.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Άρθρο της Αναστασίας Καραδήμου* "Ο πολιτισμός, δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό για την πόλη μας"

Ο πολιτισμός είναι ο πολιορκητικός κριός για να εκπορθήσει κανείς τη σκληρή καθημερινότητα, τολμηρά και δημιουργικά. Είναι το αξιακό σύστημα που ενεργοποιεί τα ζωντανά κοινωνικά κύτταρα και διαμορφώνει πολίτες που ξέρουν τι να διεκδικήσουν για την πόλη τους, γιατί ταυτίζονται με την τύχη της.
Η άσκηση πολιτιστικής πολιτικής οφείλει να είναι παρεμβατική στην κουλτούρα της καθημερινής ζωής και στην αναζωογόνηση της πόλης, να αξιοποιεί τους πολιτιστικούς πόρους σε τοπικό επίπεδο, να ενθαρρύνει την ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και να κινείται πάνω σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με σαφείς στόχους. Γνωρίζοντας ότι απευθυνόμαστε σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, οφείλουμε να αναζητούμε τις ποιοτικές διαβαθμίσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργική έκφραση ευρύτερων ομάδων πληθυσμού με σεβασμό στις πολιτισμικές ελευθερίες και αναζητήσεις τους.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια διαρκής συνομιλία του λαού με την τέχνη, προάγεται η αισθητική έκφραση, ενισχύεται ο αλληλοσεβασμός και κατακτάται η κοινωνική συνοχή.
Στη σημερινή πραγματικότητα, η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από κρίση της δημιουργικής παραγωγής και των πολιτιστικών θεσμών. Η ανατροπή αυτής της παραδοχής προϋποθέτει ανανέωση στάσεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών. Χρειάζονται ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που θα υπακούουν σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς απολυτότητες. Υπακούοντας σε αυτή την αδήριτη ανάγκη, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε την πολιτισμική ανισότητα κρατώντας την πόλη μας πολιτισμικά ζωντανή. Θέλουμε να ζωντανέψουμε την πόλη μας, η οποία τα τελευταία χρόνια απώλεσε όλες τις κατακτήσεις του παρελθόντος και έπεσε σε μαρασμό.
Ανατρέχοντας στο δημιουργικό παρελθόν της πόλης μας διαπιστώνουμε τη θλιβερή εικόνα του σήμερα. Η λειτουργία των καλλιτεχνικών εργαστηρίων διακόπηκε στερώντας από παιδιά και νέους τη δυνατότητα έκφρασης και ερασιτεχνικής δημιουργίας. Η επιβολή διδάκτρων στα χορευτικά απέκλεισε πολλούς συνδημότες και τους στέρησε τη χαρά της συμμετοχής και της γνωριμίας με τη λαϊκή παράδοση. Τα πνευματικά κέντρα Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας υπολειτούργησαν εντείνοντας τις διακρίσεις, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς των πιο ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων. Συνολικά, τα χρόνια που πέρασαν χαρακτηρίστηκαν από καθολική απαξίωση στον τομέα του πολιτισμού και στην κουλτούρα της καθημερινής ζωής.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες, να αναδεικνύει τις δράσεις , να στηρίζει τις ατομικές και συλλογικές αναζητήσεις των πολιτών και να τις οργανώνει καθιστώντας τες κοινωνικό ρεύμα. Η Αυτοδιοίκηση παρεμβαίνει, εγγυάται, ενεργοποιεί.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να επαναφέρουμε και να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες, πλην όμως ανενεργές, πολιτιστικές δομές και να επιδιώξουμε συνεργασίες προς όφελος του κοινού συμφέροντος και της πολιτιστικής ανάταξης της πόλης μας. Ενδεικτικά:
  • Συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και του τμήματος Στατιστικής του ΠΑΠΕΙ και του Παντείου για την εκπόνηση διατροφικού προγράμματος σ τα σχολεία με τη συνεργασία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και όλων των εμπλεκομένων μερών
  • Συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ για την εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης και εικαστικής πρότασης για το χώρο των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς
  • Συνεργασία με την ΑΣΚΤ για τη δημιουργία έκθεσης ζωγραφικής με έργα αποφοίτων, τα οποία μπορούν να παραχωρηθούν στο Δήμο για τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης και ανοιχτών εργαστηρίων γλυπτικής στο χώρο του Άλσους. Θα επιδιωχθεί η παραχώρηση έργων για τη δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης
Παράλληλα πρέπει να εστιάσουμε στην προβολή των ερασιτεχνικών πρωτοβουλιών, στις κοινές δράσεις σχολείων, την ουσιαστική στήριξη των τοπικών συλλόγων, την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Να επιλέξουμε τον πλουραλισμό και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων. Να επιμείνουμε στην κατάργηση των διακρίσεων, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών ενδυναμώνοντας την κοινωνική διάσταση του πολιτισμού και ενεργοποιώντας την κοινωνία των πολιτών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των συλλογικών δράσεων και την προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών.

* υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη "Δύναμη Πολιτών" και τον Άρη Βασιλόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου