.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δέκα χρόνια πολιορκίας της Γάζας



Στις 15 Ιούνη συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια αποκλεισμού της Γάζας από τους σιωνιστές και την αιγυπτιακή χούντα που συνεχίζει επάξια ό,τι ξεκίνησε το καθεστώς του έκπτωτου δικτάτορα Μουμπάρακ. Η δραστική μείωση της ηλεκτροδότησης της περιοχής είναι μόνο το πιο πρόσφατο κομμάτι, που συμπληρώνει το παζλ του αποκλεισμού των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας, που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση και τον αργό θάνατο, όταν οι βόμβες των σιωνιστών δεν τους αφαιρούν τη ζωή με πιο βίαιο τρόπο.

Η σταδιακή διάλυση της ντόπιας οικονομίας έχει οδηγήσει την ανεργία στο ποσοστό του 41,1%, ενώ η ανεργία των νέων φτάνει το 64%. Πάνω από το 20% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, ενώ το 80% των κατοίκων εξαρτάται διατροφικά, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα παλαιστινιακή ΜΚΟ με έδρα την Πόλη της Γάζας και την Χαν Γιούνις, το ποσοστό των παιδιών μέχρι πέντε ετών που υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό φτάνει το 13,4%. Ο χρόνιος υποσιτισμός δημιουργεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο ανθρώπινο σώμα, όταν αυτό βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, πλήττοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα και την παραπέρα ανάπτυξή του. Παράλληλα, προκαλεί νοητικές ασθένειες και περιορίζει δραστικά τη σωστή σωματική ανάπτυξη των παιδιών.


Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε ιατρικό υλικό είναι τεράστιες, προκαλώντας τη σταδιακή κατάρρευση του συστήματος υγείας σε όλες τις βαθμίδες. Τα 14 δημόσια νοσοκομεία και οι 16 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας της Γάζας κινδυνεύουν να κλείσουν μερικώς ή πλήρως, λόγω των διακοπών ρεύματος και της έλλειψης ντίζελ για την τροφοδοσία των ηλεκτρογεννητριών τους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο νεογέννητα που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες αιμοκάθαρσης. Οι ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης και σε βοηθητικό ιατρικό υλικό είναι τεράστιες, ενώ οι γιατροί που θέλουν να φύγουν εκτός Γάζας, προκειμένου να κάνουν την ειδίκευσή τους σε κάποιο νοσοκομείο της Δυτικής Οχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή στο εξωτερικό, εμποδίζονται συστηματικά από τους σιωνιστές που δεν τους δίνουν άδειες εξόδου. Σύμφωνα με την την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ για το 2016, το 50% των ιατρικών μηχανημάτων των νοσοκομείων της Γάζας είναι απαρχαιωμένα, ενώ ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή ανταλλακτικών για αυτά τα μηχανήματα ξεπερνά τους έξι μήνες. Παράλληλα, οι σιωνιστές -σε ρόλο ναζί δημίων- αποφάσισαν να μην εκδώσουν νέες άδειες εξόδου από τη Γάζα για καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο, προκειμένου να αναζητήσουν θεραπεία σε κάποιο νοσοκομείο του Ισραήλ ή της Δυτικής Οχθης, καταδικάζοντάς τους σε βασανιστικό θάνατο.

Στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έρχονται να προστεθούν οι ψυχικές διαταραχές και οι καταστάσεις που συνδέονται με αυτές. Σύμφωνα με τον Σάμι Ουέιντ, ψυχιατρικό σύμβουλο στο Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας της Γάζας, η χρήση ουσιών, οι αυτοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία, η κατάθλιψη και το σύνδρομο μετατραυματικού άγχους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στον ενήλικο πληθυσμό της Γάζας, ενώ πολλά παιδιά πάσχουν από σοβαρή διάσπαση προσοχής, εφιάλτες, φόβο και χρόνιο άγχος. Παράλληλα, αυξάνονται οι άνθρωποι που βιώνουν ψυχοσωματικές διαταραχές που τους προκαλούν σωματικό πόνο χωρίς σωματικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, ο παλαιστινιακός λαός έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών ανά μονάδα πληθυσμού ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των δεκαετιών της κατοχής, της βίας και της καταπίεσης που αντιμετωπίζει καθημερινά από τους σιωνιστές.

Οι σιωνιστές έχουν βρει στον αδίστακτο εξουσιομανή Αμπάς έναν πιστό σύμμαχο στην προσπάθειά τους για εξανδραποδισμό και υποδούλωση του παλαιστινιακού λαού. Το αίτημά του προς τους σιωνιστές για δραστικό περιορισμό της ηλεκτροδότησης της Γάζας είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Από τον περασμένο Απρίλη, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προχωρήσει σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της Γάζας κατά 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, αλλά και στην αναστολή της αποστολής φορτίων ιατρικού υλικού πρώτης ανάγκης στην Γάζα, με στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Χαμάς θέτοντας τον παλαιστινιακό λαό όμηρο των επιδιώξεών της. Αποτέλεσμα της παύσης της αποστολής φορτίων φαρμάκων στη Γάζα είναι η παντελής έλλειψη 17 τύπων αντικαρκινικών φαρμάκων από τον περασμένο Μάη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ΠΑ αρνείται συστηματικά να κάνει δεκτά τα αιτήματα για νοσηλεία ασθενών από την Γάζα σε νοσοκομεία της Δυτικής Οχθης, απαραίτητη προϋπόθεση για να τους δώσουν οι σιωνιστές άδεια εξόδου από τη Γάζα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν λόγω της έλλειψης νοσηλείας. Τον περασμένο μήνα, μόλις δέκα αιτήσεις για νοσηλεία, από τις 120 που κατετίθεντο καθημερινά κατά μέσο όρο, γίνονταν δεκτές από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΑ. Αξιωματούχος της ΠΑ δήλωσε κυνικά στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ότι η ΠΑ θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού και όχι για την τροφοδοσία και τη διαχείριση ολόκληρου του συστήματος υγείας της Γάζας, ενώ κάλεσε τη Χαμάς είτε να αναλάβει πλήρως της ευθύνες διακυβέρνησης στη Γάζα είτε να αποσυρθεί.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ΠΑ καταδεικνύουν πλήρως τα κίνητρα του Αμπάς πίσω από την απόφασή του να υποβάλλει σε συνθήκες ασφυξίας τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, που δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, όπως αρχικά ισχυριζόταν, αλλά το να αναγκάσει τη Χαμάς να αποσυρθεί από την εξουσία στην περιοχή. Η εξόφθαλμη απόπειρα του Αμπάς να ανατρέψει την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα προκάλεσε τη σπέκουλα από τον διαβόητο φασίστα υπουργό Πολέμου του Ισραήλ, Αβιγκόρ Λίμπερμαν, που κατηγόρησε τον Αμπάς ότι βυθίζει συνειδητά τη Γάζα σε ανθρωπιστική κρίση.

Σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός, φαίνεται να πυκνώνουν τα σύννεφα μια νέας σιωνιστικής εισβολής στη Γάζα. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δυο φορές περιοχές στην πόλη της Γάζας τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Ιούνη, σαν απάντηση σε ρουκέτα που όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός εκτοξεύτηκε από τη Γάζα και εξερράγη σε χωράφια στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς. Η Χαμάς αρνείται ότι εκτοξεύτηκε ρουκέτα από τη Γάζα και κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί ψευδή γεγονότα προκειμένου να στοχοποιήσει την Αντίσταση  και τον παλαιστινιακό λαό. Από το τέλος της τελευταίας ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, το καλοκαίρι του 2014, η Χαμάς δεν έχει προχωρήσει σε εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και παράλληλα έχει εμποδίσει τις υπόλοιπες οργανώσεις της Αντίστασης να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες, τηρώντας τους όρους της εκεχειρίας που έχει υπογράψει με τους σιωνιστές.


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου