.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Με αφορμή μια αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα στον «Σύριζα» και την προδικτατορική ΕΔΑ

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr 

Παρουσιάζοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του τωρινού ΚΚΕ, το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο «Σύριζα» δεν είναι καν η ριζοσπαστική αριστερά της ΕΔΑ των αγώνων, που καταψήφισε την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση «του λάκκου των λεόντων», όπως την αποκαλούσε».

Γνωρίζω πως μερικά πράγματα δεν είναι και τόσο προσφιλή στους τα πρώτα φέροντες στο τωρινό ΚΚΕ – και ασφαλώς ένα απ” αυτά είναι και η προδικτατορική ΕΔΑ, η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά δηλαδή που δεν είχε ανάγκη να δηλώνει ριζοσπαστική και τούτο διότι ήταν ριζοσπαστική· το εγγυώντο αυτό τα πρόσωπα που την αποτελούσαν και το επαλήθευαν οι τοποθετήσεις και οι πράξεις τους.


Ο τρόπος της αναφοράς του Δημήτρη Κουτσούμπα στην προδικτατορική ΕΔΑ εκφράζει προς αυτήν μια υποτίμηση. Απευθυνόμενος σ” ένα κόμμα που φέρει στον τίτλο του τον όρο «ριζοσπαστική αριστερά» του λέει πως «δεν είναι καν η ριζοσπαστική αριστερά της ΕΔΑ των αγώνων» – γιατί άραγε δεν λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους;

Αν τα πράγματα λέγονταν με το όνομά τους τότε θα έπρεπε να ειπωθεί πως στελέχη του ΚΚΕ που αποσπάστηκαν από αυτό το έτος 1968 (συγκεντρωμένα σήμερα κυρίως στο κόμμα μ” επικεφαλής τον κ. Φώτη Κουβέλη) και άλλα που αποσπάστηκαν το 1991 (συγκεντρωμένα κυρίως στο κόμμα μ” επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα), έχουν επιλέξει να πορεύονται στην διαδρομή της με Γερμανική υπεροχή Ευρώπης.

Τι δουλειά έχει η προδικτατορική ΕΔΑ με όλα αυτά, για να επιχειρείται σύγκρισή της με αυτά, έστω και θετική γι” αυτήν; Έπειτα ποιος κάνει αυτή την σύγκριση με το «ριζοσπαστικόμετρο» στο χέρι χωρίς μάλιστα να εκτιμά θετικά την ΕΔΑ της προδικτατορικής εποχής, όπως αποδεικνύει ο β” τόμος της ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968), αλλά και τα παλαιότερα μαζί και το τελευταίο του 2014 δημοσιεύματα του Μάκη Μαΐλη.

Είστε υποκριτές κύριοι, γι” αυτό αφήστε την προδικτατορική ΕΔΑ ήσυχη, θάρθει η στιγμή που το κομμουνιστικό αριστερό και δημοκρατικό κίνημα της Ελλάδας θα την αξιολογήσει όπως πρέπει και θα την τοποθετήσει στο βάθρο που της αξίζει και θα διδαχτεί απ” αυτήν, από το πάθος τον τρόπο σκέπτεσθαι και δραν όσων υπήρξαν Εδαΐτες, από ένα πλήθος εξαιρετικής ποιότητας εγχειρημάτων σε όλους τους τομείς κοινωνικής πνευματικής και πολιτικής δράσης των Εδαΐτικων χρόνων – το παρελθόν των Εδαΐτικων χρόνων ήταν αποτέλεσμα κυρίως ενός κόσμου που δεν είχε εισακουστεί ως προς το πρακτέο τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ιδίως την περίοδο 1946-1949, και διψούσε για ειρήνη δημοκρατία και προκοπή των Ελλήνων, ενίσχυση της θέσης τους στον μεταπολεμικό κόσμο, και ως ανταμοιβή των προσπαθειών τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός ο κόσμος που είχε φτιάξει το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και τα παιδιά του, οι νέοι του ’50 και του ’60, έφτιαξαν το Εδαΐτικο θαύμα, αναδείχνοντας και ηγέτες περιωπής, με ηθικό και πνευματικό ανάστημα και πολιτική οξυδέρκεια, των οποίων το κύρος δεν περιοριζόταν εντός των Ελληνικών συνόρων.

Εσείς την προδικτατορική ΕΔΑ δεν την εκτιμάτε, όπως δείχνει η στάση σας επί δεκαετίες μαζί και τα γραφτά σας που τα αποτολμήσατε τα τελευταία σχετικά χρόνια που νομίσατε πως δεν θα έχετε πια αντίλογο – σκεφθήκατε: πέθαναν οι πρωταγωνιστές, πέθανε και πολύς κόσμος δραστήριος των χρόνων του ’50 και του ’60, κάτι γερόντια πλέον νέοι της εποχής εκείνης δεν θα μπορέσουν ν” αντιδράσουν, τώρα είναι η ευκαιρία έχομε και τον μηχανισμό στα χέρια μας μαζί και τα οικονομικά να επιβάλλουμε το δικό μας. Το 2011 το πράξατε το πολιτικό έγκλημα της απαξίωσης της προδικτατορικής ΕΔΑ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ της εποχής τους, και του ΚΚΣΕ ακόμη, με απόφαση κομματικής σας συνδιάσκεψης.

Τώρα τι θέλετε; Αλλά ξέχασα, ο εγκληματίας γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος!

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου