.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Δύναμη Πολιτών: Καθαρισμός και δενδροφύτευση στο 2ο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών


Εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου

Μία βόλτα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η πόλη μας σε πολλά σημεία της.
Χώροι πρασίνου, με αποκορύφωμα το Άλσος, παιδικές χαρές, γήπεδα και πεζόδρομοι συνθέτουν μία εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού. Συνηθισμένη εξαίρεση αποτελεί το Κέντρο της πόλης, στο οποίο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έβρισκαν πάντα τον κατάλληλο χώρο για να στήσουν ένα σκηνικό «ανάπλασης» και «παρεμβάσεων». Εντούτοις, η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε ακόμα και σε αυτό, καθώς στο κέντρο επικρατεί μία χαώδης κατάσταση, με τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές στα πεζοδρόμια. Παράλληλα, η «περιφέρεια» της πόλης ζει σε ένα καθεστώς υποβάθμισης, με τους κατοίκους της να αισθάνονται παραμελημένοι, επειδή οι δημόσιοι χώροι απέχουν πολύ, αρκετές φορές, από το να είναι αξιοποιήσιμοι.


 Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν!

 Η γειτονιά αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Τα παρτέρια και μία παιδική χαρά είναι ζωσμένα από τα χόρτα και γεμάτα σκουπίδια. Η εικόνα της περιοχής δείχνει την απουσία της υπηρεσίας πρασίνου, με ευθύνη, προφανώς, και της δημοτικής αρχής. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, επιλέξαμε την παρακάτω δράση:
  • Συζητήσαμε, με τη συμμετοχή του υποψήφιου Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου, με τους κατοίκους για τα προβλήματα της γειτονιάς.
  • Καθαρίσαμε με τη συμμετοχή και ανθρώπων απο την περιοχή τα χόρτα και τα σκουπίδια από το χώρο, τα οποία μαζέψαμε σε ειδικές σακούλες σκουπιδιών.
  • Φυτέψαμε και ποτίσαμε δέντρα, ενημερώνοντας για την ανάγκη οι περίοικοι να ασχοληθούν με τη φροντίδα τους αλλά και να ενδιαφερθούν συλλογικά για τη γειτονιά τους.
 Γιατί προχωρήσαμε σε αυτήν τη δράση

 Η ύπαρξη και φροντίδα των δημόσιων χώρων αποτελεί βασικό στοιχείο μίας ποιοτικής καθημερινότητας στην πόλη. Το ζήτημα αυτό είναι πολιτικό, εξαρτάται, δηλαδή, από την πολιτική βούληση και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η Δύναμη Πολιτών δεσμεύεται για μία ριζικά διαφορετική πολιτική για τους χώρους πρασίνου, άθλησης και παιχνιδιού, ώστε να υπάρχει μέριμνα για όλες ανεξαιρέτως τις γειτονιές της πόλης μας, χωρίς οικονομικές, γεωγραφικές ή άλλες διακρίσεις. Συνεπώς, επείγει να διεκδικήσουμε ξανά τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Η δράση μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου που οφείλει να παρέχει ο Δήμος μας, και οι οποίες αφού συρρικνώνονται κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων. Αντίθετα, δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να διεκδικήσουμε μαζί αυτό που μας ανήκει, να ζήσουμε χαρούμενοι στην πόλη μας, να την επανοικειοποιηθούμε και να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Μαζί με τους πολίτες, όχι στο όνομά τους


Ως Δύναμη Πολιτών, έχουμε ως βασική αρχή την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ενεργούς πολίτες, προϋποθέτει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των κατοίκων, μακρυά από λογικές ανάθεσης και παθητικότητας. Οι Νέοι και Νέες της Δύναμης Πολιτών μπήκαμε μπροστά στη δράση αυτή, θεωρώντας ότι η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων είναι ένα κεντρικό ζήτημα για την αναβάθμιση της ζωής των των ανθρώπων της πόλης μας. Το αποτέλεσμα της χθεσινής δράσης και το αγκάλιασμά της από τους κατοίκους μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην πόλη μας.

Νέοι και νέες Δύναμης Πολιτών

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

7 σχόλια:

  1. Μπράβο σας, αλλά όταν το ίδιο έκαναν και κάνουν οι εθελοντές της Νέας Προοπτικής γιατί ο κος Βασιλόπουλος το κατάκρινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τώρα το βρίσκει σωστό???????
    Και κάτι άλλο. Λαϊκισμός δεν είναι, να γίνεται δενδροφύτευση σε ακατάλληλη χρονική περίοδο???? Όλοι ξέρουμε ότι δενδροφυτεύσεις γίνονται από μέσα Φθινοπώρου έως τέλη Φεβρουαρίου ώστε να προλάβουν να πιάσουν τα δενδράκια από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Μέγιστος λαϊκισμός να φυτεύονται δενδρύλλια που από πριν ξέρουμε ότι σε λίγο θα ξεραθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραγκιοζιλίκια τύπου Atenistas. Αν αυτό είναι αριστερή παράταξη κι εγώ είμαι ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από πότε κ. Βασιλόπουλε η "αριστερά" που εκπροσωπείτε μεταβλήθηκε σε θιασώτη του εθελοντισμού;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απάντηση στον Παναγιώτη: η Δύναμη πολιτών κατέθεσε έγγραφη αίτηση στο Δήμο και στη Διεύθυνση πρασίνου γι' αυτήν την ενέργεια. Μπορείς να το μάθεις αν πας στο πρωτόκολλο του Δήμου. Επίσης, αυτό που κατήγγειλε η Δύναμη πολιτών είναι το κουτσούρεμα των δέντρων χωρίς καμία γνώση της διεύθυνσης πρασίνου. Νομίζω λοιπόν ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

    Για τον "ανώνυμο": πρότεινε και κάνε εσύ μία "κομμουνιστική" δράση στην πόλη και άσε εμάς που είμαστε "Atenistas" να προσπαθούμε να επανοικειοποιθούμε την πόλη μας. Επίσης πρόσεχε γιατί είναι γνωστό ότι δεν είσαι ο πατριάρχης Αντιοχείας αλλά κάποιος γνωστός σχολιαστής-ιντερνετόπληκτος, που κατεβαίνει μάλιστα και υποψήφιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κυνηγάνε φαντάσματα. Τώρα αν μέσα σ' αυτά είναι και του "κομμουνισμού", μιας και τον ανέφερες, δεν ξέρω. Εσύ θα ξέρεις καλύτερα.
      (Δεν είμαι υποψήφιος! Έχεις κάποια πληροφόρηση που δεν ξέρω;)

      Διαγραφή
    2. Η αλλαζονία του ρεφορμισμού ξετυλίχθηκε.Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.Έχετε ξεφύγει με τη προοπτική εξουσίας κάνοντας εκπτώσεις σε αρχές.

      Διαγραφή
  5. Πεθαίνω για δενδροφύτευση με σκαρπίνι & γαλάζιο πουκάμισο.

    #pio_laikistis_pethaineis

    ΑπάντησηΔιαγραφή