.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Άρθρο του Θανάση Μάλλιου υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με τη Ρένα Δούρου και τη "Δύναμη Ζωής"



ΔΑΣΟΣ 2002 ΚΑΙ 2014
Με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας αίρεται η προστασία των αστικών δασών.


Στις 21 Απριλίου 2003, 76 πολίτες του Δήμου μας προσέφυγαν με αίτηση τους στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και ζητούσαν την αναστολή των εργασιών για την κατεδάφιση του υφιστάμενου σταδίου της ΑΕΚ. Το Α’ Ακυρωτικό Συμβούλιο του Εφετείου με την υπ. αριθμ. 157/2003 απόφαση του απορρίπτει την αίτηση με το σκεπτικό ότι : «Ουδεμία βλάβη πρόκειται να επιφέρει η ένδικη κατεδάφιση στους αιτούντες ,καθότι ούτε θίγει τα όμορα κτίρια, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την ακεραιότητα κάποιων προσώπων, ούτε γενικότερα επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην αναβάθμιση αυτού με την δημιουργία ελεύθερου χώρου.» 



Το στάδιο της ΑΕΚ όπως ήταν πριν την κατεδάφιση. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε τα σπίτια, την εκκλησία ακόμα και τα δέντρα.

Μετά από αυτή την απόρριψη το Ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ με πρόεδρο τον κο  Ι. Γρανίτσα, προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασής του να κατεδαφίσει το στάδιο. Αυτή η πράξη χαρακτηρίστηκε εγκληματική και από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, αλλά πολύ αργότερα. Το 2003 κανένας δεν προέβη σε ανάλογη προσφυγή. Κανένας από τους  κατά καιρούς ιθύνοντες ή τους διοικούντες τους συνδέσμους οπαδών δεν συμπαραστάθηκε στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας ενισχύοντας την πρωτοβουλία τους.  Αντιθέτως κάποιοι «οπαδοί» τους έβριζαν και τους λοιδορούσαν γιατί καθυστερούσαν το «μεγαλοφυές σχέδιο Γρανίτσα». Με την προσφυγή τους αυτή, οι Φιλαδελφειώτες έδειξαν ότι ήθελαν το γήπεδο και την παραμονή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μέσα όμως στα όρια των 26.621τ.μ. που της έχουν παραχωρηθεί. 

Μέσα από μία μεγαλειώδη κινητοποίηση του λαού της πόλης αποφασίζεται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης των νόμων 3044/2002 και 3207/2003 131 πολίτες. Ταυτόχρονα και ο Δήμος με Δήμαρχο τον κο Ν. Αδαμόπουλο προχωρά στην κατάθεση ανάλογης αίτησης.  Με απόφασή του το Σ.τ.Ε.., η οποία ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου 2008, ακυρώνει και τους δύο νόμους.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

Με την απόφαση αυτή το κίνημα δικαιώνεται. Οι επιθέσεις όμως, οι βρισιές αλλά και οι απειλές που δέχονταν οι πολίτες που υπέγραψαν την προσφυγή, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, αυξάνονταν. Έφτασε μάλιστα στο σημείο τοπική εφημερίδα να δημοσιεύσει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των 131 πολιτών, καταδίδοντας τους ουσιαστικά, για να μπορούν θερμόαιμοι «οπαδοί» να τους βρίζουν, να τους απειλούν και να τους εκβιάζουν. Κυκλοφόρησαν αντίτυπα σε όλη την πόλη με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνά τους με τίτλο : « Ιδού τα ανιστόρητα τέρατα που τολμούν και τα βάζουν με το καμάρι της προσφυγιάς την ΑΕΚάρα μας» και προέτρεπαν να τα τυπώσουν και να τα μοιράσουν σε όλους τους ενωσίτες για να μάθουν ποιοι πολεμούν το χτίσιμο του νέου παλατιού! Ουσιαστικά στοχοποιούσαν  τους συμπολίτες μας που είχαν την ευθύνη και το θάρρος  (τελικά) να μπουν μπροστά και να υπερασπιστούν το αυτονόητο. Δηλαδή την ποιότητα ζωής στην πόλη τους που κινδύνευε από αδίστακτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να υπερασπιστούν τη ζωή τους που τελικά ταυτιζόταν και με την Συνταγματική νομιμότητα.

Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού, τοπικού, ενωτικού, λαϊκού και αυθόρμητου κινήματος. Αυτό το κίνημα εκφράστηκε με την ίδρυση της « ΚΙΝΗΣΗΣ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ». Η ιδρυτική διακήρυξη στην πρώτη μάζωξη στις 20 Φεβρουαρίου 2003, άρχιζε : « Η αγωνιστική προσπάθεια για υπεράσπιση και βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των Φιλαδελφειωτών είναι ο σκοπός για τον οποίο συγκροτούμε την ΚΙΝΗΣΗ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πλαίσιο ζωής του ανθρώπου, δηλαδή τον φυσικό , οικιστικό αλλά και κοινωνικό χώρο μέσα στον οποίο ζουν, εργάζονται , σπουδάζουν, αθλούνται, ψυχαγωγούνται και αναπτύσσουν κοινωνικές δραστηριότητες οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας…  και κατέληγε «…Διακηρύσσουμε  την απόφασή μας να αγωνιστούμε για τις θέσεις αυτές με κάθε πολιτικό , κοινωνικό και νομικό μέσο έως την τελική μας δικαίωση. Θα προσφύγουμε στο Στε όπου θα αποδειχτεί η αντισυνταγματικότητα των νόμων.

Στην «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ»  συμμετείχαν εκατοντάδες συμπολίτες από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα. Η ΚΙΝΗΣΗ οργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές ημερίδες, εξέδωσε ανακοινώσεις, πραγματοποίησε δημοσιεύσεις και εκδόσεις ειδικών φυλλαδίων, συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές κατά του καταστροφικού σχεδίου. Μπορεί στην τοπική ιστορία να έμεινε με τη «συνθηματική» ονομασία «131 πολίτες», στη  ουσία όμως τον αγώνα όλο οργάνωσε και κατεύθυνε η «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ», η οποία λειτούργησε με συγκεκριμένη δομή. Μέσα από συνέλευση μελών εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή η οποία εξέλεξε Γραμματεία. Αυτά τα ιστορικά δεδομένα, σήμερα, πρέπει να μας διδάξουν. Αν η καινούρια επίθεση που δέχεται η πόλη μας αφεθεί χωρίς λαϊκή οργάνωση και αντίσταση θα είναι ανεπανόρθωτες. 

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Δέκα χρόνια μετά οι καινούργιοι άνθρωποι στην διοίκηση της ΑΕΚ επανέρχονται με σχέδια. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κρίνουν τις πράξεις των προηγούμενων. Αφού συμφώνησαν και αυτοί ότι η κατεδάφιση ήταν «έγκλημα» χαρακτήρισαν τα παλιά σχέδια «υπερβολικά, εξωπραγματικά και τελικά φαραωνικά»! Και σε αντίθεση με εκείνα εμφανίζουν νέα σχέδια που, όπως υποστηρίζουν, είναι προσγειωμένα και χωρίς υπερβολές. Αναγνωρίζουν τελικά και αυτοί ότι είχαν δίκιο ο Δήμος και οι πολίτες που πριν μία δεκαετία αγωνίστηκαν να μην γίνουν πράξη τα σχέδια των προκατόχων τους.


Ένα μικρό τμήμα του (περίπου) αιωνόβιου Δάσους που το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ρίχνει βορά στα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Γι αυτό και οι υποσχέσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο στις 2 Οκτώβρη και στις 20 Νοέμβρη του 2013 έδειχναν πως κάτι άλλο σχεδιάζουν. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Το νέο σχέδιο δεν έχει μόνο υπερβολές. Πάσχει από νομιμότητα. Γι αυτό και αλλάζουν πάγιους νομοθετικούς κανόνες οι οποίοι όμως με την σειρά τους πάσχουν από συνταγματικότητα. Πρώτος στόχος και θύμα του νέου σχεδίου συνεχίζει να είναι το δάσος.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «παραχωρεί» στην ΑΕΚ 6  στρέμματα δάσους. Και κατά ωμό μάλιστα τρόπο υποστηρίζει ότι αυτά τα στρέμματα είναι απαραίτητα για να μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο. Δίνει επίσης και την δυνατότητα περαιτέρω οικοδομικής εκμετάλλευσης έως και το 2% των 450 στρεμμάτων του Δάσους, δηλαδή 9 στρέμματα. Με την ισχύουσα νομοθεσία όμως, όπως απέδειξε η ακύρωση των «Νόμων Γρανίτσα» από το Σ.τ.Ε., είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Γι αυτό και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, περιλαμβάνουν διάταξη με την οποία μετατρέπουν το Δάσος σε Μητροπολιτικό Πάρκο στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης έργων « πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής μητροπολιτικής εμβέλειας».  Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο επιτρέπει την παραχώρηση τμήματος του Άλσους για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων ή συμπλήρωσης υφισταμένων. Αυτά τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις μπορούν να καλύψουν (άκουσον άκουσον!) το 5% της επιφάνειας του Άλσους. Δηλαδή 22,5 στρέμματα Δάσους είναι δυνατόν πλέον (αν ψηφιστεί στη Βουλή το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο) να παραχωρηθούν ακόμα και σε ιδιώτες αρκεί να εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Από την στιγμή που από « Δάσος και αναδασωτέα έκταση » μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με τις δυνατότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω και με ταυτόχρονη  διατήρηση του χαρακτηρισμού « Ζώνη Ειδικών Χρήσεων», οδηγούμαστε σύντομα σε πλήρη κατάργηση του Δάσους. Το νέο σχέδιο για το «γήπεδο της ΑΕΚ» μαζί με τις διατάξεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, σε ότι αφορά το Δάσος, συναγωνίζεται  τους νόμους προ δεκαετίας.
Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Η απομένουσα (και επιμένουσα) Δημοτική Αρχή και οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις ομνύουν στα πελατειακά και ψηφοθηρικά συμφέροντα. Δεν ενδιαφέρονται για την πόλη και τους ανθρώπους της. Αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής και το μέλλον τους. Το Νομοσχέδιο του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας δεν πρέπει να γίνει Νόμος.

ΥΓ  Στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας  έχει κατατεθεί αίτηση από τον Άρη 
Βασιλόπουλο, πριν ένα μήνα περίπου να συζητηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Η Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν το έχουν φέρει για συζήτηση. Με το Νομοσχέδιο αυτό όμως αίρεται η προστασία των Αλσών που βρίσκονται μέσα στις πόλεις, πράγμα που σημαίνει μεγάλη καταστροφή. Μέχρι σήμερα τα Δάση αυτά χαίρουν μεγάλης προστασίας. Για την προστασία τους έχουν εκδοθεί ειδικές πράξεις με τις οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες εκτάσεις.

2 σχόλια:

  1. Κρίμα Θανάση... κατάπιες όσα έλεγες εσύ και το κόμμα σου για το γήπεδο της ΑΕΚ. Τώρα κάνετε όλοι στο συριζα υποκλίσεις στον Μελισσανίδη. Ποιος να πιστέψει ότι έχετε σκοπό να κάνετε ανατροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια ολα αυτα αλλα δεν μας λετε ολοι εσεις γιατι εχετε παρατησει το δασος για το οποιο κοπτεστε στην τυχη του..Καποτε ηταν πολος ελξης για οικογενειες,τωρα πλεον μονο για ναρκομανεις,σκουπιδια πεταμενα παντου,Με το νεο σχεδιο του γηπεδου προβλεπεται και αναπλαση του αλσους,και ειναι λογικο μιας και οταν θα υπαρχει αυτο το στολιδι στην πολη μας δεν θα θελει κανεις να ειναι διπλα ενα αλσος παρατημενο απο ολους..Θελουμε ολοι να δουμε παλι οικογενειες να συνδιαζουν την βολτα τους στο γηπεδο με μια εκδρομη στο αλσος..Αφηστε επιτελους στον συριζα να γινει ενα εργο αναπλασης και ζωης για την πολη..ειδαμε τι καταφερατε με το να σταματησετε την αναπλαση του βοτανικου...ντροπη σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή