.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Στόχος το «ηθικό πλεονέκτημα»

Το βρήκε το κόλπο η ΝΔ για να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ: κάθε εβδομάδα και μια πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η πρόταση για τα κατορθώματα του Καμμένου με τον Γιαννουσάκη συμφωνήθηκε να συζητηθεί στα τέλη Ιούλη (ζορίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να είναι ντάλα καλοκαίρι), ενώ μάλλον ετοιμάζεται και υποβολή πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις μπούρδες του Μπαρουφάκη με το «παράλληλο σύστημα πληρωμών».

Πριν προλάβουν να ξαναζεστάνουν αυτό το θέμα οι «γαλάζιοι», ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Τσιρώνης να τους φουσκώσει με αέρα τα πανιά, καθώς επιβεβαίωσε όσα ισχυρίζεται ο Μπαρουφάκης (διαφημίζοντας το βιβλίο του). Οτι σε κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου ο τότε υπουργός Οικονομικών της «παιδικής χαράς» του Μαξίμου «το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει» (σ.σ. ο Τσιρώνης). «Και έχουμε άποψη γι' αυτό ως Οικολόγοι Πράσινοι» δήλωσε με καμάρι ο Τσιρώνης, για να τρέξει μερικές ώρες αργότερα να τα μαζέψει άρον-άρον (αφού άκουσε τα σχετικά μπινελίκια από το Μαξίμου, προφανώς), δηλώνοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και… διευκρινίζοντας ότι «το σύστημα παράλληλων πληρωμών δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα».


Το ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, προσπαθώντας να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας. Οπως πέραν κάθε αμφιβολίας είναι το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο, αποφασισμένοι να κάνουν την κωλοτούμπα και να πάνε σε νέα μνημονιακή συμφωνία, προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο με συμπεριφορά παιδικής χαράς και αρχιπαλιάτσο τον Μπαρουφάκη. Ομως, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Μάχη εντυπώσεων, μάχη προπαγάνδας γίνεται και σ' αυτή τη μάχη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκονται σταθερά σε θέση άμυνας. Είναι αναγκασμένοι να απολογούνται, πότε για τον Καμμένο, πότε για τον Μπαρουφάκη, που με σαδιστικό τρόπο τους εκθέτει σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η ΝΔ (κι από κοντά το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι) έχει βρει την ευκαιρία για να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Τσίπρα σ' αυτό που έως τώρα υποτίθεται ότι ήταν το δυνατό τους σημείο: το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα». Ολα τα υπόλοιπα έγιναν αμφισβητήσιμα, αφού οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Μνημόνια υπέγραψαν και τους νόμους των προηγούμενων Μνημονίων διατήρησαν ανέπαφους και περιδεείς και υποταγμένοι στους ιμπεριαλιστές δανειστές αποδείχτηκαν. Η συζήτηση περί λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικών διαπραγματευτών έχει τα υπέρ και τα κατά για την κάθε πλευρά, στο παιχνίδι της προπαγάνδας και των εντυπώσεων. Ομως, λόγω του ότι δεν είχε κυβερνήσει ποτέ στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε μέχρι τώρα και καμάρωνε ότι αυτός δεν κρύβει σκελετούς στα ντουλάπια του, ότι τα στελέχη του δεν τα κρατάει κανένας. Ερχεται, λοιπόν, τώρα η μνημονιακή αντιπολίτευση και χρησιμοποιώντας υλικό που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσφέρουν, τους «κοπανάει»: μέσα σε δυο χρόνια καταφέρατε να βουτηχτείτε στα σκάνδαλα όσο καμιά προηγούμενη κυβέρνηση! Πότε με τα ξένα λιβάδια που έβαζε σαν εγγύηση ο Καλογρίτσας για να πάρει τηλεοπτική άδεια, πότε με το σβήσιμο του προστίμου για λαθρεμπόριο από τη ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη, πότε με τις συνομιλίες του Καμμένου μ' έναν καταδικασμένο σε ισόβια για ναρκωτικά και πότε με το -καθαρά πολιτικό- ζήτημα των IOUs του Μπαρουφάκη, το μήνυμα που στέλνεται στον κόσμο είναι πως το «ηθικό πλεονέκτημα» είναι κουραφέξαλα. Ακόμα κι εκείνος που θα σκεφτεί ότι ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά δε δικαιούνται να μιλούν, μετά από τόσα σκάνδαλα που έχουν φορτωθεί τα κόμματά τους, δε θα δυσκολευτεί να καταλήξει στο συμπέρασμα «τελικά, όλοι ίδιοι είναι», όταν η συζήτηση πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι που επιδιώκει η ΝΔ. Γιατί δεν είναι κανένας αφελής στο ηγετικό της επιτελείο για να πιστεύει ότι είναι δυνατόν ο Κούλης να εμφανιστεί στον ελληνικό λαό ως ο εκπρόσωπος του ρεύματος… «πνεύμα και ηθική». Στόχος της ΝΔ δεν είναι να ανεβάσει τον Κούλη, αλλά να κατεβάσει τον Τσίπρα, ώστε να ξεκινήσουν και οι δύο από την ίδια αφετηρία. Και μέχρι στιγμής το καταφέρνει.

Γιατί το καταφέρνει η ΝΔ; Γιατί από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι Τσιπροκαμμένοι βγήκαν βαρύτατα τραυματισμένοι πολιτικά. Εχουν χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και παρά τις απελπισμένες προσπάθειές τους δεν μπορούν ν' αλλάξουν την ατζέντα. Μηχανεύονται τα πάντα. Μέχρι και ψεύτικη είδηση για «κατοχύρωση της φέτας» έστησε ο Τσίπρας, φωνάζοντας στο Μαξίμου τον Αποστόλου και τον Παπαδημητρίου (αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη σελίδα αυτού του φύλλου), μέχρι και φιέστα εθνικής συναίνεσης για το Κυπριακό έστησε στη Βουλή, αλλά την ατζέντα δεν κατάφερε να την αλλάξει. Είναι η μνημονιακή αντιπολίτευση αυτή που καθορίζει την ατζέντα, κατακλύζοντάς την -με τη βοήθεια και των φιλικών της ΜΜΕ- με τόνους σκανδαλολογίας και κινδυνολογίας σε καθημερινή βάση.

Οταν ο Τσίπρας και οι υπουργοί του (όχι πάντως ο Τσακαλώτος, που είναι εξαιρετικά συγκρατημένος) μιλούν καθημερινά για την επερχόμενη αναπτυξιακή έκρηξη, δεν συγκινούν κανέναν, γιατί το έργο το έχει ξαναδεί ο ελληνικός λαός. Ακόμα κι αν επιχειρήσουν άμεσα μια βιαστική «έξοδο στις αγορές» (πληρώνοντας χοντρό νταβατζιλίκι σε κάποια ξένη τράπεζα για να τους «διευκολύνει»), και πάλι δε θα καταφέρουν ν' αλλάξουν την ατζέντα. Αντίθετα, θα θυμίζουν πιο πολύ τους Σαμαροβενιζέλους. Η σκανδαλολογία θα δίνει για καιρό ακόμα τον τόνο, την ίδια στιγμή που η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική θα στραγγαλίζει τον ελληνικό λαό.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 15 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου