.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Οταν ο Χ. Αθανασίου είχε μετατρέψει το υπουργείο δικαιοσύνης σε φάμπρικα αποφυλάκισης εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών του "λευκού κολάρου"


Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τον νεοδημοκράτη βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, ι οποίος στην προηγούμενη θητεία του σαν υπουργός δικαιοσύνης είχε μετατρέψει το υπουργείο του σε φάμπρικα αποφυλακίσεων εμπόρων ναρκωτικών και άλλων καταδικασμένων εγκληματικών του «λευκού κολάρου».

Την περασμένη βδομάδα η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη ανέφερε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ., Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την διάρκεια της υπουργικής του θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απελευθέρωσε έμπορο κοκαΐνης και μάλιστα εξ αιτίας αυτού του γεγονότος βρίσκονται «σε στενό κλοιό οι συνεργάτες του, δικαστικοί, οι οποίοι καταγγέλλονται ότι ζήτησαν 800 χιλιάδες ευρώ για να βγάλουν κρατούμενο από τη φυλακή». 



Σήμερα, το ίδιο έντυπο και με υπογραφή του εκδότη του, επανέρχεται στο θέμα φέρνοντας στην δημοσιότητα την αποφυλάκιση  ισοβίτη εμπόρου ναρκωτικών –του Νίκου Γεωργούση- με απόφαση που φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του πρώην υπουργού δικαιοσύνης.
Εδώ να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια του Χ. Αθανασίου να αποποιηθεί τις ευθύνες του, μεταθέτοντας της στο Συμβούλιο Χαρίτων πέφτει στο κενό, Κι αυτό γιατί αυτός είναι που διορίζει τα μέλη του Συμβουλίου, άρα πολιτικά και πρακτικά λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού.

Ας δούμε ποιο αναλυτικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα που υπάρχει σήμερα στην εφημερίδα “Documento”:


Η αποφυλάκιση εμπόρου κοκαΐνης μέσω της απονομής χάριτος επί υπουργίας (και με την υπογραφή) του Χαράλαμπου Αθανασίου δεν είναι μια ατυχής στιγμή για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, μία ακόμη περίπτωση αποφυλάκισης επικίνδυνου εμπόρου ναρκωτικών φέρει στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως την υπογραφή του Χαρ. Αθανασίου. Δεν είναι όμως η αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών η μόνη περίπτωση όπου παρεμβάλλεται ως ενδιάμεσος «θεσμικός» το Συμβούλιο Χαρίτων.

Το όνομα του Χαράλαμπου Αθανασίου εντοπίζεται και σε υποθέσεις αποφυλάκισης κατηγορουμένων κυρίως του λευκού κολάρου, ύστερα από κατάλληλη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου. 

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, στην οποία ο κ. Αθανασίου ως υπουργός Δικαιοσύνης μετέτρεψε την ανακριβή δήλωση του πόθεν έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα με αποτέλεσμα να πέσει στα μαλακά το ζεύγος Παπαντωνίου.

Κατηγορούμενοι που φέρονται να κατέκλεψαν το δημόσιο θα ήταν ελεύθεροι αν τα ίδια τα δικαστήρια δεν χαρακτήριζαν τις νομικές ρυθμίσεις του Αθανασίου απαράδεκτες, αντισυνταγματικές και κρυπτοαμνηστία, δηλαδή νομική προσπάθεια για να απαλλαγούν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι.

Παράλληλα, επί θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο Χαρίτων δείχνει να λειτουργεί ως παραδικαιοσύνη, ως ένα θεσμικό όργανο που απονέμει επιλεκτικώς χάρη, ακυρώνοντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων, χωρίς να υπάρχουν πάντα επαρκείς λόγοι που επιτρέπουν να απαλλαγούν οι καταδικασμένοι από την ποινή τους.

Ετσι από έμποροι ναρκωτικών έως περιπτώσεις κλεφτών που απαλλάσσονται από τις ποινές τους για να υπηρετήσουν ως υπάλληλοι φύλαξης της περιουσίας μας απελευθερώνονται από το ιδιόμορφο «ακυρωτικό» δικαστήριο ποινών στο οποίο μαζικά μετατρέπεται το Συμβούλιο Χαρίτων υπό την ευθύνη του Χαρ. Αθανασίου.

Θεσμικό έργο και λειτουργία οργάνων του υπουργείου, επί Χαράλαμπου Αθανασίου, συναντιόνται μέσω συμπτώσεων πάνω από την ιδιαίτερη μεταχείριση συγκεκριμένων προσώπων που τελικώς δεν θα γνωρίσουν τη φυλακή όπως ή όσο θα έπρεπε. Είναι όλα αυτά τυχαία; Στα μάτια του παρατηρητή κάνει την εμφάνισή της μια φάμπρικα αποΦυλακίσεων και μάλιστα με... τον νόμο.
 

 Στις 16 Ιουλίου 2014, η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο 826 δημοσιεύει την απόφαση να μετριαστεί η ποινή του Νικόλαου Γεωργουδάκη του Ιωάννη από ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 25 ετών. Η απόφαση αυτή πρακτικά βγάζει από τη φυλακή τον κατάδικο «ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπως γράφει το ΦΕΚ.

Ο Ν. Γεωργουδάκης δεν αποτελεί κάποια από τις περιπτώσεις καταδικασμένων για τις οποίες η κοινή γνώμη έχει επιδείξει ενδιαφέρον ή εντοπίζεται κάποια αναντιστοιχία μεταξύ ποινής και κοινού περί δικαίου αισθήματος. Αντιθέτως, είναι έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος καταδικάστηκε το 1993 για καλλιέργεια και συγκομιδή ινδικής κάνναβης κατά συναυτουργία και κατ' επάγγελμα και έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Η απόφαση να μετριαστεί η ποινή του εμπόρου ναρκωτικών Ν. Γεωργουδάκη έπεται της αποφυλάκισης του Καναδού εμπόρου κοκαΐνης Κέβιν Χίμπερχ, η οποία έγινε -όπως αποκάλυψε το Documento-στις 21 Οκτωβρίου 2013.

Εως σήμερα δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση γιατί ο Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε σε εισήγηση να αποφυλακιστεί ο έμπορος ναρκωτικών, αλλά γίνεται προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη από τον υπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στο Συμβούλιο Χαρίτων.

Το Συμβούλιο Χαρίτων, εν αντιθέσει με άλλα θεσμικά όργανα που περιλαμβάνουν δικαστές, δεν ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά από τον υπουργό. Πολιτικά και πρακτικά δηλαδή λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ορίζει με αποφάσεις του τα μέλη του Συμβουλίου και είναι αυτός που προτείνει ή όχι την απονομή χάριτος.

Πάνω από 150 περιπτώσεις απονομής χάριτος καταγράφονται την περίοδο της υπουργίας του κ. Αθανασίου. Ποινές που επιβλήθηκαν από δικαστήρια αναστέλλονται ακόμη και για να επαναπροσληφθούν οι καταδικασθέντες στις υπηρεσίες που έκλεψαν. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που μέσω της χάριτος αίρονται οι συνέπειες του νόμου για να δοθεί σε αλλοδαπούς η ελληνική υπηκοότητα. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι πραγματικά άξιες απορίας, αφού ο κ. Αθανασίου ήταν αυτός που στράφηκε εναντίον του νόμου Ραγκούση για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας, αλλά εμφανίζεται να υπογράφει να αρθούν οι συνέπειες του νόμου καταδικασμένου για κλοπή ώστε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Η χρήση του Συμβουλίου Χαρίτων με τον τρόπο αυτό συστηματικά ακυρώνει την ίδια την τιμωρία που επιβάλλει το δικαστήριο και εγκαινιάζει μια επικίνδυνη διαδικασία λειτουργίας Δικαιοσύνης τέταρτου βαθμού, η οποία αποδίδεται ανεξέλεγκτα, εν κρυπτώ και γι’ αυτό είναι ερευνητέο κατά πόσο γίνεται ακόμη και με ανταλλάγματα. Τα δικαστήρια εν ολίγοις αποφασίζουν και το διορισμένο από τον κ. Αθανασίου Συμβούλιο Χαρίτων με τη δική του εποπτεία και υπογραφή μετατρέπεται σε φάμπρικα απονομής άλλης δικαιοσύνης και τελικώς αποφυλακίσεων.

πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου