.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Οι θέσεις της Δύναμης πολιτών για το περιβάλλον και το πράσινο στον Δήμο μας

Κανείς Μόνος Του Στην Κρίση
 Ενα Νέο Μοντέλο Κοινωνικής Και Αλληλέγγυας Λειτουργίας  Στο Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας

Σε μία περίοδο γενικευμένης διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού κράτους, οι υπάρχουσες δομές κοινωνικού έργου στην πόλη μας είναι ελλιπείς, δυσλειτουργικές, παθητικοί αποδέκτες των αιτημάτων της κοινωνίας.


Δεν είναι απλά και μόνο η υποστελέχωση του Δήμου και η ανεπάρκεια πόρων που συνεπάγεται η εφαρμογή του μνημονιακού Καλλικράτη. Σίγουρα, οι ελλείψεις σε κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (όπως, μεταξύ πολλών άλλων, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές) δημιουργούν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των πραγματικών αναγκών των δημοτών και των δυνατοτήτων της Δημοτικής Αρχής. Είναι όμως και η αποδεδειγμένη απουσία πολιτικής βούλησης να στηριχθεί η κοινωνική πολιτική σε Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα που μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο.

Δεν είναι, δηλαδή, με κανένα τρόπο αποδεκτό να μην υπάρχει η στοιχειώδης έρευνα και καταγραφή των προβλημάτων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου. Δε μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να γνωρίζει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Δεν είναι αποδεκτό να μην υπάρχει χώρος για κοινωνικό ιατρείο ή κατάλληλος χώρος για φυσιοθεραπείες ηλικιωμένων, τη στιγμή που ιδιόκτητοι χώροι του Δήμου μοιράζονται απλόχερα σε συλλόγους που θα μπορούσαν να συστεγαστούν συνεχίζοντας να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Δεν είναι, τέλος, με κανένα τρόπο αποδεκτό να υπάρχει σειρά καλοπληρωμένων συμβούλων αλλά έλλειψη έμπειρων επαγγελματιών με ευθύνη το συντονισμό του συνολικού έργου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο.

Για εμάς, η έλλειψη ορθής διαχείρισης των κοινωνικών υπηρεσιών είναι λογική συνέπεια της απαξίωσης του κοινωνικού ρόλου του Δήμου και δεν είναι σύμπτωση ότι εκφράζεται από τους υποστηρικτές του Καλλικράτη, των Μνημονίων και των κάθε λογής Παρατηρητηρίων. Όποιος νοιάζεται για την καθημερινή αντιμετώπιση των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων δε μπορεί να συναινεί με τις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόϊκας.

Για ποιά κοινωνική πολιτική μιλάμε

Σε αυτή την εικόνα εγκατάλειψης, η Δύναμη Πολιτών φιλοδοξεί να καθιερώσει ένα εναλλακτικό μοντέλο Δήμου, ο οποίος θα αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.

Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να ανακτήσουμε την αίσθηση της κοινωνίας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πόλης, διευκολύνοντας πρακτικές αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολιτών, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή και την συνδιαμόρφωση των υπηρεσιών. Στόχος μας να μετατραπεί ο Δήμος σε εργαλείο για το ξεπέρασμα της κρίσης με σαφή προσανατολισμό σε μέτρα και δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την εργασία και καταπολεμούν τη φτώχεια, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Η Δύναμη Πολιτών δεσμεύεται να αγωνιστεί για ένα τοπικό και ταυτόχρονα πανελλαδικό σχέδιο ανατροπής, έχοντας επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, δημοκρατικής λειτουργίας και κοινωνικής συμμετοχής.

Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας, αντίθετα, είναι ζήτημα χειραφέτησης των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ούτε απλά μια «αμυντική πολιτική», ούτε μόνο μια πολιτική «προάσπισης» απέναντι στην φτωχοποίηση, την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Στη Δύναμη Πολιτών καταλαβαίνουμε την κοινωνική πολιτική ως ζήτημα δημοκρατίας που συνδέει την προστασία με την χειραφέτηση, με την αξιοπρέπεια και την ένταξη στη ζωή του Δήμου. Δεν αρκούν τα φιλοδωρήματα στους φτωχούς για να παραμένουν φτωχοί, αντίθετα η δημοτική αρχή οφείλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μπορούν όλοι οι δημότες και οι δημότισσες να έχουν πραγματική δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική ζωή, τις κοινωνικές δραστηριότητες την πολιτική ενεργοποίηση. Οι άνθρωποι της Δύναμης Πολιτών πιστεύουμε στην πράξη ότι η βοήθεια στους συνδημότες και τις συνδημότισσες είναι ζήτημα κινηματικό που απαιτεί τη διεκδικητική συμμετοχή της πόλης από «τα κάτω».

Είναι αυτονόητο ότι επειδή χρειάζεται συνεργασία με όλα τα επίπεδα διοίκησης, η κοινωνική πολιτική στη Δύναμη Πολιτών αντιμετωπίζεται ως ζήτημα που συνδέει την κεντρική πολιτική σκηνή με την τοπική αυτοδιοίκηση με την έννοια της συνολικής αλλαγής σε θεσμικό, χρηματοδοτικό και πολιτικό επίπεδο των δυνατοτήτων που δίνονται στη τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και την ΚΕΔΕ για να δώσει λύσεις σε εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα. Για το συμφέρον της πόλης μας θα συνεργαστούμε για να αποκομίσουμε όλα τα δυνατά ωφέλη στήριξης και χρηματοδότησης με την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση αλλά δεσμευόμαστε να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια των πολιτών ενάντια σε κάθε πολιτική που ωθεί τους Δήμους στην διαχείριση της μιζέριας.

Πως θα οργανωθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών

Για το σκοπό αυτό, προβάλλουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο Δήμου, ένα νέο μοντέλο κοινωνικής και αλληλέγγυας λειτουργίας στη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα. Για την υλοποίηση αυτού του εναλλακτικού μοντέλου, θα εντάξουμε όλες οι επιμέρους Δομές και Παρεμβάσεις σε ένα συγκροτημένο Τοπικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Κοινωνικών Δράσεων που θα αποτελεί οδικό χάρτη για την κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Η ανάγκη συνολικής και όχι αποσπασματικής αντιμετώπισης αλλά και διαφάνειας και λογοδοσίας μας στρέφει στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Κοινωνικών Δράσεων, το οποίο:
1. θα καταγράφει αξιόπιστα τις ανάγκες κοινωνικής πολιτικής στις γειτονιές σε συνεχή επαφή με τους κατοίκους και δεν θα κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
2. θα περιγράφει αναλυτικά της προϋποθέσεις εφαρμογής και τα επιχειρησιακά εργαλεία για να μπορεί να αξιολογείται και να βελτιώνεται διαρκώς η υλοποίησή του
3. θα μπορεί να αξιοποιεί όλες τις ανεκμετάλλευτες πηγές χρηματοδότησης.
Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος δομών κοινωνικού έργου που θα είναι λειτουργικό, ευέλικτο αλλά και άμεσης αντίδρασης στις κοινωνικές ανάγκες που από τη φύση τους μπορούν προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

Κεντρική μας έγνοια είναι να οικοδομηθούν δομές οι οποίες να πληρούν όλες τις επιστημονικές και νομικές προδιαγραφές αλλά ταυτόχρονα να έχουν σταθερή και συνεχή λειτουργία. Είναι τραγική η πρακτική της δημιουργίας ολιγόμηνων δομών που υπόσχονται πολλά και τελικά αφήνουν τους δημότες «ξεκρέμαστους».

Για λόγους αποτελεσματικότητας αλλά και για οικονομική διαχείριση, κρίνουμε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις πρόληψης χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία των δράσεων αποκατάστασης.

Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα απ’όλα οι αρμοδιότητες των κοινωνικών υπηρεσιών να αναβαθμιστούν θεσμικά, να δημιουργηθεί δηλαδή, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής εντός του Δήμου και όχι απλό Γραφείο. Η θεσμική αναβάθμιση δεν είναι συμβολική. Θα έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα και στις ανάγκες συντονισμού μεταξύ των παρεμβάσεων. Από τη στιγμή που θα είναι υπεύθυνοι έμπειροι επιστήμονες και επαγγελματίες ως συντονιστές, θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε αποδοτικότερα συνδυαστικά αποτελέσματα μεταξύ υπηρεσιών. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αυτονόητο γιατί είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πχ. μία φτωχή οικογένεια -πέρα από την όποια οικονομική βοήθεια- κατά κανόνα χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη για την υγεία, τη ψυχολογική στήριξη, την επαγγελματική συμβουλευτική.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δημιουργία ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΠ, ως κόμβου συντονισμού όλων των κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο:
- τη Διακίνηση «πληροφορίας» και «χαρτιών» αντί ανθρώπων με ξόδεμα ζωής και ωρών, σε ουρές και απρόσωπες υπηρεσίες. Θα αποτελέσει τον κόμβο για το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
- τη Νομική πληροφόρηση και συμβουλευτική για πρόσβαση σε δικαιώματα και προστασία βασικών έννομων αγαθών.
Βασικός στόχος του Κοινωνικού ΚΕΠ είναι να βοηθήσει κατά προτεραιότητα:
-Ομάδες που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό (άνεργοι, άστεγοι, χρόνια πάσχοντες, συνταξιούχους, μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, άπορους, μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες)
-Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές των εισπρακτικών εταιριών, καταχρηστικές τακτικές τραπεζών και την προοπτική κατασχέσεων, πλειστηριασμών, διακοπή παροχής ρεύματος.
-Άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να προσανατολιστούν στις κατάλληλες υπηρεσίες Κοινωνικής βοήθειας και υγείας τόσο της πολιτείας όσο και του Δήμου.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

- Ενημέρωση και βοήθεια, για να συμπληρωθούν οποιαδήποτε αναγκαία δικαιολογητικά ώστε ο συμπολίτης να απολάβει των όποιων υπηρεσιών από τον Δήμο ή την πολιτεία αλλά και να ασκήσει τα όποια δικαιώματά του (Σύνταξη, επιδόματα, παροχές υγείας, μισθοδοτικά, προσανατολισμός σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες για στήριξη)
- Παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικής σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για πλειστηριασμούς, για κατασχέσεις, για ενδεδειγμένες ενέργειες προστασίας τους
- Δημιουργία, Συντονισμός δικτύων κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Οργάνωση εκδηλώσεων, δράσεων που αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών στα εργασιακά, κοινωνικά, ανθρώπινα δικαιώματα,
- Δημιουργία και σύσταση του «Κοινωνικού χάρτη» της πόλης, με αξιόπιστα στοιχεία όπως αυτά θα παρέχονται από την εξυπηρέτηση των πολιτών

Υπηρεσία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «Ένεργος»

Είναι σαφές ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι το σημαντικότερο ζήτημα όλης της χώρας και δε μπορεί να λυθεί από ένα Δήμο. Όμως σε μία πόλη με πραγματική ανεργία στο 30% του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία δε γίνεται να αρκεστεί σε ένα Γραφείο Διαμεσολάβησης μακριά από τους πολίτες το οποίο υποδέχεται ελάχιστους άνεργους το χρόνο.
Με την πρόταση αυτή, η οποία θα ήταν άλλωστε απαραίτητη και με ελάχιστη ανεργία, η σύμπραξη ενός Τοπικού Συμβουλίου Ανέργων με το Τοπικό ΕΒΕΕ υπό την εποπτεία του Δήμου είναι ικανή να διασφαλίσει ότι υπάρχει μία υπηρεσία που δεν αφήνει την τοπική αγορά εργασίας στην τύχη της και παρέχει εγγυήσεις διαφάνειας για το ρόλο του Δήμου.

Με τον Ένεργο θέλουμε να πετύχουμε:

- διατήρηση, ανάπτυξη και προάσπιση των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας
- ένταξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας με τους καλύτερους κατά το δυνατόν όρους
- διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας και τήρηση εργασιακών δικαιωμάτων
- επαγγελματικό προσανατολισμό
Η υπηρεσία «Ένεργος» απευθύνεται σχεδόν σε όλους: στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, στον άνεργο πληθυσμό, στους μελλοντικούς εργαζόμενους, στους επαγγελματίες, εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η βασική υπηρεσία του «Ενεργου» θα είναι:
α. Η ατομική αλλά και συλλογική (σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο ΕΒΕΕ) ενημέρωση για όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους και η βοήθεια σε κάθε επαγγελματία, ώστε να διαμορφώσει με ορθό τρόπο τον αναγκαίο φάκελο προκειμένου να διεκδικήσει τις όποιες εθνικές ή ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
β. Η καταγραφή επαγγελματικής εμπειρίας και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναγκών που θα καταλήγουν σε καθημερινή ενημέρωση που ο άνεργος θα έχει στην διάθεση του, με τις υπαρκτές θέσεις εργασίας με βάση την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητες τους.
γ. Η δημιουργία επαγγελματικού χάρτη εργασίας-ανεργίας και ηλεκτρονική πλατφόρμα εργασίας για την αυτόματη άμεση ενημέρωσης προσφοράς – ζήτησης εργασίας.
δ. Ο διαρκής, έγκυρος επαγγελματικός προσανατολισμός στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν να πάρουν την καταλληλότερη προσωπική απόφαση για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο


Αντιδρώντας στην αποσάθρωση του Συστήματος Υγείας και στις έντονες ταξικές του παραμέτρους στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοσιων και δωρεάν δομών υγείας και στεκόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης.
Παράλληλα, απαντώντας άμεσα σχεδιάζουμε δίκτυο από εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς το οποίο σεβόμενο όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές θα δρα τριπλά:
- Χωρισμένοι κατά ειδικότητες θα ορίζουν ένα απόγευμα την εβδομάδα και θα δέχονται οικονομικά αδύνατους ασθενείς σε κατάλληλο χώρο του Δήμου.
- Θα οριστεί ένα πρωινό την εβδομάδα και θα επισκέπτονται τις συνοικίες της πόλης ώστε να εξυπηρετηθούν οι υπέργηροι συμπολίτες μας ή συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.
- Θα διενεργεί προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και προγράμματα αγωγής υγείας για τους γονείς και τα παιδιά.

Κέντρο Πολλαπλής Στήριξης Α.Μ.Ε.Α το οποίο θα περιλαμβάνει:

- Δράσεις προσβασιμότητας, δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης για τα ΑμΕΑ.
- Δημιουργία και λειτουργία «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ», για τη δημιουργική αξιοποίηση χρόνου, την εκπαίδευση δεξιοτήτων, τη συμμετοχή μέσω δράσεων και προγραμμάτων στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης, τη συνεργασία με τις Υπηρεσίες υγείας των εξυπηρετούμενων για διασφάλιση της αναγκαίας ιατρικής τους παρακολούθησης
- Δράσεις Συναισθηματικής στήριξης και συμβουλευτικής των συγγενικών ατόμων
- Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο σε συνεργασία με την τροχαία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ της πόλης στην χρήση των συγκοινωνιών
- Μετεξέλιξη της παιγνιοθήκης σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμΕΑ: Σήμερα η μοναδική δομή που ασχολείται με ΑΜΕΑ είναι η Παιγνιοθήκη, βασική δραστηριότητα της οποίας είναι η δημιουργική απασχόληση των εξυπηρετούμενων. Μπορούμε σε συνεργασία μαζί της να διευρύνουμε (στηρικτικά) τις δράσεις της με προγράμματα και δράσεις κοινωνικής ένταξης, με συνεργασία με τους υπεύθυνους γιατρούς για την παρακολούθηση της κατάστασης υγείας των προσερχόμενων και με συμβουλευτική γονέων και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης των μελών οικογένειας των εξυπηρετούμενων.

Δομές Κοινωνικής Φροντίδας

Στόχος της πρότασης είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια που αυξάνονται δραματικά. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται από Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, όπως:
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Στη Ν.Φιλαδέλφεια και ενίσχυση του υπάρχοντος στη Νέα Χαλκηδόνα
- Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων
- Τράπεζα Χρόνου και Δημοτικοί Λαχανόκηποι
- Υπηρεσία Συσσιτίων και Υπνωτήριο

Ενίσχυση και διεύρυνση των ΚΑΠΗ, των ΚΗΦΗ και των παιδικών σταθμών

Οι προαναφερόμενες υπηρεσίες μπορούν να υλοποιούν μια σειρά δράσεων στους Παιδικούς Σταθμούς, το ΚΗΦΗ και τα ΚΑΠΗ όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις σε θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης και σε κοινωνικά θέματα.
Σήμερα τα ΚΑΠΗ έχουν μετατραπεί σε ένα άχαρο χώρο, όπου ο χρόνος των ατόμων της 3ης ηλικίας κυλάει καταθλιπτικά και είναι στην ουσία «πάρκιν γέρων», ενώ μπορούν να υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα τα οποία δίνουν την δυνατότητα στο άτομο που βαίνει στην γήρανση:
• Να εξακολουθεί να είναι κοινωνικά ενεργό ( με δράση στην τοπική κοινωνία)
• Κοινωνικά χρήσιμο (αλλά και στον εαυτό του), στις επόμενες γενιές, στην πόλη
Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με την ενεργό συμμετοχή των ατόμων της 3ης ηλικίας, ώστε να υλοποιείται η ενεργός κοινωνική συμμετοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως παράδειγμα:
• Προγράμματα «σύζευξης γενεών» για την μεταφορά προσωπικής, κοινωνικής, οικογενειακής εμπειρίας στις νεότερες γενιές
• Δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης από άτομα 3ης ηλικίας (ένα είδος κοινωνικού ανταποκριτή στη γειτονιά)
• Δίκτυο ενεργών πολιτών 3ης Ηλικίας με προγράμματα σύζευξης γενεών
• Συνοδοί- Κοινωνικοί βοηθοί στους εξυπηρετούμενους ΑΜΕΑ της ΠΑΙΓΝΙΟΘΗΚΗΣ
Όλες οι προαναφερόμενες υπηρεσίες μπορούν να συντρέξουν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΚΗΦΗ. Το πρόγραμμα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» μπορεί να αποτελέσει ένα δίκτυο εθελοντών πολιτών που βοηθούν στην διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών (πληρωμή λογαριασμών, ψώνια, διατροφή, καθαρισμός) σε μοναχικά, μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα.
Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να εμπλουτίσουν την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Η υπηρεσία Κοινωνικής πληροφόρησης θα συμβάλλει στη διοργάνωση σεμιναρίων στους Γονείς και το παιδαγωγικό προσωπικό, σε προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προληπτικής ιατρικής αλλά και στοχευμένης παρέμβασης για βοήθεια παιδιών φτωχών οικογενειών.

Ενεργοποίηση του Συμβούλιου ένταξης Μεταναστών

Το συμβούλιο Μεταναστών θα κάνει κυρίως καταγραφή και ενημέρωση των μεταναστών με στόχο την:
• Νομική και κοινωνική ένταξη στην τοπική πραγματικότητα
• Ένταξη σε δομές του δήμου, όπως το σχολείο, με στοιχεία διαπολιτισμικής προσέγγισης
• Υγειονομική κάλυψη και ανεύρεση εργασίας

Συμβουλευτικό Σταθμό Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών σε Συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ

- Με έμφαση στα σχολεία, ο συμβουλευτικός σταθμός με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ: θα δίνει τη δυνατότητα ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής σε οικογένειες που βρίσκονται στη «ζώνη ρίσκου» για να γίνει κάποιο μέλος της οικογένειας χρήστης ουσιών,
- και θα στήνει ομάδες γονέων πρόληψης από τις ουσίες.
Τα προβλήματα που θα συναντήσει η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι πολλά και μεγάλα. Ποτέ δε θεωρήσαμε ότι κατέχουμε το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα, όμως από το 2010, που υπάρχουμε ως ενεργή δημοτική παράταξη, έχουμε αποδείξει ότι ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Με βάση αυτές τις θέσεις για την κοινωνική πολιτική καλούμε τους συνδημότες και τις συνδημότισσες να μας προσεγγίσουν, να συζητήσουμε και να μας στηρίξουν για να ξεπεράσουμε το φθαρμένο και χρεωκοπημένο σκηνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου