.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Άρθρο του του Οικονόμου Μαυροδή-Χρήστου(Άκη)* Ανοικτό λαϊκό πανεπιστήμιο Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Ουτοπικό ή ρεαλιστικό;



Φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, είχα τη τύχη να γνωρίσω έναν καθηγητή, ο οποίος όχι μόνο με επηρέασε θετικά σε πολλές αποφάσεις στη ζωή μου, αλλά κατά καιρούς εντός των μαθημάτων ξέφευγε από την κουραστική ροή του μαθήματος για να μας μιλήσει για σημαντικά θέματα της καθημερινότητας που έπρεπε ένας νέος άνθρωπος να γνωρίζει. Σε ένα λοιπόν μάθημα μας προέτρεψε να παρακολουθήσουμε μια καινοτόμο εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ασπρόπυργου με την ονομασία Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Ασπροπύργου. 

Τι ήταν αυτή η εκδήλωση; Σε μια αίθουσα εκδηλώσεων λαμβάνουν δράση εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις, που αναλύουν επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα. Δίνοντας έτσι, και το μέτρο των συλλογικών αξιών, που κατευθύνουν το δυναμικό βηματισμό της πόλης και της έκφρασης της τοπικής δημοκρατίας, που είναι ο Δήμος.

Κορυφαίοι διανοούμενοι, επιφανείς σκαπανείς των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, καταξιωμένες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, άνθρωποι με παραδειγματικό λόγο και στάση ζωής, ειδικά στις μέρες της πρωτόγνωρης κρίσης, που βιώνει η ελληνική κοινωνία κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνιση τους στο συγκεκριμένο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Γιατί όχι και στο Δήμο μας;

Φανταστείτε στο πανέμορφο θεατράκι στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. ή στο Πνευματικό μας κέντρο να έχουμε σε ένα σταθερό πρόγραμμα διαλέξεις επιφανών πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι να καθηλώνουν το κοινό με διαλέξεις πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα και να εμπλουτίζουν περισσότερο την έννοια του πολιτισμού και του Δήμου. Να μη στερούν από κανέναν τη δίψα για μάθηση και κυρίως να δώσουμε μια άλλη νότα στην έννοια της πολιτιστικής εκδήλωσης.

Για μένα δεν είναι κάτι ουτοπικό. Είναι κάτι εφαρμόσιμο και χωρίς κάποιο κόστος. Θα είναι ενδιαφέρον να διδάσκονται έννοιες της χρηματοοικονομικής επιστήμης ή της κοινωνιολογίας χωρίς να χρειάζεται ο δημότης να πληρώσει κάτι. Όποιος θέλει μπορεί να μπει στη σελίδα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου (http://www.pkda.gr/index.php/anoixto-panepistimio/grafeio-typou/108-2013-10-20-21-35-19) ή να μπει και εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=qLhdgrE9NKM) που είναι ολόκληρη διάλεξη από τον τηλεοπτικό σταθμό Attica, για να δει πως ακριβώς γίνεται αυτή η αξιέπαινη ενέργεια.

Ιδιαίτερα η πόλη μας που είναι κέντρο του μικρασιατικού πολιτισμού, θα μπορούσε μέσω αυτής της σειράς διαλέξεων να γίνει πόλος έλξης και για πολίτες εκτός Δήμου. Το Ζούμε Μαζί στοχεύει σε τέτοιες ενέργειες και πάνω σε αυτή τη πολιτική επέλεξα να παρουσιάσω αυτή τη πρόταση για το μέλλον του Δήμου μας.

 

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με το Ζούμε Μαζί του Απόστολου Κόντου
Πτυχιούχος Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής Πανεπιστημίου Πειραίως



Στοιχεία επικοινωνίας:
·         e-mail:mauroikon@hotmail.com
·         Facebook:Μαυροδής-Χρήστος Οικονόμου(Άκης)
·         Personal website: maurodisoiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου