.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

ΡΟΗ: "Tης Περιφέρειας Αττικής τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και κλαίει »




ΡΟΗ, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρέμα Ποδονίφτη: "Tης Περιφέρειας Αττικής τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και κλαίει »

Το περασμένο Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, το πρωί, εμφανίστηκε στο ρέμα του Ποδονίφτη το συνεργείο ενός εργολάβου, ο οποίος είχε αναλάβει από την Περιφέρεια Αττικής να πραγματοποιήσει έργα στο ρέμα του Ποδονίφτη, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η μπουλντόζα της εταιρείας ξεκίνησε τις εργασίες μέχρι που κάτοικοι της περιοχής, θορυβημένοι βλέποντας το μεγάλο εκσκαφικο μηχάνημα να έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της κοίτης και μη γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, τους σταμάτησαν και ζήτησαν την άδεια του συνεργείου για τα εν λόγω έργα. Στο χώρο δεν υπήρχε υπεύθυνος μηχανικός, ο δε χειριστής του μηχανήματος δεν είχε μαζί του κάποια άδεια ή κάποιο άλλο έγγραφο και αρκέστηκε να πει ότι ο επιβλέπων μηχανικός «θα έρθει αργότερα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώσω η μπουλντόζα έσκαβε, δεν υπήρχαν ούτε καν κάποια προσωρινά μέτρα ασφαλείας, η δε κυκλοφορία στους γύρω δρόμους διεξαγόταν κανονικά.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία των κατοίκων με τον μηχανικό του έργου, εκείνος τους ζήτησε «μια κάποια ανοχή» και ισχυρίστηκε ότι από την Δευτέρα όλα θα «είναι όπως πρέπει». Έδωσε δε οδηγία στο χειριστή να σταματήσει τις όποιες εργασίες και ο χειριστής του μηχανήματος αποχώρησε εσπευσμένα αμέσως μετά, χωρίς άλλη συζήτηση.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 , το συνεργείο επανήλθε και εγκατέστησε πλήρως το εργοτάξιό του, το οποίο και περιέφραξε, στην ανατολική όχθη του Ποδονίφτη, δίπλα στην οδό Επικλέους. Οι κάτοικοι αυτήν τη φορά κάλεσαν την Αστυνομία η οποία κατέγραψε το συμβάν και ζήτησε τα σχετικά έγγραφα από τον μηχανικό. Ο μηχανικός παρουσίασε μόνο ένα έγγραφο σύμβασης με την Περιφέρεια και είπε ότι τα έργα που θα κάνει είναι απλώς "άρση καταπτώσεως των πρανών" και ως εκ τούτου δεν απαιτείται ούτε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ούτε κάποια άλλη σχετική αδειοδότηση ή μελέτη!

Από εδώ και πέρα, το όλο θέμα αρχίζει να γίνεται …κωμικοτραγικό, καθώς εκτός από την έλλειψη των αναγκαίων μελετών και αδειών, υπάρχει και ένα αλαλούμ ασυνεννοησίας (ή ενδεχομένως και προκλητικής έπαρσης) από πλευράς της Περιφέρειας: Στην περιοχή αυτή, το ρέμα του Ποδονίφτη αποτελεί το όριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφιας-Χαλκηδόνας και του Δήμου Αθηναίων, με την ανατολική όχθη (δίπλα στην οδό Επικλέους, όπου έχει εγκατασταθεί το εργοτάξιο) να υπάγεται στο Πέμπτο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Όμως η Περιφέρεια, η οποία ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο, δεν είχε ενημερώσει τον Δήμο Αθηναίων ούτε βεβαίως είχε τη σύμφωνη γνώμη του, ως εκ τούτου το εργοτάξιο στην ανατολική όχθη του ρέματος είναι παράνομο!

Η «ΡΟΗ, σύλλογος πολιτών υπέρ των ρεμάτων». ενδιαφέρεται για την προστασία του ρέματος του Ποδονίφτη και θέτει προς την Περιφέρεια, καθώς και προς κάθε αρμόδιο, τα εξής εύλογα ερωτήματα:

1) Πώς είναι δυνατόν να γίνονται έργα στερέωσης των πρανών της κοίτης του ρέματος χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία του παραρεμάτιου οικοσυστήματος; 2) Πώς διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των έργων αυτών όταν δεν βασίζονται σε καμία μελέτη; 3) Γιατί η Περιφέρεια δεν ενημέρωσε ως όφειλε για τα έργα αυτά, τον δήμο Αθηναίων; 4) Τι μέτρα θα ληφθούν για τις αυθαιρεσίες του εργολάβου και ποιος θα αποκαταστήσει τις ζημίες που προκλήθηκαν;

Αναμένοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας, δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα είμαστε σε επιφυλακή ώστε να προστατευτεί το ρέμα και να μην μετατραπεί σε ένα τσιμεντένιο αγωγό υδάτων.

ΡΟΗ, Σύλλογος πολιτών υπέρ των ρεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου