.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Παπανικολάου* Το Άλσος εκπέμπει SOS



22 Απριλίου 2014.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της «διεθνούς ημέρας της μητέρας γης» θα ήταν σκόπιμο να πούμε δυο λόγια για το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και την αξία του στην καθημερινή μας ζωή. 

Η έκτασή του είναι 423 στρέμματα και καταλαμβάνει το 15% της Νέας Φιλαδέλφειας. Αποτελεί αναδασωτέα έκταση. Κυριαρχούν δένδρα που προέρχονται από αναδασώσεις που έγιναν το 1948 και το 1965-1966. Μικρής έκτασης φυτεύσεις έγιναν το 1994-1995 αλλά και σποραδικές φυτεύσεις έως και πρόσφατα. Κυριαρχούν η τραχεία πεύκη, τα κυπαρίσσια, οι  ευκάλυπτοι, η χαλέπιοςπεύκη, η καζουαρίνα, η χαρουπιά και η κουκουναριά.


Το άλσος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς ελεύθερους χώρους στο λεκανοπέδιο της Αττικής και δημιουργεί μοναδικό ευεργετικό μικροκλίμα τόσο στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα όσο και στις γύρω πόλεις, Νέα Ιωνία, Αγίους Αναργύρους, Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Αθήνα. Φιλοξενεί πλήθος δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, άθληση, ποδηλασία, παιχνίδι αλλά κυρίως αποτελεί τον χώρο που χαρίζει ώρες ανάπαυσης και πνευματικής απόδρασης σε πολλούς συμπολίτες μας.

Είναι εύκολο και για τον απλό επισκέπτη να αντιληφθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το άλσος μας. Υπάρχει απουσία ενιαίου χαρακτήρα, έλλειψη ποικιλίας ειδών και φτωχό συμπιεσμένο έδαφος. Παρατηρείται ξήρανση της κόμης των δέντρων και οι υπάρχουσες κατασκευές και εγκαταστάσεις είναι διάσπαρτες και μη λειτουργικές.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει φορέας διαχείρισης του άλσους μας. Ο νόμος 3852/2010 μας δίνει το δικαίωμα να συστήσουμε ένα ΝΠΔΔ. Σήμερα στον δήμο μας (μετά την κατάργηση του Ενιαίου Φορέα Δράσεων) δεν υπάρχει τέτοιο νομικό πρόσωπο. Η σπουδαιότητα της προστασίας και αξιοποίησης του άλσους επιβάλει τη σύσταση ειδικού φορέα που θα φροντίζει για την προστασία, την ασφάλεια, την διατήρηση της φυσιογνωμίας, την αξιοποίηση και ανάπλαση του μοναδικού, πνεύμονα ζωής του Δήμου μας. Και θα αναδείξει τους τρόπους βιωσιμότητας αυτού του μοντέλουδιαχείρισης.


*Πρώην Αντιδήμαρχος, υποψήφιος με το Ζούμε μαζί και τον Απόστολο Κόντο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου