.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η τρόικα προειδοποιεί γι' αυτά που έρχονται


Την ώρα που ο Σόιμπλε διαβεβαίωνε την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ ότι θα ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις συμφωνημένες «μεταρρυθμίσεις», τα στελέχη της τρόικας επαναλάμβαναν τα ίδια στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν για να συμμετάσχουν στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο, τι άλλο, την ανάπτυξη» έλεγε ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, εκπρόσωπος του ESM στην τρόικα. Και εξηγούσε τι εννοεί: «Υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματος. Εχουμε ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τώρα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις». Οσο για την «έξοδο στις αγορές», ο Τζιαμαρόλι είπε ότι το  Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, όμως προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές, η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.


«Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα , Φραντσέσκο Ντρούντι, που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, που δεν παρέλειψε να αποκλείσει -εμμέσως πλην σαφώς- την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην «ποσοτική χαλάρωση» με το επιχείρημα ότι «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί επαρκώς».

Αν και πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του, ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, θύμισε ότι η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο σημείο να μπορεί να βγει στις «αγορές» το 2014 και «είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί ξανά αυτή η ευκαιρία» (αυτό λέγεται και σφαγή των συριζαίων με το βαμβάκι). Για τον Κοστέλο, η Αθήνα πρέπει «απλώς να εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί», ενώ «η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει».

Ακολούθησε η λατρεμένη Ντέλια, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Χρειάζεται πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» ήταν το μήνυμά της. Εδωσε και παραδείγματα: οι συντάξεις πρέπει να πετσοκοπούν, γιατί το συνταξιοδοτικό έλλειμμα στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (έτσι ονομάζεται το πετσόκομμα του αφορολόγητου) είναι καίριας σημασίας.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον «πολύ» Κλάους Ρέγκλινγκ, που πριν ανέβει στο βήμα του Economist είχε συναντηθεί με Τσακαλώτο και Τσίπρα και είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα: η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές «αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου», αλλά μόνο «εφόσον προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζεται επιτυχώς το πρόγραμμα». Απελευθερωμένος από τις υποχρεώσεις του πρωτοκόλλου, από το βήμα του Economist δεν παρέλειψε να πετάξει κι έναν… κάρφαρο στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η «έξοδος στις αγορές» είναι «ένας επιτεύξιμος στόχος, όπως γνωρίζουμε, καθώς η Ελλάδα τον πέτυχε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος. Το 2014, πούλησε ομόλογα σε δύο περιπτώσεις, πριν από την ατυχή αντιστροφή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας το 2015. Αυτό καθυστέρησε την ανάκαμψη της Ελλάδας και κόστισε στη χώρα μεγάλα χρηματικά ποσά».

Αυτές οι τοποθετήσεις των στελεχών της τρόικας ήταν μάλλον ο αντίλογος στη φραστική πιρουέτα που είχε κάνει ο Χουλιαράκης, λέγοντας ότι «χρειάζεται ιδιοκτησία όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα».  Οι τροϊκανοί προειδοποίησαν και για τη συνεπή εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και γι' αυτά που έρχονται, καθώς υπάρχουν ακόμα καμιά εκατονπενηνταριά προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του τρίτου Μνημόνιου (τουλάχιστον δυο αξιολογήσεις ακόμα).

Και βέβαια, πέρα από τις «μεταρρυθμίσεις», υπάρχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, λοιπόν, θα βάλουν κάτω τα «νούμερα» και αν δε «βγαίνουν» θα απαιτηθεί η ενσωμάτωση νέων αντιλαϊκών μέτρων στον προϋπολογισμό του 2018. Για ελαφρύνσεις, έστω και οριακές, δε γίνεται κανένας λόγος εδώ και καιρό. Ούτε από τους συριζαίους δημαγωγούς.


Κυνική ομολογία Χουλιαράκη

«Oυδείς ανέμενε τα επόμενα μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση. Ολοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», είπε κατά την ομιλία του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Πρόκειται για μια κυνική ομολογία ενώπιον ενός εκλεκτού αστικού κοινού, στο οποίο συμμετείχαν ακόμα και πρώην υπουργοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τι έλεγαν στον ελληνικό λαό το γνωρίζουμε όλοι. Αρχικά μιλούσαν για απόλυτη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, στη συνέχεια για σαφή περιγραφή, στο τέλος συμφώνησαν σε μια επανάληψη των προηγούμενων διατυπώσεων.

Αυτά φυσικά τα γνωρίζει και το αστικό κοινό. Ομως ο Χουλιαράκης δε χρειάστηκε να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι η δουλειά μιας αστικής κυβέρνησης: να κοροϊδεύει τον «λαουτζίκο» για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της η κεφαλαιοκρατία.


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΙΟΥΛΗ

πηγή:  eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου