.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Επιστολή ικεσίας στο ΔΝΤ με δεσμεύσεις - Επαναφέρουν παλιές αντεργατικές διατάξεις


Επισήμως, η επιστολή ικεσίας προς το ΔΝΤ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση τηρεί αιδήμονα σιγήν, για ευνόητους λόγους. Η επιστολή (το γνωστό letter of intent) υπογράφεται από Τσίπρα, Τσακαλώτο και Στουρνάρα. Και είναι ο Τσίπρας αυτός που τον περασμένο Δεκέμβρη ζητούσε να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, γιατί δημιουργεί προβλήματα (ακόμα και σε συνέντευξη στους Financial Times το είπε). Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι μεγάλο το ξεφτιλίκι να υπογράφει (και) ο ίδιος επιστολή στην οποία παρακαλεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για 13 μήνες και 12 μέρες με χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ.

Η επιστολή αυτή απαιτήθηκε, προφανώς, από τη Λαγκάρντ που ήταν παρούσα στο τελευταίο Eurogroup, προκειμένου να τη θέσει υπόψη του ΔΣ του ΔΝΤ. Και όπως ισχύει πάντοτε γι' αυτού του τύπου τις επιστολές, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των προαπαιτούμενων που συμφώνησε με τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Δηλαδή, επαναλαμβάνει τη δήλωση συμμόρφωσης (θα εφαρμόσουμε πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου). Και προσθέτει και μερικές ακόμα δεσμεύσεις, που τις απαίτησε το ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ θα πάρει απόφαση συμμετοχής υπό αίρεση. Δηλαδή, δε θα βάλει λεφτά παρά μόνο όταν συγκεκριμενοποιηθούν τα περιβόητα «μεσοπρόθεσμα μέτρα» για το χρέος.


Για την επιστολή στο ΔΝΤ έγραψε η «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι έχει πρόσβαση σ' αυτή.  Και δε διαψεύστηκε από την κυβέρνηση!

Ο Τσίπρας δεσμεύεται ότι θα ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017), για να πέσει το μαχαίρι. Οτι θα υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων, για να μη βρίσκουν κανένα διοικητικό εμπόδιο (δασικό, αρχαιολογικό, πολεοδομικό κτλ.) οι πλιατσικολόγοι καπιταλιστές. Οτι θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III). Οτι θα νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά., για να απλωθούν οι εταιρίες ανενόχλητα, εκτοπίζοντας τους ελευθεροεπαγγελματίες. Οτι θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, για να μην μπορεί κανένας να ακυρώσει με μαχητική παρέμβαση το βγάλσιμο στο σφυρί σπιτιών οικογενειών που χρωστούν μερικές χιλιάδες ευρώ. Οτι μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017 θα υιοθετήσει νομοθεσία, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δε θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.
Δεσμεύεται ακόμα ο Τσίπρας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προνομοθετηθεί για τη διετία 2019-2020, δηλαδή το πετσόκομμα της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και το πετσόκομμα του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, δε θα προσκρούσουν σε νομικά εμπόδια, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ανεξάρτητοι νομικοί έχουν γνωμοδοτήσει πως το πετσόκομμα των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι συμβατό με το Σύνταγμα. Οι συριζαίοι κατηγορούν την αστική Δικαιοσύνη ότι έκρινε συνταγματικούς όλους τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους στο παρελθόν, αλλά τώρα προεξοφλούν πως θα κρίνει συνταγματικούς και τους δικούς τους αντιλαϊκούς νόμους!

Τέλος, ο Τσίπρας δεσμεύεται στο ΔΝΤ ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία! Το περιβόητο άρθρο 4 του νόμου 1365/1983, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί είχε ξεσηκώσει την εργατική τάξη, επανέρχεται.

Οταν το 2013, επί Σαμαροβενιζέλων, ο Βρούτσης διέρρευσε σχέδιο  αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, που προέβλεπε και το 50%+1 των εργαζόμενων για τη λήψη απόφασης για απεργία («δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή, να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις» δήλωνε στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της συγκυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων), ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κάγκελα, καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας». Αυτό που δεν τόλμησαν να ψηφίσουν οι Σαμαροβενιζέλοι (υπήρξαν αντιδράσεις και από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ), δεσμεύονται ότι θα το ψηφίσουν οι Τσιπροκαμμένοι, γιατί αυτό αποτελεί απαίτηση από παλιά του ΔΝΤ, που λειτουργεί σαν πολιορκητικός κριός της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας (κρατά μόνιμα τον ρόλο του «κακού μπάτσου», για να μπορούν οι υπόλοιποι να κρύβονται παριστάνοντας τους «καλούς»).

ΥΓ. Ο Σκουρλέτης, που ξέρει τι πρόκειται να γίνει, προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό του από την ευθύνη. «Την απάντηση για το περιεχόμενο και την επιστολή αυτή καθεαυτή μπορούν να τη δώσουν όσοι την υπογράφουν, και εγώ την είδα όπως και εσείς από τα ΜΜΕ», είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας εμμέσως ότι η αποστολή της επιστολής στο ΔΝΤ δεν είναι συλλογική κυβερνητική απόφαση, δεν αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Για το ζήτημα της απεργίας είπε ότι «χρήζει αποσαφήνισης τι ακριβώς εννοούμε, διότι ορισμένα πράγματα μπορεί να ακούγονται έτσι ουδέτερα , αλλά στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καταστρατηγήσουν ένα από τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι αυτό της απεργίας, που ταυτόχρονα χωρίς αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε και για μια δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας». Αφού μίλησε για «πολύ κρίσιμο θέμα» και αναφέρθηκε στις «ευαισθησίες της παρούσας κυβέρνησης πάνω σε αυτά τα ζητήματα», επανέλαβε το καρφί: «Αλλά, επαναλαμβάνω, αρμόδιοι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να απαντήσουν είναι αυτοί που φέρονται να υπέγραψαν την επιστολή». Δηλαδή, ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος.


 ΚΟΝΤΡΑ: ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 22 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου