.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Άρθρο της Χαράς Ρόκου* Η Τεχνική Εκπαίδευση στην υπηρεσία μαθητών γονιών εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση κατάργησε μέσα στο καλοκαίρι 50 ειδικότητες των ΕΠΑΛ όπως υγείας και πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών αισθητικής, κ.α πετώντας στο δρόμο 25.000 μαθητές( το 25%) και 2.000 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα – απόλυση (από αυτούς κάποιοι από 23-3-2014 σε σίγουρη απόλυση). Οι μαθητές που ήθελαν να ακολουθήσουν μέσω των ΕΠΑΛ αυτά τα επαγγέλματα ωθούνται έτσι στα ιδιωτικά ΙΕΚ, ενώ όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα τίθενται εκτός εκπαίδευσης


Κι ενώ η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση ρίχνει ταφόπλακα στο δημόσιο σχολείο με το νόμο έκτρωμα για το Λύκειο και την Τεχνική ΕκπαίδευσηΟ νέος νόμος για το Λύκειο χωρίζει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε τυπική- που θα οδηγεί στην Γ/βάθμια Εκπαίδευση και άτυπη. Στην Τυπική εντάσσει τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, ενώ καταργεί 102 Επαγγελματικές Σχολές και στη μη τυπική τα ΣΕΚ, τα ΙΕΚ , τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Κολέγια.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια θεσπίζεται η δημιουργία του 4ου έτους που ονομάζεται «τάξη μαθητείας» και στη διάρκεια του, οι μαθητές παρακολουθούν 7 ώρες εργαστηριακό μάθημα και 28 ώρες εργάζονται σε επιχειρήσεις 5 ημέρες τη βδομάδα από τη 1η του Σεπτέμβρη μέχρι τις 30 του Αυγούστου του επομένου έτους. Κατόπιν οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν ‘Προπαρασκευαστικό’ πρόγραμμα πιστοποίησης 70 ωρών και να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου από τον ΕΟΠΠΕΠ. . Στη συνέχεια το «σχολείο» σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθεί απλήρωτη εργασία με τον ειρωνικό τίτλο της μαθητείας

Σε αυτό το φτηνό σχολείο, με φτηνούς εργαζόμενους, αντιστοιχεί ο φτηνός εκπαιδευτικός. Γι’ αυτό μπαίνουν στο στόχαστρο τα δικαιώματά του: η μόνιμη και σταθερή εργασία, η παιδαγωγική ελευθερία, τα εργασιακά δικαιώματα, ο μισθός και η ασφάλιση.

Η Παιδεία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο σημαντικά θεμέλια κάθε κοινωνίας γι αυτό, οι μαθητές , οι γονείς και οι μαθητές από όλη την Ελλάδα ζητούν από κάθε Δήμο να εισηγηθεί ώστε να επανέλθουν οι κατηργημένες ειδικότητες, (ο Δήμος Θεσσαλονίκης το εισηγήθηκε) που δεν μεταφέρθηκαν σε άλλους τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά καταργήθηκαν εξ’ ολοκλήρου, προκειμένου να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος της ιδιωτικής φοίτησης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η ανασύσταση τομέων και ειδικοτήτων των: βοηθών νοσηλευτών, βοηθών βρεφονηπιοκόμων, βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, γραφικών τεχνών, συντήρησης – αποκατάστασης έργων βοηθών οδοντοτεχνιτών, βοηθών φαρμακείων, βοηθών φυσιοθεραπευτών, αισθητικής τέχνης, κομμωτικής τέχνης, εργαλειομηχανών CNC.

* εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα,
υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Αρη Βασιλόπουλο και τη ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

1 σχόλιο:

  1. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ όπως πάντα! Είναι σε λάθος δημ. παράταξη η Χαρά. Είμαι βέβαιη οτι το νοιώθει κι η ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή