόρητων ποικίλων πιέσεων από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο επικεφαλής της που πάντα έπαιζε με τα σπίρτα… αυτή τη φορά έχει καθολικά «εγκαύματα» τρίτου βαθμού. 
Ταυτόχρονα βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες από τα πάνω αλλά και τα κάτω του συνδυασμού του. Στις συνθήκες αυτές θα ήταν άθλος, να καταφέρει να ηγηθεί του συνδυασμού με την ελπίδα να κερδίσει τις εκλογές, και ηράκλειος άθλος να τις κερδίσει τελικά!

Γιατί οι ανάγκες της ΝΔ τον χρειάζονται εντελώς γυμνό από αξιώματα, χωρίς πολιτικά ή άλλα ερείσματα, να οδηγείται στο δικαστήριο και να τιμωρείται παραδειγματικά! Για να δει όλη η κοινωνία πόσο… δίκαιη είναι ακόμη κι όταν πρόκειται για δικά της παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως ο συνδυασμός με επικεφαλής το Χ. Τομπούλογλου, θα είναι πολιτικά εξαιρετικά ευάλωτος. Δύσκολα θα ανοίγουν πόρτες να τον δεχτούν. Θα είναι απίθανο να κάνει αξιόλογες συγκεντρώσεις, και θα είναι πολύ κακή εικόνα να μη μπορέσει να κάνει πολυπληθή ή καθόλου κεντρική! Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Υπάρχει άλλος στην «Καλημέρα» που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο; Η δική μου απάντηση, είναι ένα κατηγορηματικό όχι! Γιατί ο συνδυασμός δε χτίστηκε στη βάση αρχών, αλλά προσώπου. Γιατί ο συνδυασμός μπορεί να συγκέντρωνε πολλούς ψήφους, αλλά είναι βέβαιο πως έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Γιατί δεν υπάρχει προσωπικότητα από τα στελέχη του, η οποία να μπορεί να ηγηθεί με επάρκεια. Γιατί και ο Γιάννης σε καμιά περίπτωση δεν είναι Χάρης, αλλά κυρίως γιατί είναι αδερφός του κατηγορούμενου…

Το ζήτημα είναι πως είναι αδύνατο να πάρουν μια απόφαση διάλυσης του συνδυασμού. Από την άποψη αυτή είναι πιθανό αυτοί που έχουν τη… δυνατότητα, αν δε μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την παράταξη, να προτιμήσουν να τη διαλύσουν ή να την «ξεδοντιάσουν» τόσο ώστε να περιθωριοποιηθεί εντελώς! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου